Social

Cum au reușit trei membri ai unei familii, toți fără venituri, să primească 136.000 de lei, bani pentru concedii medicale

Un caz incredibil s-a petrecut în județul Bistrița-Năsăud cu concursul medicului de familie, dar și a unor medici specialiști din Policlinica Bistrița și din județul Brașov. Doi tineri cu vârste sub 30 de ani și mama bărbatului au primit 136.000 de lei din fondul asigurărilor de sănătate în decurs de 18 luni în baza unui contract pe care l-au încheiat cu CJAS și pentru care au plătit fiecare 23 de lei lunar, declarând că nu au niciun venit și nu sunt angajați.

Au plătit în total 69 de lei lunar și au încasat 7500 de lei

”Este vorba de o familie din zona rurală mamă, fiu și noră care, în perioada 2020 -30 iunie 2021, a beneficiat de certificate de concediu medical în 18 luni de zile de 136.000 de lei fiind asigurații CJAS, persoane fizice care s-au asigurat la suma maximă posibilă, adică la 12 salarii minime brute pe economie, ei fiind fără venituri impozabile. Au plătit lunar 1% raportat la salariul minim brut pe economie care, în 2020, era de 2300 de lei parcă, adică 23 de lei lunar. Au încasat 136.000 de lei în condițiile în care toți trei au contribuit la acest fond cu 4300 de lei. Au descoperit o breșă în lege, probabil cu ajutorul cuiva, au contribuit cu o sumă mică și au trăit efectiv din concediu medical. Dacă împarți 136.000 de lei la 18 luni iese un venit mediu lunar de peste 7500 de lei, un venit consistent. Se poate trăi foarte bine la țară cu acești bani cu concursul unui medic de familie și al specialiștilor din Policlinica Bistrița”, a spus pentru Timp Online directorul general al Casei Județene dee Asigurări de Sănătate Wilhelm Szekely.

O vedetă tv a făcut breșa în lege

El a explicat că, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului 128/2005, articolul 1, alineatul 2, persoana care nu realizează venituri se poate asigura la sănătate pentru boli obișnuite și concediu de maternitate ca și persoană fizică în baza unui venit ales, sintagmă introduse în lege în 2005, la presiunile făcute de o vedetă de televiziune asupra ministrului Sănătății de la vremea respectivă.

”Totul a plecat de la o vedetă tv care, după ce a rămas însărcinată, a fost extrem de revoltată fiindcă, la vremea aceea, suma pe care se putea asigura o persoană fizică independentă sau care avea AF era mult mai mică decât aceste 12 salarii minim brute pe economie. Și atunci s-a introdus în lege sintagma venit ales. În normele de aplicare, nu explică legiuitorul ce înseamnă venit ales. Sunt persoane care au profesiii liberale și realizează venituri mai mari decât 12 salarii minim brute pe economie, de 30.000 de lei. Acestea – persoane care au profesii liberale, PFA-uri, Întreprinderi Individuiale – dacă au 50.000 de lei venit, au dreptul să se asigure la 12 salarii minim brute pe economie, adică să aleagă suma de 30.600 de lei. Dacă cineva în schimb realizează 0 lei venit și se asigură la venitul minim brut pe economie de 2550 de lei cât este acum, nu poate să aleagă un venit mai mare de 12 ori decât această sumă pe care a declarat-o la Fisc, cel puțin după părerea mea. Acești oameni însă, folosindu-se de sintagma venit ales, au avut pretenția să încheiem contract pe 12 salarii minim brute pe economie”, a spus directorul CJAS.

Cei cu venituri zero au speculat că sunt egalii celor cu venituri mari

”Dacă e un contract bilateral, vine de pe stradă oricine persoană și spune că vrea pe 12 salarii, iar dacă nu semnez merge la avocat? Stați să vedem ce venituri realizați dumneavoastră și atunci închei contract pe suma respectivă, dar, dacă realizați venituri zero, trebuie să aduceți declarație de la Fisc, 221, că realizați venituri de un salariu minim brut pe economie, eu de ce să închei contract pe 12 salarii minim brute pe economie? Declarați 12 salarii minim brute pe economie, plătiți impozit la ele, plătiți CAS și având în vedere Codul Fiscal făcut de tâmpiți, scuzați expresia, plătiți la Fondul Național Unic de Sănătate la 1 salariu minim brut pe economie. Așadar, plătești la UN salariu minim chiar dacă realizezi sume mult mai mari. Această doamnă a avut un clinci cu ministrul Sănătății de atunci și s-a modificat în lege încât a ieșit: plătesc eu cât vreau, dar voi trebuie să-mi dați suma maximă”, a spus Szekely.

