Actualitate

Mai multe spații din centrul vechi, scoase la licitație

Primăria Bistrița organizează în 24 mai, ora 13.00, la sediul din Piaţa Centrală nr. 6, o licitație publică cu strigare pentru vânzarea unor spații.

Documentele licitaţiei se pot obține de la Primăria municipiului Bistriţa, Direcţia Patrimoniu, str. Gh. Şincai nr. 2, începând cu data de 09.05.2022. Ofertele se vor depune la Registratura Primăriei municipiului Bistriţa, strada Gh. Şincai nr. 2, până la data de 23.05.2022, ora 12.00. Relaţii suplimentare la telefon 0263/223923 int. 264.

29 comentarii

  • Singura șansă ca centru vechi să iasă din faliment este mutarea Autogării în Piața Centrală în jurul primăriei așa cum sunt în orașele civilizate din Europa.

    • Bistrița prosperă cert, se vor face alte crâșme în spațiile scoase la licitație.

    • Degeaba se mută Autogara lângă primărie dacă se continuă cu distrugerea locurilor de parcare din centru. Cei din primărie ar fi trebuit să învețe din prostiile ce le-au făcut până acum și să redeschidă circulația auto de pe str. Liviu Rebreanu și să refacă locurile de parcare distruse de pe această stradă.

    • Indica o locatie din piata centrala unde se poate muta autogara…Vezi ca nu mai sunt 3 autobuzeTV si 2 ,,rate” rusesti de pe timpuri.Sunt autobuze de 10 -12 m si o gramada de rute pt microbuze.Plus poluare .Autogara actuala ar trebui lasata unde e dar strict pentru navetistii care vin la munca si pentru elevii care vin la scoala.Traficul de calatori ,mai ales cel interjudetean ar trebui scos la marginea orasului .

    • @ Cetitorul, Tocmai asta este și ideea să reușești să aduci câți mai mulți oameni în centru ( potențiali turiști și cumpărători etc ) din traficul interjudețean și dacă ești capabil mai ales din traficul național și internațional. Este ca în marketing trebuie să te bați pentru orice potențial client care să scoată orașul din situația asta nasoală în care a ajuns. Autocarele și autobuzele ( sper că sa renunțat la elucrubația cu troleibuzele ) vor putea să facă stație pe strada fix din fața primărie, în piața centrală acolo unde a fost patinoarul sintetic și scena, pe Gheorghe Șincai, Titulescu, Dornei și Liviu Rebreanu. Autocarele și autobuzele nu vor sta acolo permanent doar cu program când vor veni după oameni. Iar clădirea autogării se poate amenaja confortabil acolo sunt destule ruine de clădiri în centru care pot fi consolidate și amenajate frumos în interior pentru o autogară ex. clădirea unde a fost restaurantul Corida , acolo pentru o autogară nu este nevoie de o clădire mare pentru că călători natural că vor merge spre magazinele și cafenele cochete care vor apărea din nou acolo.
      Așa fac toate orașele deștepte.

    • Nu este nici-un interes ca magazinele și alte afaceri să se întoarcă în centru deoarece așa Hipermarketurile neautohtone vor rămâne cu mai puțini clienți. Cum spunea o reclamă mai veche ” Prieteni știu de ce ” .

    • Turiștii nu umbla cu autobuzele. Ei vin cu autocare sau mașini mici și vor parcări pentru așa ceva în jurul hotelurilor sau obiectivelor turistice. Restul sunt exact ce spuneau și alții, navetisti indiferent de nr de dislike-uri dai (pot și-i eu instala un vpn pe pc și să dau cate vreau)

    • Bondarule, Tocmai că hotelurile din zona centrală au dat faliment Coroana de Aur, Metropolis. Celelalte hoteluri din centru extins rezistă numai fiindcă au săli de nunți. Bistrița nu are turiști fiindcă nu știe să-i atragă distanța este destul de mare de la Autogară și Gară până în Centru Vechi pentru a fi la îndemâna potențialilor turiști. Despre un Aeroport pentru turism de tip City Breack nu se poate pune problema că nu avem.
      Despre turism de shoping iar nu se poate pune problema fiindcă Bistrița nu are niciun Mall iar magazinele cochete din Centru Vechi au dispărut tocmai din motivul restricționării acesului auto.

    • Hotelurile din centru au dat faliment din cauza parcărilor? Pe bune? Pietonalul este binevenit daca este gândit cu cap. In marile orașe cu mii de turiști din Romanica noastră (Arad, Tisoara, Cluj-Napoca) au zone pietonale și merg toate bine merci și nu am auzit pe nimeni sa se plângă că nu a avut unde parcă autocarul. Trebuie sa ai și obiective turistice ca sa ai turiști. Sau măcar activități generatoare de turism (concerte, spectacole, etc). Bistrița ce are? Mizeri și gunoaie pe pasaje. Zis de cetate acoperit cu plasa de sarma. Mare parte din ”turistii’ de la hotelurile din centru sunt angajați în delegație. Cât de faptul că unii cu hotelurile au falimentat cum bine știi toate ziarele au scris acele hoteluri erau legate și de alte activități economice care au mers prost și le-a tras în jos și pe acestea. Câte din acele hoteluri falimentare de care pomenești au promovat obiective din județ (mocănița, un tur a cramelor, castele/ conace boeresti Arcadia de ex, sau biserici vechi)? Sincer mă îndoiesc că au făcut-o!

