Actualitate

Produsele ecologice de la Ardan, căutate în toată ţara. Vom avea magazin şi la Bistriţa

Într-o perioadă în care aflăm zi de zi despre încă o problemă din industria alimentară, ne îndreptăm speranţa pentru o hrană sănătoasă către micii fermieri. Primii din judeţ care au intrat pe piaţa ecologică sunt ţăranii din Ardan care ne promit, prin intermediul reprezentantului lor, Petru Cătinean, că vor deschide până în toamnă un magazin la Bistriţa.

Cum se descurcă oamenii de la Ardan ştiut fiind faptul că sunt pionierii agriculturii ecologice de la noi din judeţ?

Aşa este. Sunt pionierii agriculturii ecologice. Au trecut de perioada de conversie şi vor intra efectiv în agricultura ecologică. Avem deja comenzi pentru a livra laptele ecologic la o fabrică de lactate din Ibăneşti şi la Dorna Lactate. Preţul de achiziţie nu va fi cu mult mai mare faţă de alte centre de achiziţie, doar cu 20%. Ne-am gândit şi la faptul că românii nu prea au bani şi astfel ne închidem pierderile din cauza faptului că nu folosim substanţe chimice, pesticide şi alte îngrăşăminte.

Dumneavoastră vă gândiţi la cel care cumpără şi bine faceţi, dar cel care produce are bani, e rentabil ce face?

Cel care produce la ora actuală trece printr-o criză din cauza faptului că în Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) nu sunt cuprinse măsuri pentru agricultura ecologică. Abia din 2014 vom putea regla acest lucru. Acum au primit foarte puţin, 213 euro de gospodărie. Din această cauză, din 26.000 de operatori ecologici la nivel naţional, au depus cereri pentru subvenţii numai 12.700. Agricultura ecologică s-a dezvoltat numai în ultimii ani. În Hotărârea de Guvern 759 care reglementează acest lucru, subvenţiile pentru agricultura ecologică erau între 1500 şi 3600 de euro pe gospodărie. I-a descurajat, într-adevăr, pe majoritatea. Eu cred că în agricultura ecologică, în funcţie de sumele alocate va creşte sau va scădea numărul operatorilor. E păcat pentru că în noul PNDR, 30% din fonduri sunt alocate numai pentru agricultura ecologică şi europenii sunt interesaţi. Actualul ministru Daniel Constantin mi-a subliniat că România nu ar fi interesată în promovarea agriculturii ecologice. Asociaţia Bio România din care facem şi noi parte, eu fiind vicepreşedinte, a avut o întâlnire cu Ministerul, dar nu văd cum ar putea România să nu fie interesată.

Spuneţi-mi câţi producători ecologici avem la Ardan şi ce produc ei.

Grupul de producători de la Ardan are 262 de membri. Deşi trecem printr-o criză a laptelui, în prima fază vom livra lapte ecologic, apoi miei dacă vom semna un contract şi fructe ecologice. Avem pentru fructe cerere mare. Am primit comenzi de la Selgros să încheiem contracte pentru mere. Noi am putea livra cam 1200 de tone de mere.

Până la urmă merg totuşi lucrurile înainte.

Aşa este, dar merg cu greu pentru că vom obţine un recul al numărului de operatori din agricultura ecologică de la 3600 de operatori cât a avut judeţul Bistriţa-Năsăud nu ştiu dacă vom trece de 200 de operatori în acest an. Nu ştiu pe câţi voi reuşi să-i mai menţin. Primii am fost noi, 173 din Ardan, iar în trei ani am ajuns la 3600 de operatori şi suntem la ora actuală pe locul doi privind numărul de operatori economici după judeţul Suceava.

Dacă ar fi să daţi un sfat unui fermier care vrea să se apuce de agricultura ecologică, ce i-aţi spune: să meargă pe drum acesta sau e unul foarte greu?