El a menționat că toate acestea se întâmplă fiindcă în normele de aplicare nu explică legiuitorul ce înseamnă venit ales.

”Este sintagma aceasta de venit ales din partea celui care se asigură. Sunt persoane care au venituri liberale și realizează venituri mai mari decât 12 salarii minim brute pe economie de 30.000 de lei. Acestea – persoane care au profesii liberale, PFA-uri, Întreprinderi individuiale. Dacă ai 50.000 de lei venit ai dreptul să te asiguri la 12 salarii minim brute pe economie, adică să alegi suma de 30.600 de lei. Dacă realizezi 0 lei venit și te asiguri la venitul minim brut pe economie de 2550 de lei cât este acum, nu poți să alegi un venit mai mare de 12 ori decât această sumă pe care tu ai declarat-o la Fisc, cel puțin după părerea mea. Folosindu-se de sintagma venit ales, au pretenția să încheiem contract pe 12 salarii minim brute pe economie. Este un caz de analizat. E cel mai grav caz din CJAS Bistrița-Năsăud pe care îl știu eu. Sunt extrem de nemulțimit de această legislație care are portițe. În opinia mea, ai putea avea dreptul să alegi venitul la care te asiguri dacă tu realizezi venituri mult mai mari decât 12 salarii minime brute pe economie”, a mai spus directorul general al CJAS.

Abia în august 2021, statul a cerut acte de la Fisc

În luna august a anului trecut, a apărut OUG 74 care spune că persoana care rea să se asigure la CJAS nefiind salariată trebuie să prezinte de la ANAF Declarația 221 din care rezultă ce venituri realizează.

”Dacă nu realizează venituri și totuși se asigură la un salariu minim brut pe economie, având în vedere că vorbim de un contract între părți, eu nu pot încheia pe 12 salarii din moment ce respectiva persoană realizează și plătește contribuția la sănătate la un salariu minim brut pe economie, nu pot încheia contract pentru 12 salarii”, a spus Szekely.

În ce privește situația celor trei, cazul cel mai grav din istoria CJAS, potrivit lui Wilhelm Szekely, s-a făcut un control, dar rezultatele au fost în defavoarea instituției din cauza legilor proaste.

Medicii și așa-zișii pacienți pot fi considerați grup infracțional organizat

”Niciunul nu suferă de vreo afecțiune gravă, majoră, invalidantă și totuși s-au găsit un număr de medici din Bistrița, medicul de familie al dânșilor și medici specialiști din ambulatoriu care au scris în neștire, că nu pot spune altfel, certificate de concediu medical, așa încât acești oameni au încasat de la CJAS în 18 luni suma de 136.000 de lei, bani cu care la țară îți construiești o casă. Cei trei au pretins că au toata gama de boli posibile. Mă bate gândul să fac o plângere penală la DIICOT București. Arată ca un grup de crimă organizată. Când vorbim de doi oameni tineri și de o mamă, să încasezi o asemenea sumă de la fondul național unic de asigurări de sănătate în 18 luni fără să fii cu boli grave este strigător la cer. Tânăra a rămas acum a rămas însărcinată și insistă să închei contract pe 12 salarii minime brute pe economie cu ea ca să intre în concediu de maternitate. Acest lucru înseamnă 30.000 de lei lunar, din care ea va încasa 85% (adică 26.010 lei lunar și 110.000 de lei în 4 luni dacă primește concediu de maternitate), ceea ce înseamnă un venit mai mare decât al Președintelui României. Ea vrea să încheie acest contract cu CJAS pe suma maximă folosindu-se de aceeași sintagmă venit ales. Acum pe asta negociem, pe câte salarii 1 sau 12. Doamna a și născut un copil în Irlanda, acum e iar însărcinată, ceea ce înseamnă că este, cel puțin aparent, sănătoasă”, a explicat el.

Ancheta internă care a fost dispusă a scos la iveală faptul că certificatele medicale pentru concedii medicale au fost eliberate pe baza unor diagnostice, consultațiile medicale care au fost consemnate în registru și au fișe medicale.

