Social

Cinci arbuști fructiferi de pe care se pot obține producții bune în județ. Fructele cele mai căutate la export

În zona județului Bistrița-Năsăud se pot obține producţii bune doar de pe anumiți arbuști fructiferi, iar între aceștia nu se află goji, a declarat dr. ing. Ioan Zagrai, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița-Năsăud.

Chiar în cursul anului trecut, la SCDP Bistrița s-au testat arbuştii fructiferi și s-au efectuat observaţii privind rezistenţa soiurilor la temperaturile scăzute din timpul iernii, creşterea şi dezvoltarea plantelor, incidenţa bolilor şi a dăunătorilor precum şi producţia de fructe.

Cercetătorii au obţinut producţii bune de fructe la: mur, aronia, soc, măceş şi trandafir pentru petale. Incidenţa bolilor şi a dăunătorilor s-a menţinut scăzută, nefiind înregistrate pagube. Experiența cu arbuşti fructiferi a fost extinsă la specia afin prin plantarea a trei soiuri (Simultan, Blueray şi Pemberton).

”Am constatat că unele specii, precum goji, nu merg cel puțin pe solul pe care noi am plantat, dar aronia merge foarte bine, murul de asemenea, avem trandafir pentru petale care merge foarte bine. Noi am avizat multe plantații cu afin și alun pentru finanțare europeană, nu și de goji, cel puțin nu la noi în județ”, a spus Ioan Zagrai.

Directorul Stațiunii îi încurajează pe fermieri să înființeze plantații de arbuști fructiferi pentru care pot primi și bani europeni.

”De exemplu, alunul are o cerere mare la export. Nu există pe piață suficientă producție pentru a satisface solicitările și atunci firește că îi încurajăm. Alunul este și o specie rustică care nu presupune foarte multe tratamente fitosanitare și o tehnologie extrem de sofisticată. Și atunci, da, recomandăm și chiar s-au făcut multe plantații de alun, în zona Ilvelor este una. Terenuri care nu sunt pretabile pentru alte specii sunt valorificate pentru a fi cultivate cu anumite specii de alun”, a mai spus Ioan Zagrai.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.