    • @ Cetetorului, Bravo este o idee bună ideea ta cu aducerea navetiștilor în Centru Vechi poate așa se reușește revigorarea centrului și se va redeschide și apetitul Bistrițenilor să se reîntoarcă în centru. Cu cât sunt mai mulți oameni în centru cu atât mai bine. Bravo pentru idee !

    • Este un fapt dovedit istoric în Bistrița când accesul autovehiculelor era permis Centru Bistriței funcționa perfect era plin de lume. Declinul Centrului a început când comuniști au mutat Autogara de lângă clădirea fostei prefecturi lângă Gară. Când eram puștan de fiecare dată când aveam ceva bănuți fugeam la cofetăria de la Subgălete unde făceau ce le mai bune Savarine din tot orașul. În fața cofetărie făceau stație autobuzele județene de aceea cofetăria era plină de clienți și nu erau mese libere așa că mă așezam la o masă cu călători și până când mâncam savarina eram fascinat de poveștile lor din alte orașe. Cofetăria aceea este închisă și pe Subgălete este jale mare . De ce oare ?
      Paranteză: cele mai bune Ișlere erau la cofetăria de peste drum de magazinul Hală. Iar cele mai bune cremeșuri erau la cofetăria Guliver și aceea închisă tot datorită lipsei accesului auto. Cum se vede și cu războiul din Ucraina specia umană nu învață niciodată din greșeli așa se întâmplă și cu centrul Bistriței unde accesul automobilelelor ar trebui redeschis așa cum era odată când centru funcționa. Dacă zona pietonală sa dovedit fără tăgadă un eșec monumetal logic ar fi să se renunțe la ea însă nu este cazul să căutăm nicio urmă de logică la politicenii și funcționari angajați prin nepotism din Bistrița.

    • Bondarule, În multe privințe avem aceeași opinii : Zidul Cetății ar trebuie eliberat din garatiile de închisoare și pus în valoare de un sistem de iluminare monumental hai să-i zicem smart că este la modă acum toate sunt smart până și wc-urile sunt smart. Accesul auto trebuie să fie interzis pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălnicranu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutarul și să fie permis doar accesul pietonilor și bicicliștilor. În felul acesta se poate realiza un circuit de promenadă între sala Polivalentă și Palatul Copiilor mai precis mergi pe jos sau cu bicicleta pe aleea din parc și te întorci pe lângă zidul Cetății. Potrivit ar fi să se mute zona pietonală de pe strada Liviu Rebreanu pe străzile de lângă Zidul Cetății .

  • Cei din primărie înainte de a propune și face toate proiectele acestea idioate nu ar fi trebuit să coboare în stradă și să facă o simulare sau un studiu de impact cu ce se va întâmpla în zona aceea cu oameni și cu orașul după ce se vor realiza prostiile lor scornite în primărie.

  • Nu se mai pot reface locurile de parcare pe strada Liviu Rebreanu fiindcă primăria din când în când instalează cortul și din când în când face paragheli din bani noștri. După cum știu eu artiști adevărați performează pe stadioane și săli polivalente iar publicul cunoscător cumpără bilete.

    • Din când în când primăria organizează înmormântarea centrului cu lăutari.

    • În Bistrița orașul în care străzile nu au nume și nici asfalt.
      Dacă nu pe Metallica măcar pe U2 aș vrea să-i în Bistrița.
      Glumeam din nou că nu încap pe sărăcia de pietonal poate în extremis pe stadion dar nici acolo bănuiesc că nu încap !
      Ne mulțumim doar cu cea mai rămas din Bony M în spetacolul de la polivalentă.

      https://www.youtube.com/watch?v=uDkBzkA9L4s

  • În Danemarca în Copenhaga există ” orașul liber ” unde poliția nu intră și este permis să se fumează și se consumă „iarbă ” așa ar trebui să fie și străzile Liviu Rebreanu, Șincai, Titulescu, Teilor.

    • Păi care este diferența că și acum se consumă ” iarbă ” pe pietonal ?

    • Voi sunteti astia cu magazinele de boarfe second din zona. Sa va aduca navetistii cu autobuzele sa va tineti maghernitele si sa faceti evaziune.

    • Sa ,,fumeaza”baietii la liber…Ce sa mai fumati bre ca voi sunteti afumati oricum

  • @ Bălane Nu vrei tu să-ți vinzi casa de pe Bălcescu și să-ți ei o locuință în centru vechi că confortul este cam tot același bonus un beci spațios ? În plus scapi și de problema cu autorizația, loc de parcare oricum nu îți trebuie, cu mirosurile o să ai niște probleme dar dai tu cu niște lavabilă și în timp te vei obișnui, o să ai și niște vecini de vecini, muzică și distracție gratis vrei nu vrei, cu asigurarea locuinței o să ai niste dificultăți că clădirile de acolo sunt putin șubrede am înțeles că la unele li sau prăbușit tavanul dar ești băiat mare și te descurci tu și cu asigurarea, deci nu mai avataje. Fi bărbat fă pasul ăsta arată că nu ești și tu alt gurist , dă un exemplu la alți. Uite prietenul tău primarul cum poate să trăiască acolo așa ai putea trăi și tu .

