Criza uleiului, declanșată pe fondul războiului din Ucraina, a afectat, în ultima perioadă și România. Și la Bistrița oamenii au dat buzna în magazine să cumpere baxuri întregi, de teamă că acest produs ar putea dispărea de pe piață sau că se va scumpi foarte mult. Pentru consumatorii de ulei sunt însă și alte variante, mai sănătoase chiar și mai la îndemână: uleiul presat la rece.
Îl găsim sâmbătă de sâmbătă la piața locală de la Biserica Evanghelică, adus de Dinu Pleșa din Dipșa.
”Nu am scumpit uleiul. Prețul e fixat înainte să izbucnească războiul în Ucraina. Uleiul presat la rece a fost întotdeauna mai scump decât cel rafinat, așa că lumea nu-și face stocuri cu acest ulei. A fost o creștere a cererii de ulei în această perioadă, dar nu foarte mare. Mulți m-au întrebat dacă nu e mai ieftin decât cel rafinat, din magazine. Dacă aud că e mai scump chiar și cu un leu, pleacă, nu cumpără. Vindem acelorași clienți care consumau dinainte ulei presat la rece. Își mai iau o sticlă sau două în plus față de obicei. Noi avem ulei, nu există riscul să nu se mai găsească. Foarte multă lume va semăna floarea soarelui anul acesta și la toamnă și la anul va fi mai ieftin uleiul decât este acum. Prețul uleiului diferă de la o zi la alta, nu de la un an la altul și asta e de zeci de ani, nu de acum”, a spus Dinu Pleșa.
Uleiul de floarea soarelui nerafinat are conţinut mare de lecitină, ajută la tonifieriere sistemului nervos, conţine vitaminele A, E si F, acizi graşi polinesaturaţi, activi în scăderea colesterolului, precum şi substanţe cu efecte antiinfecţioase, stimulatoare ale activităţii hormonale şi regenerative.
”Există o vorbă din bătrâni: că uleiul acesta crește în tigaie, adică își mărește volumul”.
Dinu Pleșa mai aduce la piața locală ulei de nucă și de dovleac. ”Nu pot fi folosite la temperaturi înalte, ci în starea în care sunt, pentru salate, paste, pot fi puse pe pâine”.
”Eu numai ulei presat la rece folosesc de 30 de ani. În primul rând pentru că este mai gustos, iar în al doilea rând pentru că îmi place. Înainte să cumpăr de la Dinu Pleșa, luam de la cineva din județul Mureș, însă de când vine dânsul cu ulei la Bistrița, numai de la el cumpăr. Nu iau mult pentru că uleiul acesta trebuie consumat imediat ce îl deschizi și nu iau recipiente mari tocmai din cauza asta. Alt gust are mâncarea și la conservele pentru iarnă. Cel din magazine e numai apă chioară. Dacă am de prăjit ceva, eu combin uleiul acesta cu untură de porc și dă un gust nemaipomenit mâncării. Decât margarine și alte prostii, mai bine folosesc untura de porc. Este mult mai sănătoasă. Eu cumpăr, repet, numai de la producătorii locali, nu mă interesează cât costă. Am observat însă că niciodată producătorul nu scumpește așa cum o fac lanțurile de magazine”, a spus dr. Smaranda Tălmaciu.
Un litru de ulei de floarea soarelui presat la rece costă 15 lei. Alte prețuri ale uleiurilor presate la rece pe care le găsiți la piața locală AICI.
Adaugă comentariu