”Când nu au mai primit concedii medicale din Bistrița s-au dus la Brașov și au primit de acolo. I-am rugat pe colegii din Brașov să verifice și ei și mi-au trimis o notă din care reiese că medicul de acolo a acordat consultația și, având în vedere diagnosticul pus, putea elibera concediu medical. Cum puteau beneficia de atât de multe concedii medicale în timp de un an? Iată cum: s-au îmbolnăvit de toate bolile posibile care le permiteau să obțină un certificat de concediu medical, inclusiv Covid au făcut”, a completat el.

Medicii de familie, campioni la certificate pentru concedii medicale

În curând, pe site-ul CJAS Bistrița-Năsăud va fi postat un top al medicilor prescriptori de certificate de concediu medical, unde la vârf sunt medicii de familie.

”Cu prea mare ușurință s-au eliberat acele certificate de concediu medical. Acum s-a pus puțină frână. În prima fază, se poate elibera concediu medical pe 4 zile și trebuie să se facă un plan de recuperare. Puțin numărul a scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut. Vedem ce se întâmplă când nu va mai fi imaginea de ansamblu deteriorată de certificatele medicale pentru Covid și atunci vom face comparații”.

Etichete

8 comentarii

  • Este România rurală și profundă! Se merge pe regula: dacă ăia de sus fură, să furăm și noi! Nu există vorba meșteșugită: „lasă mamă că și noi am fura dacă am fi în locul lor!” Și inșii chiar au făcut-o, deși nu se găseau în funcții înalte. Hoția este un sport generalizat, furtul este unanim acceptat în accepțiunea majorității ca făcând parte din „atuurile” noastre! Când suntem conduși de hoți, poporul nu se poate comporta decât hoțește!

    • Nimic ieșit din comun: obținerea de foloase prin orice mijloace și fără niciun efort! Ăștia suntem noi și așa vom pieri! Nu uitați că aceeași schemă a fost brevetată și în cazul unor rude ale clanului Stănescu )psdist sadea) de la Olt, indemnizații de concediu medical pentru boli pulmonare inventate. Ați auzit să se întâmple ceva? Dacă ăia au făcut-o, ăștia de ce n-ar fi încercat? O țară de infractori, condusă de infractori!

  • Poi cum? Eroii din prima linie in timp ce recomandau zeama congelata mai luau si spagi si fraudau statul? No acum ar fi fain sa puna de o greva ca nu le mai da statul sporuri.Daca cineva sapa mai adanc in haznaua medicala si troaca farmaciilor o sa vada unde sunt banii de spitale si de conditii decente de spitalizare.

  • Unii „e mai dastepti”, inseala statutul si inclusiv pe noi, cei ce muncim si platim cotizatii ca oameni cinstiti si nu beneficiem nici macar de o analiza gratuita ca sunt locuri epuizate luna de luna, dar puturosii si sarlatanii astia te fura cu legea pe masa si cu toleranta autoritatilor! Asta e foarte dureros ca traim inca vremuri in care cei smecheri traiesc bine mersi, si altii se spetesc pt un amarat de salariu si un trai aproape de limita de supravietuire. Asteptam sa vedem cum se misca si se autosesizeaza autoritatile in cazul de fata pt o stopa asemenea fapte ilicite!

  • si totusi. cine pazeste bostanaria???? nu este evident ca in cazuri evidente cand pe un cnp apar zeci de concedii medicale cand tu nu ai lucrat nimic, ceva nu este in regula??? Eu care muncesc de 20 de ani si concediu medical am avut doar ptr covid, dar platesc sute de lei la CAS ca sa stea unii vesnic in concediu medical??? cum am putea sa renuntam la plata CAS? adica sa imi platesc cat vreau nu sa mi se retina procent din salariu? fiindca nu beneficiez aproape deloc de acesti bani, in general mergand la privat fiindca la stat nu ajungi niciodata pe gratis, din cauza acestor abonati la servicii gratuite si doctori care cu foarte mare usurinta le dau concedii medicale!

    • Daca un concediu a fost platit mai repede decat restul trebuie vazut cine a aprobat dupa care sa i verifice curtea acelui functionar. Sigur si a cumparat in acea perioada o masina.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.