Actualitate Recomandări

Agenția pentru Protecția Mediului măsoară radioactivitatea. Ce valori s-au înregistrat

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud anunță, printr-un comunicat, că măsoară, în permanență, radioactivitatea în municipiul Bistrița și județ cu stația proprie, una dintre cele 86 care fac parte din Rețeaua Națională a Supravegherii Radioactivității Mediului.

Într-un comunicat, APM Bistrița-Năsăud explică în ce mod este determinat debitul dozei gama absorbite în aer și arată care este valoarea medie zilnică din ultima perioadă.

”La nivelul judeţului Bistriţa – Năsăud, Sistemul de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului este amplasat în incinta APM BN, fiind reprezentat de una dintre cele 86 de staţii care fac parte din Reţeaua Naţională a Supravegherii Radioactivităţii Mediului, desfăşurând un program de monitorizare permanentă a radioactivităţii aerului.

Debitul dozei gama absorbite în aer la 1m de sol se determină cu ajutorul unui sistem fix de măsurare şi anume o Staţie automată de monitorizare a debitului dozei gama şi a parametrilor meteo cu transmiterea datelor în timp real către Laboratorul de Radioactivitate al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (temperatura, umiditatea, viteza vântului, direcţia vântului, cantitatea de precipitaţii căzută, presiunea absolută, presiunea relativă, latitudinea şi longitudinea).

APM BN are rolul de a asigura transmisia datelor înregistrate de staţie prin verificarea permanentă a funcţionării echipamentelor de înregistrare şi transmitere, fără validarea acestor tipuri de date.

Valoarea medie zilnica a debitului dozei gama în aer în judeţul Bistriţa Năsăud înregistrată de contoarele Geiger Muller 1 şi 2 ale Staţiei automate de monitorizare a debitului dozei gama în intervalul 04 – 06.03.2022, este prezentată în tabelul alăturat.

Specificăm faptul că limita de atenţionare pentru debitul dozei gama este de 0,250 ľSv/h, limita de avertizare este de 1 ľSv/h, iar limita de alarmare este de 10 ľSv/h, conform O.M. nr. 1978 din 2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Reţelei Naţionale de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului”.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AEIA) a declarat luni că a primit informaţii conform cărora obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, fără „consecinţe radiologice”, informează marţi AFP.

Potrivit agenţiei ONU cu sediul în Viena, autorităţile ucrainene au informat despre un atac care a avut loc duminică, adăugând că nu a fost raportată nicio creştere a nivelului de radiaţii. Instalaţia afectată face parte din Institutul de Fizică şi Tehnologie din Harkov, un institut de cercetare care produce material radioactiv pentru aplicaţii medicale şi industriale.”Inventarul materialelor radioactive ale sitului este foarte scăzut”, a argumentat AIEA, asigurând că „daunele (…) raportate nu ar fi avut nicio consecinţă radiologică”.

În ultimele zile, Harkov a fost ţinta unor bombardamentelor puternice şi a tirurilor de rachete, deoarece Moscova încearcă să crească presiunea asupra Ucrainei pentru a se preda.

Armata rusă a ocupat de vineri centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, unde loviturile de artilerie, potrivit ucrainenilor, au provocat un incendiu, despre care Moscova neagă că l-ar fi provocat. Doar două din cele şase reactoare ale centralei sunt active.

Directorul general al AIEA a declarat vineri că este gata să meargă la Cernobîl, locul accidentului nuclear din 1986 şi primul sit ucrainean intrat sub controlul forţelor ruse. Rusia consideră însă că fosta centrală ucraineană de la Cernobîl nu este locul ideal pentru a purta discuţii cu AIEA.

Antibiotice Iași va fabrica, începând de azi, o mare cantitate mare de iodură de potasiu, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Potrivit necesarului realizat de către autorităţi, România are nevoie de 30 de milioane de comprimate.

El a precizat că iodura de potasiu nu e „panaceu universal, nu se ia preventiv”.

În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, a transmis vineri Ministerul Sănătății.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.