Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI), formată din 13 membri, a analizat din nou solicitarea unei mari companii din turism de a primi aviz pentru construirea unui hotel în Complexul Sugălete și a decis, în ultima ședință, să transmită pentrua probare documentele către Comisia Națională a Monumentelor Istorice (CNMI).
Potrivit Cameliei Târnovan, directorul Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud, așa prevede procedura.
”Fiind monument de grupă valorică A, documentația se trimite la Ministerul Culturii. În CZMI se face doar consultantare prealabilă și se formulează propuneri. Aviz în acest caz emite Ministerul Culturii, nu DJC. În CZMI, s-au făcut propuneri punctuale pentru îmbunătățirea proiectului. Restaurarea în sine este complicată și, dacă propunerile nu sunt corecte, se distrug monumentele din cauza intervențiilor greșite. Nu după aviz se stă foarte mult, ci după proiectanți. După depunerea documentațiilor la noi, circuitul de avizare durează în medie o lună. Dacă propunerile nu sunt corecte, firește ca se cer îmbunătățiri. În acest caz, a durat un an să se aducă îmbunătățirile cerute în comisii. Noi ne străduim să grăbim circuitul documentelor, dar nu în detrimentul propunerilor de restaurare. Dacă avizăm o propunere greșită, nu facem bine nici monumentului, nici proprietarului”, a precizat ea.
Reamintim că o mare companie din turism, Karpaten Turism, intenționează să amenajeze un hotel în incinta Complexului Sugălete din Bistrița, cu prelungire până spre strada Lupeni. La parterul construcției cu 37 de camere va fi amenajat sediul agenției, iar interiorul va fi recompartimentat și mansardat.
Ansamblul Sugălete este cel mai lung șir de imobile medievale cu arcade la parter din România, un ansamblu compus din 13 clădiri construite când Bistrița era un însemnat centru comercial al Transilvaniei.
Dacă privați nu reușesc să facă o autogară în Centru Vechi măcar primăria ar putea face o autogară.