Actualitate

Cât timp se vor mai vinde pepeni la Bistrița din improvizații demne de țările africane sărace

Primăria Bistrița nu va mai permite vânzarea pepenilor în adăposturi improvizate amplasate la marginea drumurilor și pe domeniul public, a anunțat primarul Ioan Turc în ședința Consiliului Local, unde a spus că este în lucru un regulament care va intra în vigoare de anul viitor.

”Am văzut și eu improvizațiile acestea demne de țările africane cele mai sărace. Este motivul pentru care le-am transmis tuturor – și am trimis și Poliția Locală să le spună – că nu mai acceptăm așa ceva. Poate sunt lucruri pe care altcineva nu le va spune, dar eu le spun deschis. Am fost sunat de primari, și din Dăbuleni, au venit aici cu rugămintea ca anul acesta să fim mai indulgenți pentru că au început să vină deja. Le-am transmis colegilor mei de la Patrimoniu și de la Piețe să vină cu un draft de regulament și le-am dat și cele mai importante puncte pe care eu cred că acest regulament trebuie să le conțină și mă refer la următoarele lucruri: nu pe domeniul public, nu pe marginea drumului! Nu au decât să închirieze, așa cum fac unii dintre ei, terenuri în curțile unor cetățeni, să facă dovada unui contract de închiriere între ei și proprietari, contractele de închiriere să fie vizate de Finanțe și să plătească impozit, să facă dovada că au acces la apă, la toaletă, adică la condiții de igienă elementare și, bineînțeles, să venim cu un anumit model în care să arate amenajările provizorii pe care le fac pentru vânzare. Practic, începând de anul viitor, asigur că nu vom mai vedea niciun fel de improvizații”, a spus primarul, răspunzând unei întrebări ce i-a fost adresată pe această temă de consilierul Ștefania Stere (PMP).

Edilul a mai spus că a discutat cu șeful Piețelor, Luca Răzoare, împreună cu care a convenit că se pot amenaja în două-trei locuri din oraș piețe volante, însă cu asigurarea accesului la apă.

Anul acesta însă, cei care au venit deja cu fructe și legume de vânzare au fost lăsați să-și vândă marfa, însă, potrivit primarului, și-au făcut amenajări care arată diferit, nu cu celofan, ci cu corturi cumpărate din comerț. ”În baza acestui regulament, de anul viitor, lucrurile vor fi cât se poate de clare”, a subliniat el.

”Am solicitat în ședința de consiliu local, domnului primar, să ia masuri ca aceste construcții provizorii de pe marginea drumului să fie desființate, ca acești comercianți să își vândă marfa în piețele locale așa cum fac toți ceilalți, în condiții de igienă corespunzătoare atât pentru ei , cât și pentru noi, ca beneficiari și, de asemenea, să plătească chirie și impozit.

Nu este normal ca, în secolul 21, într-o țară parte a Uniunii Europene, să avem corturi și oameni care dorm câte trei luni pe marginea drumului, cu cățel/ purcel/ copii mici.

Este nevoie ca acești comercianți, pentru că prea puțini sunt producători, să înțeleagă că și ei au același regim cu ceilalți comercianți și se supun acelorași reguli”, a scris pe Facebook Ștefania Stere.

9 comentarii

  • Pana cand ajunge un primar adevarat care se identifica cu acel comert.
    Deocamdata suntem si ne comparam cu lumea a treia si totul pare frumos si incadrat in cotidian.
    PS daca faceti o poza la la orice cort demn de tarile africane va aparea sigur si o bucata de drum rupt cu gropi, fara borduri, trotuar lipsa , etc.
    Totul e incadrat perfect in arhitectura locala.
    Deocamdata e perfect.

    • Vânzători de pe marginea drumului sunt doar comercianți. Nici unul nu e producător. E o mafie și aici, la fel ca și rețelele de cerșetori din țările nordice. Vine șeful cu ML-ul și le i-a dreptul la fiecare punct de vânzare ! (am văzut acest lucru anul trecut în două puncte de vânzare)Marfa comercializată e cumpărată tot de la șeful. El stabilește și prețul de desfacere . Amărâți care stau în condiții improprii sunt exploatați câștigă mai puțin ca și șeful. Nici unul nu o să recunoască sau să depună mărturie pentru că au familii acasă și acolo sunt foarte vulnerabili . Organele și serviciile sunt ocupate să albească infractori cu gulere albe așteptând pensia specială.
      Somn bun națiune

    • Cândva, odată 🍉 pepenii rosii și pepenii galbeni soseau in Bistrita la sfârșitul lui Iulie început de August. Aveam certitudinea ca erau din România. Acum încep sa vina din luna Mai. Oare de unde sunt aduși? Oare verifica cineva aceasta marfa dacă este comestibila. Sau cei care verifica sunt cumpărătorii?

  • Laudabil ca Primaria vrea sa faca ceva pentru acesti oameni,care dorm pe marginea drumurilor, precum ……..
    Intrebarea mea este de ce nu ia Primaria masuri pentru rezolvarea problemei cladirilor din Bistrita,aflate in stare avansata de degradarede,in prag prabusire??!!!
    Se poate incepe cu Strada Cerbului !!!Sau ce trebuie sa asteptam sa ne cada ,,Sarea in cap,,?!

    • Poate va observa domnul primar in cei doi ani care îi mai are din mandat ca si primaria seamana prin numarul si calitatea angajatilor si prin rezultatele activitatii cu una din țarile africane cele mai sarace.La fel si orasul ca rezultat al distinsei sale activitati manageriale.

  • Mai degrabă cunoști Bistrița după bidonvillurile respective, decât după zona centrală.
    Ne reprezintă și ăștia suntem, ce mai încoace și-ncolo.
    Dar, cum merge lumea, ”ni-a si dor” de astfel de ”primitivisme” când nu vom găsi decât pepeni sintetici, în țiplă, din China sau Turcia, în galantarului sclipicios al marketului.
    Cine n-a mâncat bostan din câmp, la marginea drumului (nespălat , firește) n-a trăit cu adevărat în natură, în România rurală.
    Și cei care am mâncat astfel, n-am fost mai betegoși ca generația de azi, sensibilă în toate cele.

  • In aceste locuri de vanzare pretul pe produs romanesc este fara multe taxe si se duce direct la producator aproape de fiecare data
    Sa vedem noi taxe pe producator si pret pe cumparator la fel ca si taxa pe locurile de parcare.
    In loc sa ajutam acesti producatori de produse roamesti hai sa le distrugem si aceste mici locuri de comert cu produse romanesti.
    Sigur de aceasta se vor bucura marile retele de magazine care vor sa ingroape mici producatori.
    Gustati cirese de la marii producatori si cirese romanesti. Gustati carne de porc, vitel sau iepure de la badea Ion ci carne de la marile magazine

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.