Actualitate

Lanţurile de farmacii versus cele independente. Câţi bani au decontat fiecare de la CJAS!

Lanţurile de farmacii au eliberat în Bistriţa-Năsăud, anul trecut, cele mai multe medicamente compensate şi gratuite, de ordinul milioanelor de lei, în timp ce farmaciilor independente abia dacă li s-au decontat zeci de mii de lei. În prea puţine cazuri valoarea medicamentelor decontate a depăşit un milion de lei.

Potrivit unei situaţii pusă la dispoziţia Timp Online de Casa Judeţeană a a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, în 2012, cele mai multe reţete compensate şi gratuite au fost eliberate de farmaciile Sensiblu, patru la număr în judeţ. Acestui lanţ farmaceutic, CJAS i-a decontat medicamente de peste 6 milioane de lei.

Pe locul al doilea în topul farmaciilor care au eliberat cele mai multe reţete compensate şi gratuite este compania Siepcofar care deţine farmaciile Dona. În conturile acestui lanţ au intrat 3,4 milioane de lei pentru medicamente compensate şi gratuite.

Pe locul al treilea este Medserv-Catena, alt lanţ de farmacii care a primit, în total, 3,1 milioane de lei pentru medicamente compensate şi gratuite. Şi locul patru revine tot unui lanţ de farmacii, Pharmanet, care a decontat la CJAS medicamente în valoare de 2,4 milioane de lei.

Peste 2 milioane de lei au intrat şi în conturile farmaciei ZC Salix Beclean, care face, de altfel, obiectul unor cercetări întrucât există suspiciuni că aici s-au făcut şi unele ilegalităţi, deocamdată neconfirmate.

Urmează Galenus MGM cu 1,726 milioane de lei decontate, Someşana cu 1,720 milioane de lei, Hebe Pharm cu 1,4 milioane de lei, Santofarm cu 1,3 milioane de lei, Iliria cu 1,19 milioane de lei şi Măluţan cu 1,158 milioane de lei. Toate celelalte farmacii au avut sub un milion de lei decontaţi de CJAS, ceea ce înseamnă că au eliberat mai puţine medicamente compensate şi gratuite. Există chiar unele farmacii care au decontat reţete de ordinul 7400 de lei cum e cazul Farmavit sau de 52.000 de lei cum e Fregata.

În total, anul trecut, s-au eliberat medicamente compensate şi gratuite în cuantum de 49,3 milioane de lei, lanţurile de farmacii luând cea mai mare felie din acest tort, iar restul farmaciilor până la 72 mulţumindu-se cu resturile. De altfel, una dintre farmacii, News Quality a fost chiar desfiinţată.

Întrebată cum de s-a întâmplat această distribuire disproporţionată a banilor, preşedintele director general al CJAS BIstriţa-Năsăud Camelia Ilişuan a declarat că nu are informaţii că medicii ar trimite pacienţii doar la anumite farmacii.

„Nu am astfel de informaţii. Tot ce vă pot spune e că Sensiblu, de exemplu, are patru farmacii, iar două sunt în Kaufland într-un vad comercial foarte bun”, a declarat ea.

6 comentarii

  • Oare cum a reusit farmacia Hebe-Pharm din Singeorz sa desfasoare o asemenea activitate ? Ce personal angajat are si daca are documentele necesare pentru activitatea si in 4 puncte farmaceutice? Sau avantajul de a fii verisoara unei persoane ce a detinut functie in CAS a contata atat in contractare cat si in decontare?

  • Chiar credeti ca oamenii care merg la cumparaturi in Kaufland isi iau retetele compensate/gratuite cu ei ??
    🙂
    Ma gandesc cu ingrijorare ce se va intampla cand ponderea „lanturilor” va ajunge pe la 70-80% din totalul farmaciilor.
    Nu mai vorbesc de faptul ca toate lanturile, cel putin cele din judetul BN, au cate un depozit in spate. Ar fi interesant de aflat unde e sediul fiscal al acestor firme.
    Tot ce se poate ca lanturile sa nu isi faca „contabilitatea” la nivelul orasului nostru, contributia lor la bugetul local fiind insignifianta.

    • Hai sa va explic o schema : faci un depozit de medicamente, te extinzi, esti tare la importuri etc. Bineinteles, cu sediul in Cipru sau in zone si mai exotice.
      Nu-ti ajunge. Te hotararasti sa-ti faci si un lant de farmacii, ca sa ai monopol pe tot lantul de distributie : import-distributie-vanzare en-detail.
      Normal, bombardezi ministerul sanatatii ca sa iti legifereze tot felul de exceptii.
      Normal, firma ce gestioneaza farmaciile nu e tot aia cu firma-depozit, ca sa nu poti fi acuzat de monopol.
      Astfel, farmaciile de lant nu vor reprezenta decat o portita de a scoate marfa din depozit cat mai repede si de a intoarce banutii. Profitul unui astfel de lant e trecut pe locul 2, mai interesant e profitul depozitului care, n-asa, plateste taxe mai mici in alte tari. Si astfel se incearca ‘transferul’ de profit de la farmacie la depozit.
      Evident, concurenta neloiala se vede de la o posta. Evident, iti faci o schema de personal unde ai pe fiecare judet om care merge la medici si colecteaza retete. Nu-mi spuneti ca pacientii care isi scot retetele de la Policlinica (medici specialisti) se arunca buluc la han sa-si scoata medicamentele.
      In concluzie
      1.farmaciile de lant au sediul, dupa cate stiu eu, in alta parte decat judetul BN, deci nu platesc impozite aici.
      2.depozitele, in majoritatea lor, platesc impozite in tari calde.
      Ma rog, eu am pregatit terenul pentru adevarata concluzie, pe care va las pe dvs. sa o trageti.

  • Adevarata concluzie (sau una din ele) este ca o farmacie unde farmacistul are target de vanzari nu poate fi in interesul pacientului. Iar o farmacie (depozit) care nu plateste impozit la bugetul local nu este in interesul urbei.

    Concluzie la concluzie: mergeti si cumparati de la lanturi, lasati-va pacaliti de asa-zisele carduri de reducere si recomandari de a cumpara tot ce e mai scump, ca e mai bun :))

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.