Actualitate

Primarul Ioan Turc: Vom amenaja în oraș 100 de insule ecologice digitalizate

Municipalitatea va amenaja 100 de insule ecologice în Bistrița, cu bani de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și cofinanțare din bugetul local.

”Este un proiect la care personal țin foarte mult. Am criticat în repetate rânduri modalitatea în care este astăzi tratată componenta de colectare a gunoiului. Vom amenaja în oraș insule ecologice digitalizate. Discutăm de 100 de insule ecologice care vor fi finanțate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și cofinanțate de Primăria Bistrița. Valoarea proiectului este de maxim 1,45 milioane lei fără TVA. Acest proiect va fi implementat până în anul 2024. Se estimează că apelul de proiecte va fi lansat în luna iulie. În acest sens, municipalitatea are în lucru un studiu de fezabilitate pentru modernizarea sistemului, intitulat ”Dezvoltare, modernizare şi completare sistem de management integrat al deşeurilor municipale”, a declarat primarul Ioan Turc.

Ce va cuprinde proiectul? ”În primul rând, montarea de platforme îngropate, terminăm cu sistemele de suprafață, montarea sistemului de colectare, monitorizarea sistmului de colectare a deșeurilor, practic vom avea camere de luat vederi. Vom implementa sistemul ”Plăteşti cât arunci”. Aceste insule ecologice vor fi amenajate în principal pe terenul pe care sunt edificate în momentul de față platformele, dar dacă e nevoie vom analiza şi alte soluţii de amplasament. Luăm în calcul ca pe lângă cele 100 de insule ecologice pe care le putem amenaja cu bani europeni să amenajăm şi altele suplimentar, doar din buget local. Numărul estimat de blocuri este 550, iar populația care va beneficia de aceste insule ecologice este de 61.000 de oameni”, a spus primarul.

Ioan Turc a adăugat că, practic, actualele containere semiîngropate vor fi înlocuite cu unele îngropate, așa cum s-a experimentat pe str. Petre Ispirescu. ”Recipientele vor fi de 3 mc, nu de 1 mc cum sunt cele de pe str. Petre Ispirescu. Componenta de digitalizare în aceasta va conta de fapt, în implementarea principiului ”Plătești cât arunci”, urmând să avem camere video. Le spunem insule ecologice pentru că așa este denumirea”.

”Am spus ADI-ului că dorim să derulăm noi acest proiect, eu nu intră în experimente care s-au dovedit a fi destul de proaste. Avem capacitatea de a negestiona problema. Este și motivul pentru care am solicitat şi Consiliului Judeţean şi ADI Deşeuri rezolvarea problemei platformelor, transmiterii platformelor, terenul este al municipalităţii, în așa fel să putem transmite aceste perimetre libere de sarcini către Ministerul Mediului pentru derularea proiectului. Am asigurări din partea ADI şi din partea Consiliului Județean că vom rezolva foarte repede această problemă în condițiile în care în iulie se deschide apelul de proiecte. Nu discutăm despre ieşirea din ADI Deşeuri, dar avem nevoie de aceste platforme pentru realizarea proiectului. La finalizarea investiției retransmitem către ADI Deşeuri investiţia realizată”, a precizat Ioan Turc.

16 comentarii

  • De când ați venit la primarie nu faceți nimic. Decât va lăudați și promiteți . Orașul e plin de cerșetori, străzile praf și pulbere. Niște impostori.

