Luna iunie este perfectă pentru a prepara și savura sucurile naturale, precum socata. Gustul acestei băuturi aromate l-am simțit, cei mai mulți dintre noi, încă din copilărie, dar puțin știm care sunt proprietățile florilor de soc, pe care străbunii le considerau cel mai bun medicament antiviral.
Florile de soc conțin bioflavonoizi, substanțe cu efect antioxidant, anticancerigen, dar și antiinflamator și antiviral. Conțin uleiuri volatile, glicozizi, tanini, mucilagii, compuși aminici și substanțe glucidice, iar fructele sunt bogate în vitamina A și C. Ajută la scăderea trigliceridelor din sânge, precum și a nivelului de colesterol. Florile de soc se folosesc cu succes în curele de detoxifiere a organismului și înlăturarea problemelor renale, mai ales în cazul litiazei renale sau a nisipului la rinichi. Având efect diuretic și sudorific contribuie la eliminarea apei și a toxinelor din organism, diminuează aspectul pielii de coajă de portocală. Este eficient în afecțiunile reumatice și artrită, alină durerile de încheieturi, previne apariția varicelor. Datorită efectului său antiseptic, ceaiul de soc este recomandat pentru reglarea tranzitului intestinal, eliminarea bacteriilor dăunătoare.
Socul calmează tusea și iritația căilor respiratorii, este folosit în combaterea rinitei, laringitei, faringitei sau bronșitei, protejează împotriva virușilor gripali.
Pentru uz extern, sub formă de compresii cu infuzii se pot folosi pentru tratarea acneei, gutei, degerăturilor, furuncule, abcese, conjunctivite.
Socul poate fi consumat sub formă de ceai, infuzie, cataplasmă, sirop, dulceață, cidru, tincturi sau suplimente alimentare.
De la soc, frunzele au acțiune laxativă, florile sunt diuretice și sudorifice, fructele vitaminizante și antinevralgice, iar scoarța este bogată în substanțe diuretice.
Adaugă comentariu