Actualitate

Într-un bloc nou din Bistrița nu mai sunt centrale de apartament. Cum se va obține vara apa caldă

La Bistrița s-a construit deja un bloc în care apartamentele nu au centrale termice proprii, o regulă care va deveni valabilă de anul acesta pentru toți constructorii de imobile cu destinația de locuințe colective.

”Apa caldă și încălzirea sunt asigurate de o centrală termică centralizată (nu sunt țevi sau centrală termică în apartament), încălzire în pardoseală (…) cu modul electronic de control al încălzirii apartamentului. (…) Pe perioada verii, apa caldă este asigurata de panourile solare instalate pe acoperișul blocului”, se arată în anunțurile de promovare a apartamentelor care nu au fost încă vândute.

Prețul de vânzare al unui apartament semifinisat este de peste 1000 de euro/mp.

Astfel, pentru un apartament cu două camere cu 62 mp utili plus 7 mp terasă se cer 79.500 de euro.

Centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi începând cu luna ianuarie sau februarie, cel târziu, a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Regula va fi montarea de centrale termice comune.

”Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi. Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul. Asta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte”, a afirmat Tanczos Barna.

El a spus că măsura ar urma să fie aplicată din ianuarie sau cel târziu februarie 2022, dată de la care dezvoltatorii nu vor mai putea permite instalarea centralelor proprii în apartamentele din blocurile nou construite.

„În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliție, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normativ în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu”, a precizat ministrul Mediului.

În blocurile vechi, unde sunt montate centrale termice individuale, nu s-a pus problema interzicerii acestora, conform lui Tanczos Barna.

„Măsura vizează doar blocurile noi, acolo unde se construiesc acum apartamente, și există varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii”.

Circa 90% dintre blocurile nou construite au în acest moment centrale de apartament, iar instalarea unei centrale de bloc crește cu circa 60% prețul față de instalarea centralelor de apartament.

Unii susțin că această măsură trebuie aplicată doar în orașele foarte poluate, alții că Ministerul Mediului trebuie să rezolve întâi alte probleme, cum ar fi încălzirea la sobă, unde de multe ori se ard mobilă sau alte deșeuri extrem de toxice, dar și arderile ilegale de deșeuri.

13 comentarii

  • Intoarcerea la comun e un mare regres. De acum multa lume o sa se gandeasca si a doua oara daca mai cumpara un apartament nou. Locuiesc intr-un apartament intr-un bloc construit in 2009 in care cu greu mare am reusit sa ne organizam intr-o asociatie de proprietari ca sa ne putem gospodarii. Daca apare si caldura la comun acum va fi si mai mare bataie de cap pt presedintii de asociatie. Mentenanta centrala, revizii, impartirea costurilor, raspunsuri la sesizarile si nemultumirile oamenilor… La noi in bloc din cauza batailor de cap presedintele asociatiei vrea sa isi dea demisia si nimeni nu vrea sa ii ia locul. Suntem pe punctul sa ne desfiintam. Apoi am observat ca romanul e dumnezeu peste ce e al lui si satană peste ce e al tuturor. De centralele astea nu va avea nimeni grija, toti vor considera ca responsabilitatea va fi a celuilalt.

  • Cand 50% din locatari lipsesc de acasa pe timp sarbatoriilor nu sunt acasa centrala are acelasi consum… nu cred ca convine cuiva sa plateasca factura de 2 ori mai mare… o sa se ajunga in instanta cu siguranta!

  • Cine nu stie vorbeste fara el.
    Acest sistem semcentralizat de incalzire este mult mai benefic si din punct de vedere a costurilor cu consumul.
    Plata agentului termic se va face in functie de contorizarea individuala. Daca pleci de acasa si lasi termostatul pe 22 grade atunci si plateste.
    Referitor la intretinere costurile sunt identic ca si pe apartament cu revizia si intretinerea centralei.
    Dar ii mai usor sa comentezi ceva ce nu stii in loc sa te informezi si apoi sa comentezi.

    • Dar dacă ai locatari care nu plătesc atunci ce faci? Le întrerupi căldură? Ok, dar gazul consumat tot trebuie plătit de cineva, iar în situația dată vor fi ceilalți locatari, ceea ce nu e chiar ok.

    • Chris
      Iara ai dat-o in bara
      La toate blocurile noi construite in momentul infiintarii asociatiei de proprietari se face un fond de garantii (de rulment) la care contribuie toti locatarii.
      In cazul in care exista cazuri cum ai specificat se apeleaza acest fond si nu se porneste agentul termic pina nu platesti factura+ bani din acest fond.

