În contextul războiului din Ucraina și al situației geopolitice actuale, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a transmis o informare publică cu privire la monitorizarea radioactivității mediului. Potrivit sursei citate, valorile înregistrate sunt normale și nu prezintă risc pentru populație sau mediu.
Același lucru a transmis și Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) după ce agenția nucleară ucraineană a declarat că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl.
Agenţia nucleară ucraineană a declarat vineri că înregistrează niveluri crescute de radiaţie la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl, scrie Agerpres.
Experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina leagă creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU).
Rusia a transmis vineri că va trimite paraşutişti pentru a ajuta la asigurarea pazei centralei nucleare închise de la Cernobîl și că nivelul de radiaţii la centrală este normal.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică informase joi că centralele nucleare operaţionale din Ucraina funcţionează în siguranţă şi că nu au avut loc „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl.
Reamintim că cel mai mare accident nuclear din istorie a avut loc în 1986, la Cernobîl, în Ucraina, iar potrivit Organizației Mondiale a Sănătăţii eacest accident nuclear a cauzat în jur de 30.000 de decese.
Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc în data de 26 aprilie 1986, la ora 01:23, şi a constat într-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a întregii zone. Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în părţile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei şi chiar în America de Nord.
Au fost evacuate în jur de 336.000 de persoane din Ucraina, Belarus şi Rusia, din zonele puternic contaminate. Mai bine de 7 milioane de oameni au fost expuşi radiaţiilor. Explozia de la Cernobîl a eliberat de 400 de ori mai mult praf radioactive decât bomba de la Hiroshima, din 1945.
După accidentul de la Cernobîl, rata de cancer tiroidian a crescut în Belarus, Ucraina, Rusia şi Polonia.
Sursa foto: Facebook Çernobil
Adaugă comentariu