Actualitate

Criză de procurori la Bistrița. Sunt vacante șase posturi de conducere și nouă de execuție

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud este ocupat un post de procuror din 10, a declarat zilele trecute Gabriela Scutea, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit căreia ”deficitul de procurori atinge cote critice în ansamblul parchetelor şi se menţine cronic în unele circumscripţii”, oferind ca exemple în acest sens județele Brăila și Bistrița-Năsăud.

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila sunt 4 procurori în timp ce numărul de posturi este 14 ”şi trebuie zilnic să găsească resurse pentru a ancheta cazurile de omor, evaziune fiscală, corupţie, pentru participarea la judecarea cererilor în materia protecţiei copilului şi privind măsurile preventive”.

”În aceiaşi parametri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa este ocupat 1 post de procuror din 10”, a spus Gabriela Scutea.

Potrivit Consiliului Superior al Magstraturii, în luna mai, situația posturilor din județ era următoarea:

Procurorii de la parchetele de pe lângă tribunale primesc o indemnizație care pornește de la 16.000 de lei lunar și pot ajunge până la 21.000 de lei lunar, sume la care se adaugă și sporuri de peste 3000 de lei de risc și suprasolicitare neuropsihică, respectiv de confidențialitate și de alte 3000 de lei pentru condiții de muncă grele.

Conform raportului de activitate al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud din 2021, ”în statele de funcţii şi de personal ale parchetelor din circumscripţia de activitate a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, au fost prevăzute pentru anul 2021, în total 63 de posturi, din care: 25 posturi de procuror, din care 7 cu funcţii de conducere, 19 posturi pentru personalul auxiliar de specialitate juridică (grefieri), din care 6 cu funcţii de conducere, 3 posturi pentru personalul de specialitate informatică, 6 posturi de funcţionari publici(din care 1 pentru manager economic şi 3 pentru specialişti), 5 posturi pentru personalul conex şi 5 posturi pentru personal contractual. Au fost alocate prin hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii, încă 3 posturi de procurori, în temeiul art.143/1 din Lg. nr. 304/2004, la P.J. Bistriţa, P.J. Beclean şi P.J.Năsăud.

Pe parcursul anului 2021, parchetele de pe lângă instanţele din judeţul Bistriţa-Năsăud nu au suferit modificări structurale sau organizatorice, unităţile desfăşurându-şi activitatea conform Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară (modificată) şi Regulamentului de ordine interioară aprobat prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii-Secţia pentru procurori nr.947/14.11.2019. De precizat este însă, că în concret, activitatea s-a desfăşurat în condiţii dificile, datorită deficitului de procurori şi a condiţiilor pandemice”, se arată AICI.

Dacă înainte de pandemie, Parchetul publica lunar un raport de activitate, din decembrie 2020 nu mai există nicio astfel de informare publică pe site-ul instituției.

Chiar din prima zi a anului 2022, au fost eliberați din funcții, prin decret prezidențial, procurorul Nicoleta Eşanu, prim-procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa și procurorul Emilian-Dragoş Nicolescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Cei doi au ieșit la pensie.

Etichete

3 comentarii

  • Având în vedere rezultatele furnizate de sistemul judiciar și lefurile primite, sub toate formele lor, se poate desființa liniștit sistemul judiciar, abia scăpăm de niște costuri, costuri foarte, foarte mari! Salarii, alte nenumărate sporuri+penzioaiele speciale, chiar mai mari decât salariul avut constituie o pacoste pentru resursele publice. Credeți că dacă s-ar desființa justiția, onest vorbind-i-ar simți cineva lipsa? Să fim serioși, măcar nu am mai avea pretenția să avem parte de dreptate!

  • Din contra! Au iesit multi la pensie , auzind (de undeva) ca s-ar putea sa nu se mai poata iesi (ca pana acum) dupa 20 de ani de slujba la stapan. Ce sa zic , probabil jobul e prost platit si nu se mai inghesuie baietii…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.