Salariații Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud au deschis procese Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa căreia îi solicită o majorare cu 15% a salariilor pentru ”complexitate în muncă”. Deja au fost înregistrate 36 de cauz la Tribunalul Bistrița-Năsăud, urmând ca, în perioada următoare, să fie depuse și celelalte până la 115.
Liderul de sindicat Silivan Mutu a spus că speră să nu fie blocată activitatea instanței din cauza acestui demers pe care l-a inițiat din cauza faptului că salariile în instituție sunt mici, de la 2000 de lei la 4000 de lei șefii. Ceea ce solicită angajații SGA din Bistrița-Năsăud este un drept al lor de care nu s-a ținut cont din cauza faptului că Apele Române au făcut parte când din Ministerul Mediului, când din alt minister de sine stătător. Acum, că fac parte din nou din Ministerul Mediului, oamenii își cer drepturile.
”Unitățile subordonate Ministerului Mediului beneficiază de o majorare a salariului de 15% pentru complexitate în muncă. Unitățile care au rămas în subordinea Ministerului Mediului – Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu – au beneficiat de 15%. Noi am tot solicitat Agenției Naționale Apele Române să ne mărească și nouă salariile cu 15% așa cum aveau cei de la instituțiile menționate, dar nu am avut niciun succes, fapt pentru care am hotărât să acționăm în judecată. În Sălaj, doi colegi au câștigat și li s-au mărit salariile. Sperăm să reușim și noi”, a declarat Silivan Mutu.
Fiecare cerere de chemare în judecată va fi tratată însă separat, iar instanța va decide dacă respectivul angajat se confruntă cu ceea ce se numește ”complexitate în muncă”. Silivan Mutu consideră că majoritatea salariaților ar merita însă această majorare salarială.
”Unii colegi de la laborator lucrează în mediu toxic, alții merg pe teren, mergem la inundații. Salariile sunt foarte mici la noi. La Inspecție, spre exemplu, dăm sancțiuni de zeci de mii de lei. Eu lucrez de 17 ani la Apele Române și am salariul de 3900 de lei în mână și am dat sancțiuni anul trecut de 400.000 de lei. Am o colegă care e de doi ani la Inspecție și a dat o sancțiune de 75.000 de lei și are salariul de 2500-2700 de lei. Nu mi se pare normal. Mai avem 11 angajați la Barajul Colibița care lucrează în ture și au cel mult 3000 de lei salariul. Un director de la noi nu are mai mult de 5000 de lei”, a spus el.
Administrația Națională ”Apele Române” este o instituție publică de interes național cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii, aflată în coordonarea autorității publice centrale din domeniul apelor, respectiv Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
La cum arata raul Bistrita ( de exemplu) crezi ca se dau ceva amenzi???
La cât cacat curge în (din) lacul de la Colibita (si dupa aia îl consumam toti restul) astia ar trebui sa plateasca ei amenzile pe care NU le dau smecherilor de acolo.
Complexitate?! La apa!?! Cat tupeu..iau bani pentru ce anume?!
Vezi de treaba ca lucrează doar 5 ore pe zi… De mergi pe la ei prin instituție la ora 13 bate vântul…
Câte amenzi dați??? Dar câte avertismente și cum le dați??? Spuneți cati angajați are SGA bn?? Și ce fac aceștia ca sunt peste 150 de angajați… Este vrăjeală ieftina și voi vreți pe bani mulți
aveti salarii babane fata de alte persoane din domeniul privat…nu are rost sa va plangeti…..atata stiti….
Someșul cred ca este cel mai murdar râu din județ și râul Bistrița este dezastru, plus rahatul care îl bem din lacul Colibita.Voi chiar meritați o mărire de salariu….. de ce mergeți sa dați amenzi pe care sa le și încasați și apoi sa va creșteți salariile. Și la privat degeaba produci sau vinzi dacă nu încasezi banii, nu ai bani de salarii și altele. Ar fi bine ca și bugetarii sa producă ceva, nu sa fie plătiți din banii privatiilor și din impozite.
Adevarul ca unii vad doar c…cand e vorba de cursuri de apa sau acumulari.C…este rezultat al educatiei si civilizatiei unora dintre noi.Nu vorbesc ca nu stiu ce importanta si complexitate are activitatea de gospodarire a apelor.
Punct