Social

Campania ”Curățăm România!” continuă. După 1 iunie, urmează amenzi unde nu s-a făcut nimic

Campania ”Curăţăm România” a fost prelungită până la sfârșitul lui mai, a decis Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a da șansa cât mai multor comunități locale să organizeze acțiuni de salubrizare și ecologizare a localităților și cursurilor de apă, a informat subprefectul Décsei Attila.

Deja, la nivel județean, prin ordin al prefectului, s-a constituit o comisie mixtă de verificare a felului în care s-a acționat până acum. Specialiști de la Garda de Mediu, Garda Forestieră, Sistemul de Gospodărire a Apelor și de la alte instituții verifică fiecare primărie.

”Așa am decis și asta îmi doresc și eu personal să verificăm fiecare primărie, fiecare comună, nu ca în anii precedenți când se făceau verificări prin sondaj. Acum, întrucât acțiunea de salubrizare și conștientizare s-a prelungit până la sfârșitul lunii mai, prin intermediul acestei comisii verificăm și stabilim măsuri acelor UAT care încă nu au apucat să facă ordine și curățenie. Sunt și astfel de comune. Față de anii precedenți, din ce am văzut deja, putem spune că, în unele comune sunt situații mult mai bune față de anii precedenți. De exemplu, am rămas plăcut surprins de comuna Ilva Mică. Pe cursul de apă Ilva, unde în anii precedenți era plin de moloz, PET-uri și alte deșeuri, acum alta este situația. Reprezentanții primăriei ne-au spus că de trei ori au ieșit la curățenie, dar se vede rezultatul, chiar e plăcut ochilor”, a spus Décsei.

Subprefectul a spus că sunt, din păcate, încă multe comunități unde nu se vede încă nicio schimbare.

”Am spus-o de mai multe ori că noi, ca și județ, nu avem nicio scuză fiindcă suntem județ de izvoare. Toate cursurile izvorăsc de la noi din județ și nu putem da vina pe altcineva, pe alte județe limitrofe, că ar veni mizeria pe cursurile de apă de la ei. Comunele de la izvoare, cum ar fi Șanț, Rodna sau Lunca Ilvei, Măgura Ilvei sunt mai curate, dar cum venim în aval constatăm depuneri, acele stegulețe care sunt prinse și susținute de vegetația de pe malurile râurilor. Aici, UAT-urile intră și fac curățenie, se mai văd și rezultatele din anii trecuți. Eu am convingerea că, până la urmă, o să reușim cu toții să ne implicăm. Aici fac o invitație nu doar primăriilor, ci și ONG-urilor, voluntarilor să fim cu toții împreună, să avem grijă de natură, de cursurile de apă fiindcă este vorba de sănătatea noastră până la urmă”, a adăugat el.

Potrivit subprefectului Décsei Attila, începând din 1 iunie, instituțiile abilitate vor face controale peste tot în județ, la fiecare primărie și vor aplica amenzi dacă va fi cazul. Amenzile sunt între 5000 de lei și pot ajunge până la 15.000 de lei.

”Sperăm că vom avea un județ curat la finalul acestei campanii. Câteodată mă gândesc de ce e nevoie să facem verificări, în loc să facem alte lucruri mult mai bune în folosul oamenilor – să ne ocupăm de dezvoltare și de alte astfel de lucruri – nu ar trebui să fie nevoie de așa ceva, ar trebui să fie curățenie peste tot, dar, din păcate trebuie să facem și acest lucru”, a spus el.

Etichete

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.