    • Banii din fondul de rulment sunt pentru cheltuieli comune gen reparatii/întreținere lift sau nicidecum de plătit facturile rau-platnicilor.
      Și atâta timp cât fondul de rulment e constituit din banii tuturor unde e partea pozitiva care vrei sa o arăți în condițiile în care din acest fond trebuie plătite facturile restanțierilor?

  • Ideea este buna, in special cu montarea contoarelor individuale. In opinia mea, problemele vor aparea la crearea fondului de rulment si remedierea avariilor.

    Cine sta in bloc mai vechi stie cu siguranta cat de greu se aduna 50 de lei per apartament o data la 5 ani pentru a varui spatiile comune. In acest caz poate vorbim de 50 de lei per luna per apartament numai pentru fondul de rulment.

    Ca „bobor” inca nu suntem de acord cu ideea de a plati pentru posibilitatea de a folosi un bun comun la un moment dat, de ex. sa platesc fondul de rulment chiar daca nu stau in apartament.

  • Intr-un bloc nou problemele sunt si mai complicate decat intr-unul vechi unde 2,3 locatari se gasesc mereu sa nu fie de acord cu ceea ce vor ceilalti.
    De exemplu… Intr-un bloc nou multi locatari sunt chiriasi, proprietarii fiind adesea dezinteresati de soarta blocului daca ei nu locuiesc acolo. Apoi in primii 3-5 ani de dupa finalizarea blocului multe apartamente sunt nelocuite si raman prea putini platitori pentru cheltuielile comune (lift – revizii, consum…, centrala de bloc – revizii, consum… s.a.m.d)
    Apoi.. de obicei intr-un bloc nou se muta in general tineri care fiind de cele mai multe ori necopti nu reusesc sa inteleaga problemele administrative daramite sa se implice sa si le asume sau sa le rezolve. Asa ca de multe ori nu ai cu cine…
    Ce vreau sa zic e ca… Daca mai vine si caldura la comun cu atat mai complicat.
    Hai sa zic ca poti trai fara lift, poti trai fara locuri de parcare, poti trai chiar si cu apa in beci sau mizerie si intuneric pe casa scarii dar fara caldura nu poti trai…O fi mai eco-friendly dar cu siguranta nu e mai „user-friendly”.

  • Trebuie să depășim acea mentalitate că, nu se poate, de a sta comod într-o anumită situația și mai bine nu faci nimic, chipurile te stresează. Și Thomas Alva Edison (1847-1931) a fost considerat „nebun” de contemporanii săi, dar a mers mai departe cu 1093 brevete, inclusiv becul modern. Poate dacă era de pe la noi, se descuraja, și azi ne spălam în ciubăr, ca Gerula, când nepotul îi spunea că pute. Mergeți și prin alte orașe să vedeți că funcționează. Legat de administrarea condominiilor, respectiv a proprietății comune avem explicații clare în Legea nr. 196 din 20 iulie 2018- privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari (actualizată în 2021), dar trebuie citită. Ne trebuie asociații mari, puternice, conduse de președinți, administratori, cu școală, cu viziune, aleși de proprietari, bine plătiți, renunțând la bunici și bunicuțe, foștime ( milițieni, activiști de partid, paharnici, sihaștri prin bloc …) care se pot adapta cerințelor moderne.

    • Omule bun presedintele asociatiei trebuie sa fie unul dintre proprietari. Din 50-80 de apartamente nu gasesti pe nimeni sa vrea sa fie presesinte daramite sa fie si capabil si onest…

  • Intoarcerea la ….comunism este ” organizata ” si de acest ministru…. ” Lantos”…. Barna care nu are habar ce inseamna sa locuiesti in bloc unde cheltuielile de incalzire, apa calda …etc … trebuie platite la comun….( ex. incalzirea la metru patrat, unde se cunoaste ca pierderile de caldura sunt diferite, la apartamentele situate la nivele diferite ) iar …nr de persoane este variabil precum si calitatea acestora ( proprietari sau chiriasi )….o idee gresita , se pare ca prostia nu are moarte . Aceasta idee nastrusnica a fost aplicata la blocurile ANL cart. Subcetate ….care a dat faliment , iar locatarii si-au montat centrale proprii in fiecare apartament , dupa scandalurile si refuzurile la plata cheltuielilor.
    Acum dupa ce STATUL ROMAN ( ex. gazul natural din productie interna are structura : Statul Roman- 80 %, producatori 10% si furnizori -10% ) a majorat pretul energiei intre 200-400 % , cati dintre locatari vor plati cheltuielile comune…..???
    Aceasta ” strategie ” se gaseste in valtoarea crizelor …. de anul acesta : energetica, politica, economica, financiara, medicala… si umana !
    Sa tot traiesti ….sanatos ! ( Presedintele se ” ocupa ” cu pastrarea mediului …..si incalzirea globala…!!!! )

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.