Județul Bistrița-Năsăud are o mulțime de locuri pitorești, cu peisaje deosebite, însă cele mai cunoscute sunt, de regulă, și cele mai aglomerate. Cei care vor să se bucure, în timpul vacanței, de liniște și relaxare pot merge la Ardan sau Poiana Ilvei unde au apărut în ultimii ani unități de cazare ca niște bijuterii.
La numai 21 de kilometri de Bistrița, în satul Ardan, o pensiune ridicată în 2019 se recomandă a fi o destinație pentru turiștii ce caută o ”oază de liniște și relaxare”.
”Pășunile montane sunt însuflețite de turme de oi, cirezile de vaci pasc pe dealurile înverzite, iar ogoarele sunt îngrijite și promit rod bun. Acestea sunt doar unele dintre motivele pentru care am hotărât să extindem investițiile în zonă și să construim o pensiune în satul Ardan.
În 2019 am finalizat lucrările de construcție, apoi după obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor, în luna decembrie am deschis pentru clienți prima pensiune turistică din zonă. Capacitatea de cazare este de 10 persoane în 5 camere cu paturi duble.
Clienții au la dispoziție o bucătărie utilată unde pot prepara și depozita hrana, un salon pentru servirea mesei sau relaxare, o bibliotecă, o terasă mare acoperită, grătar zidit pentru prepararea mâncărurilor la grătar, plită sau ceaun. Loc special amenajat în aer liber pentru foc de seară. Acces liber la grădina de legume și zarzavaturi, acces liber la grădina cu suprafața de peste 3 hectare și la pomii fructiferi aflați pe aceasta, zone amenajate pentru meditație sau relaxare.
Putem intermedia obținerea unor produse alimentare direct de la producătorii locali, producători verificați și agreați de noi, produse pentru a căror calitate garantăm. Oferim posibilitatea de implicare în activitățile gospodărești sau în prepararea unor produse specifice sau tradiționale. Conceptul locației este orientat spre relaxare, odihnă, refacere. Nu încurajăm petrecerile, audiții muzicale la volum mare sau comportament deranjant”, transmit proprietarii Pensiunii Rosendorf.
Satul Ardan se numea “Villa Yordani” într-un document din 1319, când era în stăpânire nobiliară.
Registrele cu dijmele papale din 1333 consemnează pe “Hernicus sacertos de Villa Yordani”. În secolele XIV-XV saşii aşezaţi aici s-au mutat în Şieu, satul devenind exclusiv românesc. La 1504 Michael de Zob donează bisericii din Ragla, dijma din Ardan, numit “frumosul sat românesc”. La 1600 în sat trăiau 63 de familii româneşti, pentru ca la 1721 numărul să scadă la 12 familii.
Un alt loc mai puțin cunoscut ca destinație turistică, dar care are toate șansele să devină, este Poiana Ilvei, care, anul 1767, se numea Sâniosif.
”Acasă poate fi orice lăcaș sau stare de spirit care îți aduce bucurie și împlinire, cu condiția să fii împăcat cu tine însuți și cu mediul tău de viață. (…) Pensiunea noastră oferă căldură și stare de bine sufletească, viața la țară a mai rămas cu puțină puritate, vino să-ți incarci bateriile la noi, te așteptăm cu brațele deschise”, este mesajul pe care îl transmit și proprietarii pensiunii Dănilă din Poiana Ilvei.
Această unitate de cazare are 6 dormitoare, 6 băi, bucătărie ultra utilată, foișor pentru grătare, terase cu vedere asupra munțiilor, ciubăr în curte, baltă de pește, apă de izvor și loc de joacă.
”Dacă doriți să vizitați comuna vă însoțim cu drag! Dăm o fugă până la muzeu până la carieră și mergem și pe coclauri la iarbă verde, frigem o slănină-n băț cu un jinars bun bun de prune. Poți să îți aduci și bicicleta, poți face kilometri din Poiana în Magura și pe Ilve în sus peisajul o să te lase fără cuvinte!”, este invitația gazdelor care sunt foarte active în mediul online.
Frumos.
Bravo 👏🏻👏🏻👏🏻
Sunt nascut in aceasta localitate si cu modestie afirm cele stipulate in articolul de mai sus. Incercati si cu siguranta nu veti avea nici cele ma imici urme de regret.