Iproeb SA, firmă cu peste 300 de angajați, a solicitat, la finalul anului trecut, ajutor de stat în valoare de 7,2 milioane de euro de la Ministerul Finanțelor Publice ca să schimbe procesele de fabricație a conductoarelor izolate și neizolate, însă cererea i-a fost respinsă.
Într-un comunicat, compania anunță că ”proiectul a fost respins din motive procedurale. Cererea de finanțare va fi reînaintată către Ministerul de Finanțe/Unitatea de Implementare a Schemei de Ajutor de Stat în următoarea sesiune, care ar putea începe într-un orizont de timp de 2-4 luni”.
Reamintim: Iproeb a depus în decembrie 2021 la Ministerul Finanțelor Publice/Unitatea de Implementare a Schemei de Ajutor de Stat, Cererea de acord de finanțare pentru Proiectul ”Schimbarea fundamentală a proceselor de fabricație conductoare izolate și neizolate ale SC IPROEB S.A.” pentru o valoare maxima de 14.300.000 Euro, din care 7.050.000 Euro Ajutor de Stat solicitat în baza H.G. nr. 807/2014 și 7.250.000 Euro contribuție proprie în proiect.
S.C. Iproeb S.A. Bistrița a fost înființată în anul 1977, odata cu formarea platformei industriale a orașului Bistrița. În 1996, devine societate pe acțiuni, cu capital integral privat care se ocupă de producția și comercializarea de conductoare din aluminiu, oțel-aluminiu și oțel zincat, cabluri de tracțiune; cabluri și conductoare din cupru, respectiv aluminiu izolate în PVC, cauciuc și polietilenă; materiale electroizolante; izolatoare compozite; mijloace de automatizare și diverse echipamente electrice.
Chiar nu ma asteptam la asa ceva. Cred ca trebuie sa ceara indrumare celor de la Teraplast care au primit bani ori de cate ori au cerut. Probabil , documentatia trebuie intocmita intr-o anumita maniera . Poate , data viitoare… Sfatul meu e sa urmeze indemnul lui Pierre de Coubertin , parintele modern al olimpismului : „Ai invins , continua ! Ai pierdut , continua!” Idem , al eroinei principale din filmul „Pe aripile vantului” (Scarlett) : „Si maine e o zi!”
In ultima saptamana Ministerul de Finante a anulat 99% din dosarele depuse. Oare bani-s pe duse ?
Am și eu o firmă , nu prea mai merge bine si nu mai am bani să plătesc angajații , i am stricat pe ultimul model de banveu si pe conacul ce mi l am costruit . Ar trebui să cer si eu ceva milioane ajutor de la stat ?? Statul are bani grămadă , p..limea cotizează
Să fim serioși cu ajutoare de la stat pentru firmele private. Are dreptate „ion” cu comentariul de mai sus. Avem capitalism, piața liberă, concurență, nu reziști „flit” și „ceară pe schiuri”. Viața merge înainte, milă la ceruri… Acționarii, proprietarii să se reorganizeze, alt management și să ia împrumuturi din bănci. Văietați 300 de angajați, dar 4-5 mii din CPL sau alte unități care au fost înfrânte de concurență, cine a avut milă de ei? Banii contribuabililor au alte priorități majore naționale și nu de a „freca porcul la fund cu slănină în ajunul Crăciunului”.
„dar 4-5 mii din CPL sau alte unități care au fost înfrânte de concurență” … cine e CPL ??!! … pana si bunica mea recunoaste ca firmele de prelucrare a materiei prime, gen CPL -cum ii zici tu- au fost distruse de oamenii ( nu neaparat oamenii, cat vremurile si …bla bla bla ) din vremurile „alea”. „Văietați 300 de angajați, dar „…
cred ca ar trebui sa te bucuri de jobul actual sau de pensie . Te pup, hai in programare sa vezi cum se castiga banii in vremurile astea, CLAR mult mai bune ca si vremurile CPL-ului ! ( nu mai suntem in vremea „CPL” – ului! Intre timp , m-am documentat : CPL e actuala fabrica Leoni )
dar ei cu profitu ce au facut atata timp? nu mai merge..se inchide si aia e…sunt destule locuri de munca….
„mijloace de automatizare și diverse echipamente electrice”
Puteți șterge din text lucrul acesta. Nu mai exista secția respectivă. La fel cum nu vor mai exista și altele…
Asa vom zice și peste câțiva ani…Iproebul avea 300 de angajați și facea cabluri electrice…
Ajutorul de stat nu ar trebui sa fie o „pomană”, ci o investitie din care SATUL ROMÂN sa poata „trăi”. Știm toți că dacă intreprinderile nu contribuie la buget vor crește celelalte taxe.