Actualitate

S-au copt fructele cu numeroase beneficii pentru sănătate și frumusețe. Cât costă kg

Fermierii din Bistrița au scos la vânzare prima recoltă de zmeură din acest an. În piețe sau pe internet, kilogramul se vinde cu 25 de lei, însă merită toți banii pentru că zmeura aduce numeroase beneficii pentru sănătate și frumusețe.

Fructul este bogat în fibre și mangan. Fibrele ajută la încetinirea procesului digestiv astfel încât senzația de sațietate poate persista mai mult, iar manganul este un mineral care ajută la menținerea valorilor înalte ale ratei metabolice care contribuie la arderea grăsimilor. Mineralele, precum vitamina C, au rolul de a ajuta organismul să dezvolte țesuturi conjunctive puternice și un sistem imunitar capabil să respingă atacul micro-organismelor. Alături de vitamina C, zmeura conține și potasiu.

Zmeura conține substanțe precum flavonoidele și fitochimicalele care contribuie la prevenirea apariției multor boli. Acest fruct are în compoziție substanțe care ajută la preîntâmpinarea infecțiilor vezicii urinare prin împiedicarea aderenței bacteriilor la celulele care căptușesc pereții tractului urinar.

Zmeura este bogată în compuși importanți pentru o vedere sănătoasă. Substanța considerată a fi responsabilă de aceasta calitate este luteina.

Zmeura conține anumite substanțe numite fenoli care au un puternic efect anti-oxidant, împiedicând apariția mutațiilor și malignizarea celulelor din organismul uman. Cei care consumă frecvent fructe cum ar fi zmeura, cireșele roșii și negre, murele, afinele, căpșunile, coacăzele negre au un risc mult mai scăzut de a face cancer decât persoanele care nu consumă aceste fructe.

Zmeura este extrem de bogată în substanțe cu efect antioxidant. Astfel, a fost considerat cel mai puternic fruct în acest sens. Antioxidanții din zmeură protejează organismul de așa-numiții radicali liberi, ce declanșează îmbătrânirea accelerată a țesuturilor, degenerarea ADN-ului și apariția diferitelor afecțiuni specifice vârstei a treia. Pentru a beneficia de efectul antioxidant al zmeurei, trebuie să consumi zilnic 150 grame din acest fruct, în cure de măcar 7 zile. În prelungirea curei cu zmeură, se pot consuma și alte fructe ale verii, cu efecte similare, cum ar fi coacăzele roșii, afinele sau murele.

Zmeura reduce considerabil riscul de a dezvolta cancer la colon. Substanțele fenolice din zmeură previn malignizarea celulelor normale și inhibă creșterea tumorilor deja existente. Administrarea zmeurei, câte 150-300 de grame pe zi, încetinește evoluția bolii, ajută la normalizarea tranzitului intestinal, precum și la menținerea tonusului fizic și psihic al bolnavului de cancer.

Zmeura este fructul cel mai bogat în fibre alimentare, substanțe nedigerabile, care acționează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. De asemenea, acizii organici și zaharurile complexe din aceste fructe ajută la normalizarea florei intestinale. Prin urmare, cura cu zmeură este unul din cele mai simple și cele mai eficiente mijloace pentru a scăpa de constipație. Zmeura se consumă cu 30 de minute înaintea micului dejun și a cinei, câte o porție consistentă de minimum 100 de grame, eventual amestecate cu puțină miere și câteva linguri de iaurt Bifidus. Tratamentul trebuie făcut timp de 10 zile și poate fi reluat, după o pauză de 4 zile.

Zmeura face parte dintr-o categorie aparte de fructe care, deși conțin un procent destul de ridicat de zaharuri, administrarea lor în doze de 150-200 de grame zilnic nu duce la creșteri mari ale glicemiei. Mai mult decât atât, zmeura stabilizează nivelul glicemiei, stimulează pancreasul (atât secreția endocrină, cât și cea exocrină), stimulează diureza și normalizează valorile colesterolului.

Cura cu zmeură, făcută o perioadă cât mai lungă de timp, are efecte uimitor de puternice pentru reglarea greutății corporale. Secretul constă în faptul că, în cantități mai mari (peste 200 g), zmeura reduce pofta de mâncare, reducând chiar și secrețiile gastrice și „anesteziind” foamea, inclusiv dorința de dulce. De asemenea, un oligoelement conținut din abundență de către zmeura, manganul, crește rata metabolismului.

Specialiștii în frumusețe indică faptul că 6 linguri de zmeură proaspătă se combină, cu ajutorul mixerului electric, cu 3 linguri de iaurt, formându-se o pasta care se aplică sub forma unei măști pe obraji, pe bărbie, pe frunte și pe pomeți. Masca se ține vreme de 15 minute, apoi se îndepărtează prin spălare cu un tampon de vata înmuiat în apă călduță sau în ceai de mușețel.

Se iau fructele de zmeură cât să intre într-un pahar obișnuit (de 200 ml), se spală bine și apoi se zdrobesc, până se transformă într-o pastă. Se adaugă o lingură de miere lichida și apoi se amestecă bine, pentru a se omogeniza. Se aplică pasta uniform pe pielea obrajilor, ținându-se 15-20 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduță. Este un tratament cu efecte degresante și tonifiante asupra tenului, care ajuta la închiderea porilor și previne inflamațiile.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.