Statisticile mai spun că tinerele din România nu ştiu îndeajuns de multe lucruri despre contracepţie şi, prin urmare, nu se protejează atunci când întreţin raporturi sexuale. Anul trecut au fost înregistrate si 535 de întreruperi de sarcină la tinere de până la 15 ani. 83 de tineri cu vîrste cuprinse între 14-18 ani află zilnic că au devenit părinţi fără voie!
Cum putem discuta despre aceasta problemă?
Se pare că unii tineri nu văd legătura dintre sex şi sarcină. Există şi tinere care cad pradă curiozităţii sau încrederii exagerate în propria persoană. O astfel de tânără poate spune: „Mă simţeam privată de unele lucruri“. Un alt factor este ignorarea consecinţelor relaţiilor sexuale. În opinia sociologilor Karen Rowlingson şi Stephen McKay, în Marea Britanie unii tineri „nu prea ştiu ce vor . . . de la o relaţie şi nici ce presupune faptul de a rămâne însărcinată“. Se pare că unii tineri pur şi simplu nu văd legătura dintre sex şi sarcină! În urma unui sondaj s-a observat că „majoritatea mamelor adolescente, deşi nu folosiseră nici o metodă contraceptivă, au fost şocate sau luate prin surprindere când au aflat că sunt însărcinate“.
Consecinţe pe plan afectiv. Realitatea de care se lovesc mamele adolescente este complet diferită de fanteziile tinereţii. Când fetele află că au rămas însărcinate, începe zbuciumul sufletesc. Multe recunosc că au fost de-a dreptul şocate. „Printre reacţiile obişnuite se numără furia, sentimentul de vinovăţie şi refuzul de a accepta realitatea“, se spune în American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. Negarea realităţii are în unele cazuri urmări grave, deoarece poate determina adolescenta să nu se prezinte la medic şi astfel să nu beneficieze de îngrijire medicală. Multe adolescente însărcinate nu au pe nimeni apropiat căruia să i se confeseze ori se simt stânjenite să vorbească despre situaţia lor. Atunci nu e de mirare de ce unele sunt copleşite de sentimente de vinovăţie şi de teamă. Multe dintre ele suferă şi de depresie gravă. „Nu mai dădeam doi bani pe viaţă şi nu-mi păsa dacă muream“, spune o alta tinara! Oricare i-ar fi reacţia la început, o tânără trebuie în cele din urmă să ia o serie de decizii pe termen lung în privinţa ei şi a copilului ei.
Consecinţe pe viaţă Circa 40% dintre mamele adolescente au sub 18 ani. Copiii părinţilor adolescenţi sunt mai expuşi abuzurilor şi mai neglijaţi decât ceilalţi copii. Doar patru mame din zece, care au sub 18 ani, termină liceul. Aproximativ 80% dintre taţi nu se căsătoresc cu mama adolescentă a copilului lor. Doar 30% dintre mamele adolescente care se căsătoresc după ce copilul lor se naşte, nu divorţează. În cazul copiilor nascuţi de adolescente, riscul de a veni pe lume prematur sau de a fi subponderali la naştere este mai mare decât în cazul copiilor născuţi de mame ce au trecut de vârsta adolescenţei. În plus, probabilitatea ca fătul să moară la naştere, să vină pe lume orb, surd, cu probleme cronice de respiraţie, retardat mintal, cu boli psihice, cu paralizie cerebrală, cu dislexie sau să fie hiperactiv este mai mare decât în cazul celorlalţi copii. Deşi aceste statistici prezintă situaţia din Statele Unite, ele reflectă şi problemele pe care le întâmpină adolescentele însărcinate din lumea întreagă.
Faţa ascunsă a sarcinii la adolescente! Tânăra a păstrat copilul, devenind mamă singură – 9% din cazuri. Tân[ra a păstrat sarcina alături de tatăl copilului, fără sprijinul părinţilor – 7%. Cuplul de adolecenţi a păstrat copilul cu sprijinul părinţilor – 12%. Tânara duce la termen sarcina şi încredinţează copilul unui centru de adopţie – 19%. Întreruperea de sarcină – 39%. Tânara naşte şi vinde copilul unui cuplu din străinătate (cazuri întâlnite în special în mediul rural) – 7%. Tânăra naşte în secret şi ucide pruncul – 5%. Sinuciderea (în timpul sarcinii sau împreună cu pruncul) – 2%. Concluzii: sarcina în adolescenţă are adesea un impact negativ asupra unei adolescente!
Tinerele mame au o dorinţa mai mică să termine liceul, au mai multe şanse să trăiască în sărăcie şi să fie victimele violenţei domestice. Taţii adolescenţi au tendinţa de a face mai puţini ani de şcoală decât fac taţii mai vârstnici. Ei sunt de asemenea mai puţin dornici să aibă un venit decent şi un serviciu stabil. Copiii născuţi din părinţi adolescenţi sunt mai predispuşi la a fi neglijaţi sau abuzaţi. Fetele sunt mai predispuse să experimenteze o sarcină în adolescenţă, iar băieţii să intre mai devreme la închisoare. Se pare că… toţi actorii implicaţi au numai de pierdut!!!
Te-ai gîndit? A da o valoare (emoţională, etică, morală etc.) raportului fizic cu o alta persoană este un semn de respect atât pentru sine, cât şi pentru celălalt. Nu uita! Pe lîngă plăcere, sexul este un act de responsabilitate.
Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud
Adaugă comentariu