Actualitate

Bistrițenii, invitați la evenimentul ”Curțile care ne adună”: concert de jazz, prezentare de modă și film documentar

”Curțile care ne adună”. Așa se numește evenimentul care va avea loc sâmbătă, 28 mai, prin care Primăria Bistrița, în colaborare cu Asociația Petrus Italus Trust Bistriţa, intenționează să pună în valoare curțile din centrul istoric al orașului nostru, organizând o serie de evenimente atractive pentru toate vârstele.

”Asociația Petrus Italus Trust Bistriţa a restaurat deja mai multe porți vechi, iar această acțiune este continuarea firească a demersului început. Vrem ca, împreună, să punem în valoare și curțile. Din câte am aflat, în zona unde vrem să organizăm noi evenimentul, pe vremuri se proiectau filme. Și chiar asta vrem să facem: să creăm un eveniment în care să avem și proiecție de film, și muzică, prezentare de modă a Loredanei Chiș cu elevele de la Liceul de Artă, cumva să fie o întâlnire între oameni care să descopere sau să redescopere centrul istoric, curțile, porțile, axele turistice din zona centrală”, a spus Liliana Coceșiu, directorul Direcţiei de Integrare Europeană din cadrul Primăriei Bistriţa.

Potrivit acesteia, curtea aleasă pentru acest eveniment – o combinație de proprietate publică și privată – are un potențial extraordinar întrucât și dinspre strada Liviu Rebreanu, dacă se intră pe la numărul 20, și s-ar deschide gardul care delimitează proprietățile, spațiul acesta ar fi nemaipomenit de frumos.

”Având film documentar, îi așteptăm pe cei care îndrăgesc acest gen de filme. Vom avea și formație de jazz, o trupă americană care a acceptat să performeze într-un cadru neconvențional – și atunci cumva ne îndreptăm spre tipul acesta de consumatori de evenimente. În același timp, vom avea și plăcinte de la doamna Saveta ban, și vin bun de la Valea Ascunsă, ca urmare cred că putem să ne așteptăm să facem cunoștință cu oameni foarte diferiți și în același timp foarte apropiați din oraș. Targetul sunt locuitorii orașului, nu e vorba de turism sau de alt gen de persoane”, a spus Liliana Coceșiu.

Municipiul Bistrița este partener în cadrul proiectului Active Citizens, finanțat prin programul URBACT III, alături de Agen (Franța) – lider de proiect, Santa Maria da Feira (Portugalia), Kralove (Cehia), Tartu (Estonia), Saint-Quentin (Franta), Cento (Italia) și Dinslaken (Germania).

Proiectul se axează pe participarea cetățenilor și implicarea lor în viața comunității locale, care trebuie să devina o obișnuință, un proces de colaborare între cetățeni și administrație.

În cadrul programului URBACT, ”acțiunile pilot” reprezintă un concept inovator, fiind pentru prima dată implementate și sunt considerate un experiment, fiind la latitudinea fiecărui oraș modul de organizare și realizare a acestora. Acțiunile pilot, împreună cu efectul replicator la scara mare, sunt cuprinse în Planul Integrat de Acțiune a fiecărui oraș.

În data de 28 mai 2022, între orele 19.00-22.00 Primăria Municipiului Bistriţa, împreună cu Asociația Petrus Italus Trust Bistriţa și Centrul Cultural Municipal Bistrița implementează Acţiunea Pilot 2, al cărei obiectiv este organizarea unor activităţi relevante participării active a cetăţenilor, care să pună în evidenţă capitalul comunitar subutilizat reprezentat de curţile din spatele cvartalelor din secolele trecute. Astfel sunt atrași oameni care au expertiză în diferite domenii (urbanism, cultură, ecologie, legislație, antreprenoriat, etc) și care dispun de timpul și motivația necesare pentru a se implica în comunitate pentru a revitaliza aceste spaţii într-o formă de capital urban comunitar.

Este în curs de amenajare curtea aferentă imobilului de pe strada Dornei nr. 14-16: spațiu verde, igienizarea clădirii aferente punctului termic, amenajare podiumuri, lumini ambientale, după un concept realizat de arhitectul Corneliu Făgărășan, expert voluntar al Fundaţiei Petrus Italus Trust.

Aici vor avea loc diverse activităi: concert de jazz, proiecție film documentar, prezentare design vestimentar, degustare produse tradiționale.

Accesul este gratuit și se face prin pasajul VI, parte din Axa Coroanei.

Înaintea acestui eveniment de la ora 17.00, pe str. Gh. Șincai, nr. 20, va fi inaugurată o noua galerie de artă, unde va fi vernisată o expozitie colectivă de fotografie dedicată temei patrimoniului. Acest spațiu va deveni o galerie permanentă numita ”Galeria 20”. Aceste noi spații sunt puse la dispoziția comunității prin acordul și implicarea proprietarilor și utilizatorilor, ca un demers de parteneriat public- privat.

Evenimentul “Curțile care ne adună” va scoate în evidență potențialul comunitar și turistic al curților deschise din Bistrița, care vor putea fi vizitate ulterior pentru a evidenția importanța îngrijirii patrimoniului istoric local și al necesității implicarii active a cetățenilor prin acțiuni concrete.

Primaria municipiului Bistrița, prin acțiunile din proiectul „Active Citizens” își aduce contribuția la susținerea implicării cetățenilor în viata comunității și a municipalității.

1 comentariu

  • Bistrițenii ,care locuiesc în zona centrală,ar trebui chemați la ședințe pentru responsabilizare și conștientizare despre cum trebuie sa păstreze curțile din centrul istoric,nu la jazz….! Ar fi necesar și un articol in care sa fie prezentată realitatea în care se află curțile din centrul istoric; cu construcții făcute după bunul plac,modificări de construcții fara aprobare și în neconcordanta cu arhitectura istorică! Pe proprietari nu ii sensibilizezi cu spectacol de jazz ci cu amenzi! Daca vreți va trimit poze cu câteva curți alese aleatoriu,va stau la dispoziție!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.