Profesorii pensionari care doresc să predea în continuare în școli sunt așteptați să își depună dosarele la sediul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud în zilele de 25 și 26 august 2022, la fel și personalul didactic asociat cu mențiunea dacă fac dovada studiilor corespunzătoare postului solicitat (specialitate + pregătire psihopedagogică).
Tot în aceste zile se fac înscrieri la concurs/testare județeană pentru ocuparea posturilor/catedrelor vacante/rezervate la nivelul județului Bistrița-Năsăud.
Dosarele se depun la sediu Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, str. 1 Decembrie, nr. 5, după următorul program:
- 25 august 2022 – orele 10:00 – 15:00,
- 26 august 2022 – orele 10:00 – 12:00.
Salarizarea prin plata cu ora a activităţilor didactice se face pe baza unui tarif orar avizat de Ministerul Muncii, stabilit în conformitate cu norma didactică diferenţiată pe funcţii şi pe niveluri de învăţământ. Pensionarii pentru limita de vârstă încadraţi cu contract de muncă care cumulează pensia cu salariul beneficiază de spor de vechime corespunzător vechimii în muncă dobândite în întreaga activitate.
Inspectorul școlar general Cristian Nicula a declarat pentru Timp Online că sunt ore disponibile pentru discipline din domeniul științelor exacte, cum ar fi precum Matematică sau Fizică.
România se îndreaptă spre o criză de personal puternică în sectorul educaţiei, în condiţiile în care, în prezent, mai puţin de 1 din 10 profesori are vârsta sub 30 de ani, arată un studiu realizat de Frames. Peste 50% dintre profesori vor ieşi la pensie în următorii 10 ani.
Studiul privind dinamica şi perspectivele sectorului educaţional românesc a fost realizat în perioada 2-10 iunie 2022 de compania de consultanţă Frames la iniţiativa Liceului Teoretic Dr. Mioara Mincu şi a Asociaţiei Şcolilor Particulare din România, pe baza datelor oficiale de la Ministerul Educaţiei, Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză, EUROSTAT şi alte informaţii publice.
Estimările privind impactul scutirii de taxe pe salariile profesorilor şi personalului auxiliar sunt relative, plecată de la datele existente în piaţă, şi nu constituie o informaţie oficială, acreditată de statul român.
Potrivit datelor Oficiului European de Statistică Eurostat, din cei 47.414 de profesori din învăţământul primar din România, mai mult de jumătate (28.376) aveau, în 2020, vârsta de peste 50 de ani: 7734 dintre ei aveau vârsta între 55 şi 64 de ani, iar 820 predau cu toate că au trecut de 65 de ani. Situaţia urmează acelaşi tipar, cu profesori în vârstă, şi în învăţământul gimnazial şi liceal.
Datele Ministerului Educaţiei arată că în învăţământul preuniversitar românesc activează la acest moment aproximativ 19.000 de cadre didactice cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, în condiţiile în care numărul total al profesorilor din ţara noastră era, în anul şcolar abia încheiat, de 208.642.
Adaugă comentariu