Actualitate

Clopotul mare din turnul Bisericii Evanghelice răsună singur, în Vinerea Mare

Clopotul mare din turnul Bisericii Evanghelice – pe care este inscripționat mesajul «Iisus Hristos, ieri și astăzi și în veșnicie» – se va auzi astăzi, bătând singur, întrucât este Vinerea Mare pentru catolici și protestanți.

Cele trei clopote noi din Biserica Evanghelică Bistrița, turnate într-un atelier din Germania, au ajuns la Bistrița în toamna anului 2009 după ce clopotele vechi au ars în incendiul din 2008.

Preotul paroh al Bisericii Evanghelice din Bistriță, Johann Dieter Krauss, a explicat atunci ce semnifică fiecare sunet. „Cel mare are tonalitatea Do, cel mijlociu Mi și cel mic Sol. Ordinea tradițională de tragere a clopotelor în Bistriță este așa: la slujbe duminicale, la sărbători, se începe cu clopotul mic singur, se continuă cu cel mijlociu și după aceea se trage clopotul mare, la care se adaugă celelalte două. Singur, clopotul mic va suna dimineața, la prânz și seara. Clopotul mare sună foarte rar singur. În ziua de Vinerea Mare, la ora morții Mântuitorului, la ora 15.00 – de fapt atunci au fost și turnate – , iar clopotul mare, singur, nu va mai fi tras decât atunci când se anunță decesul preotului paroh sau al episcopului. Altfel, va suna doar împreună cu celelalte”, a spus Johann Dieter Krauss.

Biserica Evanghelica din Bistrița nu a mai avut trei clopote din epoca interbelică. Astfel, în timpul celui de-al doilea război mondial, clopotul mijlociu a fost topit. Acesta era din oțel și înlocuise clopotul de bronz din 1857, care a fost rechiziționat în primul război mondial, ca material de război: „Deci, de la al doilea război mondial încoace am avut doar două clopote, cel mare și cel mic. Acum avem trei clopote într-o armonie perfectă, de Do major, un cadou din partea sașilor bistrițeni din Germania, Austria și din alte părți ale lumii. Un cadou extraordinar. Ne bucurăm nespus de mult de acest lucru”.

Potrivit unei legende care circulă prin comunitatea sașilor, fostul clopot mare s-ar fi auzit până la Lechința, la peste 30 de kilometri de Bistrița. „Nu am verificat, dar poate vom avea ocazia să observam acest lucru. În orice caz, sunt niste clopote frumoase, poartă niște versete biblice care și ele au semnificația lor. Marele clopot, primul care este atestat documentar în aceasta biserică, purta numele de Suzana”, a spus Krauss.

Pe clopotul mare este inscripționat mesajul «Iisus Hristos, ieri și astăzi și în veșnicie».

Vechile clopote au fost turnate în anul 1430. Pe clopotul cel mare, botezat „Suzana”, era inscripționat: „Acest clopot a fost turnat de către meșterul Ioan din Sighișoara spre cinstirea Domnului și a Fecioarei Măria în ziua următoare Înălțării Domnului Hristos (6 mai) a anului 1430”.

Pe cel de-al doilea clopot scria: „Acest clopot a fost turnat spre lauda Domnului și a fericitului Nicolae Confesorul în anul 1430”.

Cele două inscripții de pe clopote i-au ajutat pe istorici să presupună că turnarea lor a avut loc în momentul în care construcția turnului era pe terminate.

Biserica Evanghelică din Bistrița, monument din secolul al XIV-lea, a fost cuprinsă de un incendiu devastator în seara de 11 iunie 2008, după ce câțiva copii ai străzii s-ar fi jucat cu focul. Pagubele cauzate de incendiu au fost estimate la un milion de euro. În prezent se lucrează la reabilitarea Bisericii cu bani europeni. Cel mai probabil lucrările vor fi gata anul acesta.

Noile clopote au fost turnate în localitatea germană Passau.

3 comentarii

  • Este adevarat ca s-au turnat clopotele intr-o zi de vineri la ora 15 (ora mortii Mantuitorului). Este o traditie de peste 400 de ani a turnatoriei „Perner” din Passau. Cel mare se trage singur in ziua Vinerei Mari la inceputul si sfarsitul slujbei. Slujba va avea loc la ora 17, cand va suna clopotul mare. Dupa slujba aceasta clopotele vor tacea pana in dimineata Invierii Mantuitorului.

    • Mulțumim, părinte, pentru precizări. Este mai puțin importantă ora, e mai degrabă e îmbucurător faptul că oamenii sunt atenți în continuare la aceste lucruri, chiar dacă uneori doar pentru a ne sancționa. Vă dorim sărbători fericite, cu multă sănătate și bucurie dumneavoastră și întregii comunități evanghelice și catolice.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.