Actualitate

Bistrița, printre finalistele selectate de Comisia Europeană pentru ”premiile orașului verde”

Comisia Europeană a anunțat orașele finaliste pentru ”premiile europene ale orașului verde”. Bistrița se află printre finaliste, fiind singurul oraș din România ales la capitolul ”orașe mici”.

Premiile ”Capitala europeană verde” și ”Green Leaf” recunosc eforturile pe care le depun orașele mari și mici pentru a îmbunătăți mediul de viață al locuitorilor lor, precum și angajamentul cu care acestea stimulează noi activități transformatoare.

Finalistele pentru premiul ”Capitala europeană verde 2024” sunt orașele Valencia din Spania și Cagliari din Italia. Premiul ”Capitala verde” recunoaște și recompensează eforturile locale de îmbunătățire a mediului și, prin urmare, a economiei și a calității vieții în orașele cu peste 100.000 de locuitori. Premiul se acordă anual unui oraș care este deschizător de drumuri în ceea ce privește un stil de viață urban ecologic. 

În plus, trei orașe au fost preselectate ca finaliste pentru premiul ”Green Leaf 2024” (Frunză Verde Europeană 2024), care recunoaște eforturile durabile ale orașelor mici (între 20.000 și 99.999 de locuitori): Elsinore (Danemarca), Velenje (Slovenia) și Bistrița (România). 

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: ”Orașele se află în centrul luptei noastre împotriva crizelor legate de climă, poluare și biodiversitate. Este vorba despre combaterea poluării aerului, promovarea mobilității curate, reducerea consumului de energie în clădiri, ecologizarea spațiilor urbane și abordarea complet diferită a gestionării deșeurilor. Îi arătați Europei calea de urmat și vă situați pe primele locuri în privința eforturilor depuse pentru a efectua schimbările sistemice și pe termen lung la care se face apel în cadrul Pactului verde european”.

Orașele finaliste au fost alese pe baza a 12 indicatori de mediu pentru ”Capitala verde”, respectiv a șase domenii tematice de mediu pentru premiile ”Frunza verde”. În octombrie, acestea se vor prezenta juriului prezidat de Comisie, expunându-și strategia de comunicare și un plan de acțiune privind modul în care intenționează să își pună în aplicare strategia și să își implice cetățenii și părțile interesate pentru a-și îndeplini obiectivele ecologice.

Orașele câștigătoare vor fi anunțate în 27 octombrie 2022, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor din ”Capitala verde” a acestui an, Grenoble (Franța).

Bistrița, singurul oraș din România finalist în competiția europeană ”Green Leaf 2024” (Frunză Verde Europeană 2024).

Premiul „Green Leaf”, acordat orașelor mici europene pentru eforturile remarcabile pe care le depun pentru a îmbunătăţi mediul de viaţă al locuitorilor lor, precum şi angajamentul cu care acestea stimulează noi activităţi transformatoare, este o recunoaștere a Comisiei Europene a mobilizării administrației locale pentru promovarea și susținerea unui comportament prietenos cu mediul, prin colaborarea cu comunitatea.

Așadar, toate inițiativele implementate sau în curs de implementare în orașul nostru și care vizează și țin cont de indicatori precum:

• schimbările climatice și performanța energetică,

• mobilitatea urbană durabilă,

• natura, biodiversitatea și utilizarea terenurilor,

• calitatea aerului și nivelului de zgomot,

• deșeurile și economia circulară,

• apă,

sunt recunoscute de specialiștii Comisiei Europene ca fiind performante în atingerea obiectivului de a adopta și menține un stil de viață sănătos, cu un impact nociv minimal sau chiar zero asupra mediului.

Mulțumesc colectivului din cadrul Primăriei municipiului Bistrița pentru efortul și implicarea în proiectele verzi, dar și pentru depunerea întregii documentații la înscrierea în această competiție europeană! Le mulțumesc bistrițenilor pentru atitudinea corectă față de mediu și de problemele pe care le ridică!

Vom continua să organizăm și să sprijinim activități ce promovează respectul față de natură.

Îmi doresc o viață sănătoasă într-un mediu curat și stabil!”, spune primarul Ioan Turc într-o postare pe Facebook.

5 comentarii

  • Tot orasul e plin de gropi pline de pamant din care au iesit buruieni care mai de care mai …..verde. in zona prinariei e de mai mult, din ziua interviului.
    Si printre borduri si pavaje e la fel….verde de buruieni ce se vad din avion, adica de la CE!!!

    • Sunt blocuri înghesuite și vopsite verde. Am văzut recent în Iași parc cu gazon irigat, cu mai mulți copaci, nu trebuia să vânezi o bancă la umbră. Dacă tot merg aleșii în ultimii 30 de ani în orașele înfrățite cu Bistrița de ce nu iau exemple de bună practică? Înghesuie orașul cu betoane… Trebuie mai mulți copaci și spații verzi în acest oraș. În special pe bulevardele și străzile intens circulate ale orașului sunt căutate trotuarele umbrite, parcările umbrire…

  • Stati nu va bucurati stimati votanti neinformati.
    Din nou vom pacali comisiile europene si comisarii UE de MEDIU daca administatia da unda GRI unui proiect miselesc cu un concept idiot venit de la urbanism prin care edilii doresc o noua abordare, adica centul istoric fara copaci ca sa se vada cornisele si tencuielile pline de igrasie de la casele sasesti neingrijite si de la cetatenii care nu au bani sa le vacaleasca.
    Cica circula un nou concept de rahat, adica eliberarea campului vizual pe care fostul primar OTC voia sa-l puna in aplicare in Piata Centrala unde urma sa se betoneze, mineralizeze intreaga piata si urma sa fie taiati 70 de copaci.
    Si in prezent cei ce conduc Primaria nu au renuntat la chelirea pietei, a pietonalului, str, Dornei si Sincai.
    Din nou vom pacali comisiile si premiul primit este dat doar asa din complezanta fiinca in general Europenii se lasa prostiti de JMECHEIILE celor din estul continentului.

  • O venit comisarul lu peste prajit european sa masoare nivelul de zgomot din Bistrita ? Il invit o noapte de vineri-sambata la mine pe Independentei sa auda cum zbarnaie AT-veurile, mototiclele aflate la concurs nocturn, iar ziua sirenele salvarilor care te baga-n bola.
    Sa vina comisarul sa vada cum se excaveaza 70 cm la radacinile arborilor de aliniament ca sa se asfalteze strazile din centrul istoric dar si din tot orasul.
    Aceste lucrari cu siguranta nu se incadreaza la normele de ocrotire a Mediului.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.