Social

Șeful Gărzii Forestiere Bistrița: Urmărim transporturile de lemne când avem timp și nu suntem prinși cu altceva

Lemn care ar încăpea în 124 de camioane, în valoare de 1,5 milioane de lei, a fost tăiat ilegal anul trecut din pădurile județului Bistrița-Năsăud, însă Garda Forestieră nu a identificat decât o mică parte din această cantitate, a recunoscut Gabriel Pop, șef serviciu Garda Forestieră Județeană Bistrița-Năsăud.

Scuzându-se că nu are suficienți angajați care să urmărească transporturile de lemne, Pop a recunoscut: ”Pe SUMAL 2.0 ne uităm când avem timp, când nu suntem prinși cu altceva”.

În ședința Colegiului prefectural în care a prezentat un raport al activității instituției pe care o conduce, Pop a spus că volumul total de material lemnos tăiat ilegal, identificat în cursul anului trecut la nivelul județului Bistrița Năsăud, de către personalul Gărzii Forestiere Județene Bistrița-Năsăud și a celor 19 ocoale silvice, a fost de 3733 mc, cu o valoare a prejudiciului de 1.511.985,17 lei.

Un volum de 854 mc cu o valoare a prejudiciului de 419.815,85 lei a fost identificat în fond forestier proprietate privată a persoanelor fizice cu ocazia controalelor de fond efectuate în vederea preluării în pază prin încheierea de contracte de prestări servicii silvice/administrare a acestor suprafețe cu un ocol silvic autorizat.

”Au fost verificate un număr de 21 sesizări înaintate de persoane fizice și juridice, fiind soluționate conform prevederilor legale. În urma acțiunilor întreprinse s-a dispus confiscarea faptică a unui volum de 269,55 mc material lemnos, precum și a sumei de 138.920,35 lei, reprezentând contravaloarea unui volum de 280,6 mc material lemnos confiscat valoric. Confiscarea valorică se face când nu se poate identifica materialul lemnos”, a spus Gabriel Pop.

În discuție a intervenit și subprefectul Ioan Zăgrean: ”3733 de mc, la o greutate specifică de 800 de kg, asta ar însemna 124 de camioane. Dacă s-au identificat doar 854 de mc, aici mi se pare …. ”, a spus el, nemulțumit.

Gabriel Pop a explicat că, pentru a urmări întreaga activitate de transport a materialului lemnos pe SUMAL 2.0, ”ar trebui să stea trei oameni să vizioneze zi de zi SUMAL 2.0”.

”Noi suntem șase. În organigramă avem 7 posturi. Pe SUMAL 2.0 ne uităm când avem timp, când nu suntem prinși cu altceva”, a spus Pop.

Garda Forestieră Cluj este o instituție publică teritorială aflată în subordinea autorității publicle centrale care răspunde de silvicultură (actualmente Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor), având arondate un număr de patru județe: Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj și Maramureș.

În cursul anului trecut personalul Gărzii Forestiere Bistrița Năsăud a făcut 141 acțiuni de control privind respectarea regimului silvic. În urma acestor acțiuni au fost întocmite un număr de 63 procese verbale de constatare a contravențiilor silvice, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 160.000 lei.

Au fost efectuate un număr de 20 controale de fond și parțiale în suprafețe din fondul forestier național, fiind identificat un volum de material lemnos tăiat ilegal de 430.24 mc, cu o valoare a prejudiciului de 132.408,73 lei. Au fost înaintate spre organele de cercetare penală, în vederea continuării cercetărilor, 13 sesizări penale privind săvârșirea unor infracțiuni la regimul silvic.

Suprafața totală de fond forestier a județului Bistrița Năsăud este de 192.578 ha, din care 15.085 ha (7.8%) proprietate publică a statului, 153.086 ha (79.5%) proprietate publică și privată a unităților administrativ teritoriale, 24.407 ha (12.7%) proprietate privată a persoanelor fizice și juridice.

11 comentarii

  • Eu credeam ca de aia a fost infiintata aceasta institutie .Sa se uite/sa vegheze , sa actioneze preventiv si sa ia masuri imediate . Ori se pare ca fac „garda” numai de forma sau cum spune domnul , numai atunci cand au timp. Totusi ma gandesc ca d-l subprefect l-ar putea ajuta pe distinsul sef cu trei oameni care „taie frunza la caini” in atatea asa numite institutii democratice ale judetului. Dar dupa parerea mea uitatul pe SUMAL 2.0 este doar inceputul rezolvariii problemei. Din cate se vede (de departe , desi eu pot vedea de multe ori chiar de aproape) problema furtului materialului lemnos nu are solutie in ciuda legislatiei (stufoase) existente. De ce ? Din cauza oamenilor (din „Garda” , din politie , din justitie din , din etc.) care se acomodeaza repede si se imprietenesc cu beneficiarii furturilor.Pentru d-l Gabriel Pop ar exista solutia demisiei. Daca nu poate gestiona situatia sa-i lase si pe altii sa-si incerce norocul.

  • E o instituție inutilă iar declarațiile șefului sunt absolut comice. Ei sunt prinși cu Facebook-ul mai mult decât cu atribuțiile de serviciu în timp ce se fură din păduri într-o veselie. Cu astfel de conducători de instituții publice, România devine sat fără câini, o anarhie dâmbovițeană de râsul Europei.

  • Corect ,bujetarule cu tupeu de interlop.Dupa ce va rezolvati problemele personale in timpul serviciului si dupa ce va incasati spagile va ramane foarte putin timp.Deci solutia e sa va tina l munca 16 ore din 24 .

    • Nu interesează pe nimeni …ONG.LE …DE PROTECTIE A MEDIULUI…DUC LUPTE GRELE CU ….CEI CE FURA DIN OCOALELE STATULUI …PRIVATE …MASA LEMNOASA PE PICIOR…..POLITIA JANDARMERIA . SRI..SIE…NU SE IMPLICA …PT CA AU AVANTAJE…CEI MICI…NU…DAR CEI MARI SPALA BANI GREI….IN BANCILE DIN. … STRAINATATE…DC SUNI LA 112 POLITIA TE AMENDEAZA …CA A TERMINAT PROGRAMUL LA ORA 16….

  • O altă problemă este cu lemnul tăiat „legal” și pleacă cu trenul peste graniță așa bușteni și nu binevoiește să stea la prelucrare în fabrici românești, ca mai apoi să plece prelucrat. Și se pare că este majoritar în cantitatea totală de lemn tăiat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.