    • cersetorii sunt mai putin macar cu numarul celor stransi de pe strazi si dusi la Viisoara, strazile care sunt praf intra in lucru, surparea de la Podul Jelnei a fost acoperita si se poate circula, pe Mihai Viteazul nu se va mai merge cu barca, s-a pus asfalt pe Valea Ghinzii, se lucreaza la Tarpiului, se fac destule, dar vezi numai ce vrei.
      impostura online e genul tau de comentariu. pardon, niste impostura. )))

    • Așa este! Oamenii in loc sa se uite în gura primarului, sa asculte ce frumos ne promite și să se bucure pentru un petec de asfalt, comentează aiurea că străzile pe care circulă sunt distruse, sau nu sunt locuri de parcare sau organigramă stufoasă la PMB, că primarul si-a făcut privadă langa biroul de la primărie sau alte treburi. Primarul e zmart, daca ceva nu in convine..o da pe aia cu „din vremea primarului Crețu”

  • Asa „baiete” , dati-i cu studii de fezabilitate ! Banii pe acestea sunt cei mai siguri . In tara SF-urilor este greu , foarte greu sa se si faca ceva. Personal cred ca e mult mai rentabil (economic) ca platformele existente sa se ingradeasca (inainte de digitalizare!) si sa se permita accesul numai cetatenilor arondati . Colectarea selectiva a deseurilor de carton&hartie , de metale si materiale plastice , de sticla nu trebuie in niciun caz sa se faca in containere ingropate. Pentru gunoiul menajer se poate lua in considerare o solutie de acest gen dar trebuie sa nu aruncam ce poate fi utilizat. D-le primar , nu ati descoperit D-vs. „apa calda” , lumea a trait si inainte de mandatul dumneavoastra si va trai si dupa ce se va termina acesta. Nu demoland tot ce s-a facut de catre inaintasi veti ramane in constiinta bistritenilor.

  • Oare solutiile astea de colectare a gunoiului ce se schimba odata la patru ani asa cum sr schimba codul fiscal, invatamantul, cormoranii…. ce se fac cu banii contribuabilului si sunt ESECURI nu ar trebui imputate clasei politice?
    ȘAU EU TREBUIE SA INCHID OCHII SI SA MA SCCOL IAR LA ORA 4 SA MERG LA LEoNII iN 3 scHIMBUri ca voi sa faceti experimente CA PE COBAI?????
    RUSINIE CLASEI POLITICE CARE NE JECNANESC MAI RAU CA PE VREMEA SALBATICILOR, EVUL MEDIU, ETC

    • …si in bistrita pana se implementeaza devine o solutie proasta….

  • Halal conducere!
    Nu suntem în stare sa avem grija de ceea ce avem, și facem cine știe ce..
    Tot din Banii noștri! Alte soluții nu se găsesc oare?
    Nemții sau alte țări cum fac?

  • „Vom face”, totul e la viitor! Domnu Turc! campanoia electorală a trecut! Să ne anunți când ai făcut, până atunci la treabă!

    • Trenuletul Thomas a venit, iar tu ai fost anuntat ca s-a facut, deci ceva tot ai prins. Pana la campania electorala, poate mergi maine in parc să dai o tura in prezent.

  • cand a inceput in Bistrita colectarea gunoiului in containere distincte m-am aliat cu entuziasm acestor masuri. Am mers pana acolo incat am apostrofat o persoana ca arunca in conttainerul pentru hartie si punga de plastic in care pusese hartia ( ocazie cu care imi cer scuze fata de aceasta). Ca sa constatam ca colectarea se facea la gramada…! Iar acum ,cand o multime de functionari ,asociatii se ocupa de implementari de proiecte ,altele si altele , fonduri peste fonduri consumate, lucrurile nu s-au schimbat. Si nici nu se vor schimba pentru ca sunt tot mai multe moase platite din contributiile noastre si edili in care nu mai avem incredere. Un malaxor de tocat banii publici. Ni se cere plata, dar si bun-simt si spirit civic de catre persoane care sunt total straine de astfel de valori. Omul sfinteste locul, si oricate containere sclipitoare ati pune nu suplineste lipsa de curatenie morala pe care o intretineti si o aparati in primaria Bistrita.

    • Pai sigur ca se ocupa asociatiile, organizatiile lu peste pe bani multi….multi de la UE, dar hazna nimic…….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.