E greu, dar eu recomand să se meargă pe acest drum fiindcă vor veni şi zile mai bune. Românii sunt deja receptivi. Avem comenzi de la magazine din ţară. Sunt o mulţime de magazine în Bucureşti şi în oraşe mari care comercializează numai produse ecologice. Au vânzări, se caută hrana naturală. Lacto Dorna deja face presiuni asupra mea să-i trimit cât mai mult lapte ecologic şi de oaie, şi de vacă. Au comenzi, se vând la preţuri foarte bune. Oamenii se gândesc şi la ce mănâncă.

La Bistriţa când vom găsi produse ecologice de la Ardan?

Acum lucrăm la o fabrică care va procesa numai lapte ecologic. Intenţionăm să deschidem un magazin şi cu alte produse ecologice până în toamnă. Este în curs de înfiinţare o cooperativă judeţeană, Bio Bistriţa, care va comercializa produsele ecologice din tot judeţul. Va prelua de la celelalte cooperative înfiinţate mărfurile şi atunci vom avea mai multe produse ecologice.

Interviu realizat de Cristiana Sabău 

10 comentarii

  • Datorita ” minciunilor” lui Catinean, cei din Ardan au apa curenta, telefoane fixe și mobile, tv cablu si posibilitatea ca toate Măriile, până ieri anonime sa scrie pe Internet și să se dea în stambă pe „feizbuc”.
    Tot „boborul” se revoltă, după ce se vede la suprafață, fiindcă ce-i trebuie mai mult decât pâine și circ…

  • Felicitari d-lui Catinean. Mergeti inainte pe acest drum.
    In final veti avea succes si populatia va va multumi.

    Dl.Catinean a inteles „comoara” pe care o avem in satele din judet. Mai devreme sau mai tarziu ne vom trezi cu totii sa folosim produsele traditionale.

    Pe langa produsele alimentare va sugerez sa incurajati si produsele traditionale de confectii din canepa si in. Convingeti „sieuanii” sa revina la tesatura traditionala si sa renunte la nylon. Veti avea mult succes.

    Oricum, dl. Catinean merita stima noastra, a reusit sa asigure desfacere pentru produsele traditionale din zona Sieului.

  • DL Catinean mergeti inainte si nu va lasati, noi cei din Lunca va multumim pentru ce ati facut pentru noi.Sunteti un om pentru oameni nu pentru interese propri ,datorita dumneavoastra munca noastra a fost platita. VA MULTUMIM

  • foarte adevarat ai zis Mirela de cand ii domnu Catinean in ardan el o bagat telefoane fixe si apa de nu era el nu era apa nici azi in ardan pt ca acolo ii fiecare pt el, si uniti nu au fost niciodata si nici nu vor fi acuma vreau sa vad ce pot face ei fara catineanu

  • Omul este trecator,insa faptele lui raman.Profesorul Catinean a fost si va ramane ”’faclia nestinsa” a satului Ardan si nu numai.Interesele meschine si oportunismul unora ,nu vor sterge niciodata din memoria celorlalti faptele lui.CATINEANU TRAIESTE INCA SI NU VA MURI NICIODATA…

  • nu stiu cum vedeti voi pe domnu catinean dar eu am fost cu el acuma 2 zile in bucuresti dar va spun ca e bine vazut in toata tara pentru muncile lui noi cei de la feldru nu am putut face multe din cauza conduceri de la primarie si asociatiei care lea fost greu sa ne informeze

  • Datorita domnului Catinean,Ardanul este cu 100 de ani in urma satelor care au folosit banii destinati pentru a se curata pasunea,pe pasune,in schimb,domnul Catineanu a folosit banii dupa bunul plac,nicidecum la curatatul pasunii.
    ACT Ardan are datorii la APIA in valoare de 9 miliarde lei vechi pentru prostiile domnului Catinean(nu s-a curatat niciun metru patrat de pasune).
    Alta minciuna este ca livreaza 1500 litri de lapte bio pe zi,nu livreaza nimic,domnul Catinean nici nu stie ce este laptele bio. RUSINE!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.