”Bun găsit, prieteni ai pescuitului sportiv şi iubitori de natură. În mare tromba s-a desfăşurat dezbaterea publică a bugetului pe 2013 în cadrul administraţiei locale. Din curiozitatea de a şti cum vor fi cheltuiţi banii publici şi marile proiecte ale municipiului, am asistat cu mare interes la pledoaria şi expunerea bugetului de către edilul Bistriţei. Era firească prezenţa în sală a zecilor de bistriţeni, printre care şi pescari, ecologişti şi ONG-işti.
Nu pot să omit tam-tam-ul presei din ultima perioadă de timp, cu privire la neregulile în ceea ce priveşte situaţia râului Bistriţa şi în special a gunoaielor care au invadat albia râului în zona Zăvoaie. Săptămâna trecută, cu ocazia Zilei mondiale a apei, am demarat o acţiune de ecologizare pe malurile Bistriţei Ardelene împreuna cu cei de la Apele române, pescari şi ecologişti. Am constatat faţă de anii precedenţi faptul că gunoaiele au invadat marginea albiei parcă mai mult ca oricând. Sunt dezamăgit de mentalitatea şi nesimţirea unor concetăţeni de-ai noştri, care au prostul obicei de a arunca resturile menajere în albiile râurilor. De la PET-uri şi până la cadavre şi schelete de animale, seringi, televizoare, vase de toaletă şi resturi menajere, decorul râului arată dezolant. Ba mai mult, printre gunoaie am descoperit şi facturi de utilităţii, ale celor care stau în zona străzii Victor Babeş, de altfel un loc fierbinte în ceea ce priveşte aruncarea gunoaielor în albia râului. Nu am stat mult pe gânduri şi am sesizat autorităţile, care s-au deplasat la faţa locului.
Am vorbit mult despre lacul de agrement şi situaţia apelor interioare ale judeţului, cu gândul că totuşi cineva se va autosesiza şi va lua măsuri în sensul acesta. Trebuie să recunosc că de multe ori m-am îmbătat cu apă rece şi aşteptările bistriţenilor într-o schimbare în bine reprezintă o mare iluzie. De multe ori am lansat invitaţii reprezentanţilor unor instituţii abilitate în ceea ce priveşte mediul şi situaţia apelor interioare ale judeţului nostru, cu un singur scop şi anume de a răspunde concetăţenilor noştri cu privire la situaţia apelor, a balastierelor şi a tot ceea ce se întâmplă necurat în acest domeniu. Nu mare mi-a fost mirarea că m-am izbit de refuzul domniilor lor de a sta faţă în faţă cu realitatea, cu întrebările incomode care fac un mare deranj instituţiilor conduse de aceşti domni. Este greu să răspunzi câte controale şi câte sancţiuni s-au aplicat celor care nu respectă legislaţia în vigoare. Este şi mai greu de dat un răspuns la modul în care albiile râurilor au fost mutilate şi strămutate din albiile naturale, pe un alt curs, de către cei care exploatează mineralele. Ba mai mult, reprezentanţii acestor instituţii nu au ”undă verde” de la Bucureşti pentru a face deconspirări.
Trecând peste toate acestea, într-un final fericit am avut ocazia să discut cu directorul SGA Bistriţa şi să constat că vorbim aceeaşi limbă. Vreau să trec în revista doar câteva aspecte care s-au discutat în ceea ce priveşte situaţia râurilor interioare. Există trei situaţii mai sensibile şi anume: 1. Zona Kaufland pe cursul râului Bistriţa. 2. Cascada de la podul rutier Domneşti pe râul Budac şi 3. Confluenţa râului Şieu cu Someşul Mare. La ultimul punct am fost informaţi că s-a intervenit pentru a crea o scară de peşti pe ambele maluri în vederea migrării specilor de peşti pentru reproducere. Din informaţiile primite de la reprezentantul SGA, situaţia de la Kaufland se va materializa în cursul acestei veri, când debitul apei va permite.
La dezbaterea publică pe bugetul local al anului în curs s-au ridicat şi aceste probleme şi s-a cerut să fie alocaţi bani pentru transportul deşeurilor din zona Zăvoaie la Tărpiu. S-a discutat despre amplasarea camerelor de luat vederi pe malul Bistriţei Ardelene în zonele fierbinţi, mai exact pe str. Victor Babeş, Hotel Codrişor şi Palatul Justiţiei, zone în care unii concetăţeni aruncă deşeurile menajere în albia râului. Din păcate prieteni pescari, iubitori de natură şi stimaţi cititori, toate acestea au fost pasate şi probabil rezolvate după anul 2014, timp în care trebuie să mai curgă multă apă pe Bistriţa şi mormanul de gunoaie din Zăvoaie să verse multe lacrimi de nitraţi în albia râului. Ne batem cu pumnul în piept şi ne considerăm un oraş european, care din păcate este departe de aceste aspiraţii. Suntem invadaţi de gunoaie, de praf, de sutele de gropi, etc. Constat că relaţia dintre administraţie şi deconcentrate este una defectuoasă, cu mari lacune. Dacă relaţia ar funcţiona normal, ca într-un stat de drept, situaţia ar fi cu totul alta.
Până domniile lor vor avea sentimente mai bune, noi, tagma pescarilor, ne vom apăra apele noastre, moştenirea strămoşilor noştri şi vom protesta împotriva celor care nu au scrupule şi ne mutilează apele, făcându-le să arate aidoma imaginilor selenare. Continuăm o altă acţiune de ecologizare, de data aceasta pe Şieu şi Someş. Dorim să avem şi câteva clase de copii în perioada ”Şcoala altfel” şi să-i învăţăm să preţuiască şi să respecte natura. În aceeaşi ordine de idei, prin proiectul ”Kilometru albastru” se doreşte igienizarea şi ecologizarea unui km pe râul Şieu, continuând cu un alt km şi tot aşa până vom avea ape mai curate. În aceeaşi idee lansez marea provocare de a fi împreună miercuri 3 aprilie, pentru un kilometru albastru de apă”.
Marius Rus – PER Bistriţa-Năsăud
Adaugă comentariu