    • Domnul respectiv nu sta pe Balcescu…Acolo erau tomberoanele la care cara rahatul de nutrii cu roaba .Tot carand el la roaba cu rahat si a dat seama ce inseamna ecologia.

  • Problema Centrului Vechi din Bistrița este că nu este în centru orașului ci este la marginea orașului . Considerând toată zona veche, mai puțin bd. Republice care este un fel de frontieră , centru este la periferia Bistriței după acesta se afla doar Pădurea Codrișor așa că oameni care trăiesc în oraș nu mai au niciun motiv să meargă în Centru Vechi adică la periferie, le este cam departe.

  • Pentru a transforma Centrul Bistritei în magnet turistic (treabă care-i grea și mult mai complexă decât unora le pare ) e nevoie de trei lucruri : voință , viziune , bani.
    Paradoxal banii sunt cea mai mica problemă având în vedere ca niciodata n-au existat atât de multe surse de finanțare , europene ,naționale, bancare… . Trebuie doar ceruți și justificată cererea / folosirea lor.
    Cu voința , cel puțin teoretic, iarăși n-ar trebui să fie probleme . Vrea primarul, vreau consilierii , vreau partidele , toată lumea vrea o Bistriță care să concureze turistic, dacă nu cu Viena , măcar cu Sibiul .
    Necazul începe când ajungem la viziune ! Cum ,doamne , să facem lucrarea ?
    Treaba-i grea pentru că dacă n-ai viziune , degeaba ai bani și voință ! Îti consumi energia, toci banii și la final iese un rahat !
    Dacă citești comentariile de mai sus vezi că oamenii au viziuni diferite despre ce și cum ar trebui făcută lucrarea în Centru .
    E normal să fie așa !
    Unii văd aproape, alții văd puțin mai departe ,unii abia văd pe unde calcă ,fără a-i pune la socoteală pe cei care nu-și vad nici măcar lungul nasului din cauza propriului interes !
    Avem deci nevoie de un om /oameni care văd foarte departe , de un vizionar/vizionari !
    Hmmm ! Grea treabă !
    De obicei oamenii de felul ăsta nu-i găsesti în oastea de „soldati credinciosi ” ai partidelor , nu-i gasești nici in armata de funcționari plictisiți .
    Oamenii ăștia sunt născuți să conducă oastea , să ia decizii bune în situații grele , să lumineze în jurul lor .
    Ăsta-i omul/oamenii de care avem nevoie , pentru a avea sorți de izbândă într-o asemenea bătălie !
    Avem noi ,aici la Bistrița , așa ceva ?
    Dacă n-avem, de unde-l/i aducem?
    Daca-l /i găsim , suntem dispuși să executam ” ordinele” ce le vom primii?
    Părerea mea este că din acest punct trebuie pornită discuția despre transformarea Centrului .
    P.S Personal( vă rog să nu mă bănuiți de partizanat politic) consider că un lucru foarte bun s-a făcut prin relocarea extensiei Universitații Tehnice Cluj in cladirea fostului Tribunal .E o linie ce are potențial de dezvoltare.

    • În opinia mea doar pentru 3 obiective ar merita să vină un turist în Bistrița aici și vin cu oaspeți mei:
      1. Turnul Dogarilor și Zidul Cetății ,acesta nu este promovat corespunzător iar pentru al putea admira corespunzător trebuie să te depărtezi de el asta este destul de greu fiindcă circulă mașini pe str. Dogarilor în plus cum remarcau toți oaspeți mei peste drum de el este o urîțenie de bloc care strică tot arealul;
      2. Casa lui Andrei Mureșanu, aceasta nu este pusă pe nici-un circuit turistic iar autoritățile nici măcar de ziua Imnului Național sau de Ziua Drapelului nu organizează vreo festivitate acolo. Eu aș instala în curte măcar un catarg foarte înalt cu un drapel;

      3. Ruinele Cetății de pe dealul Cetății, promovare 0 , 90% din Bistrițeni nici nu au auzit de ea și 99% din Bistrițeni nu știu cum să ajungă până acolo.

      Deci atunci nu mai miră pe nimeni de ce Bistrița nu are niciun turist.

  • Cetele de cersetori,fațadele degradate ale caselor din centrul istoric,santurile si gropile lasate de firmele de casa ale primariei,sa simta mirosul de pisat pe pasaje ,sa ia e incaltaminte rahatii de caine de care e plin orasul inclusiv parcul,sa vada acoperisurile de internit ale blocurilor comuniste ,sa inhaleze praful si putarea din care razbate din subsoluri si sa i fugareasca pe trecerile de pietoni ,beamveurile” urmasilor cap istilor mutati la oras .Asta e turismul …

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.