Recomandări

APM către primari: Spălați străzile să se reducă din poluarea cu pulberi

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud le cere autorităților locale să spele drumurile ca să limiteze poluarea aerului cu pulberi în suspensie întrucât ne aflăm într-o perioadă în care lipsesc precipitațiile și este mult praf.

”Din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei precipitațiilor, cantitățile de pulberi cresc considerabil, ceea ce afectează sănătatea populației și mediul înconjurător. În acest context, conform Planului de măsuri şi acţiuni specifice sezonului cald – 2022 al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistrița-Năsăud, în scopul limitării poluării aerului cu pulberi în suspensie, se recomandă spălarea drumurilor publice din mediul urban și umectarea drumurilor comunale și de exploatare neasfaltate din intravilanul și extravilanul localităților, în scopul limitării poluării aerului cu pulberi în suspensie, în perioadele caniculare”, se arată într-un comunicat postat pe pagina web a APM.

În general, pulberile afectează plămânii și sistemul respirator, însă anumite tipuri de pulberi pot provoca și alte boli mai grave, cum este cancerul.

Etichete

23 comentarii

  • Bistrița se află într-o căldare între dealuri iar poluarea cu pulberi grele produsă de zona Industrială se adună în Centru pe fundul căldării. Comuniști au făcut prost zona Industrială singurele criteri au fost să fie aproape de oraș și terenul solid și nu au ținut cont de poluare.
    Pentru a scăpa de poluare zona industrială trebuie relocată în afara dealurilor între Sărata și Sărățel așa cum sa relocat cu succes Teraplast .

    • Ala care care hala aia nuca cumparat si halda??
      Sa verifice ..daca nu sa i o de a carevva ….ca cadou!!!

    • @ Răspuns, Păi atunci ar fi normal să vândă hala de lângă Dedeman la pachet cu halda de steril Sigmir. Cineva trebuie să fie răspunzător pentru ecologizarea haldei de steril și obligat să treacă la fapte sau amendat.

    • Trebuie ecologizat și pus în valoare și terenul unde a fost termocentrala Bistriței dar păstrat Turnul ” CPL” care alături de stadion este unul din simbolurile Bistriței, și ar fi o mare nedreptate să fie demolat și acest turn. Pe acest teren să se amenajeze un Parc Mare care să fie unit cu Parcul de acolo unde fost fabrica de Teracotă. Bistrița duce o lipsă gravă de parcuri mari iar în interior pe orice suprafață cât de mică se înghesuie un bloc.

  • O sursă majoră pentru poluarea din Bistrița este traficul auto greu de tranzit până ce nu se face centura pe lângă Budac nu scăpăm de poluare.

  • Este mandatoriu amenajarea pădurilor urbane pe strada Drumul Cetății în mijlocul orașului pe terenurile unde au fost LDP și fabrica de Teracotă.

    • Pe locația unde a fost LDP-ul trebuie construit stadionul de Rugby și nu pădure.

    • Și nici Parcu Mare nu se simte prea bine, nu mai este deloc mare ca dovada i-sa schimbat și numele din Parcu Mare în Parcu Regelui Mihai denumire de squar mic dintr-un cartier social.

    • Pentru ca nu cumva vreo pădure din Sudul Bistriței să scape zăbăuci vor să facă un culoar care să lege Pădurea Codrișor de Pădurea Cocoșu pentru ca dezastru să fie complet.

    • Unde dai și unde crapă se vede evident pe google map că pe terenul Perilor Seculari din Cocoșul terenul a fost degradat masiv.

    • Terenul din Pădurea Codrișor unde sunt ruinele Bistrita Hills deși nu este deloc utilizat del loc după atâta timp tot degradat este și nu si-a putut reveni.

  • In primul rand APM ar trebui sa impuna limitarea poluarii prin impunerea masurilor legale de ptotectie impotriva poluarii de catre firmele care au santiere in oras.Numai ca nu i tine bracinaru sa se ia de firmele astea care iau bani frumosi pe organizare de santier si masuri de protectie prinse in devize.Firmele trebuie sa spele si sa previna poluarea.S au trezit bujetarii din concedii pe voucherele statului.A vazut cineva plase ,paravane si panouri de protectie pe la santiere?

  • O să vină ploile de toamnă și o să spele ele străzile și orașul va arată lună și bec ( musai smart ) ca în reclamele cu Persil sau poate că nu pe străzi va fi o moroi sau o mocirlă ca în Rusia.

    • Degeaba vor spăla străzile dacă străzile de pământ din oraș nu vor fi asfaltate deoarece înstataneu după spălare vor fi murdare de noroi din nou noroi adus de mașini de pe străzile de pământ.

    • Se spunea ca un model de urmat e Oradea! Zalău, Hunedoara, Aleșd, Șimleu Silvaniei etc, ne-au luat fata de mult,au infrastructură, investiții, locuri de muncă .Noi suntem la nivel de oraș ,nu de municipiu reședință de județ.

  • Daca esti ceva de mediu si pretinzi bani de la buget e bine si sa iei masuri…cu cat vreti sa va marim salariile?
    Aceste comunicate apar de doua ori pe an cand vor sa le marim salariile…exact ca un caine care da din coada doar cand ii dai un oscior.

  • Dar cu poluarea prin arderea deseurilor din zona rurala, cum ramane?
    Zilnic sunt nori grosi de fum, iar aerul este irespirabil.
    Masuri in acest sens nu sunt, dar angajati in primarii avem.

  • Cât timp nivelul spatiilor verzi sunt mai ridicate decât nivelul străzii sau trotuarului, va fi praf mereu. Când plouă apa se scurge de pe spatiu verde pe asfalt.

  • Ati comentat ca idiotii functionali dragi comentaci de aiurea.
    Nimeni nu distruge padurea CODRISOR daca la initiativa Bistritei Civice se pun niste banci, cosuri de gunoi si vreo doua mici consolidarei pe cele trei poteci , fara gram de betoane si borduri.
    Aveti posibilitatea sa consultati proiectul la Primarie.
    Documentati-va si apoi scrieti ineptii.

  • Voi solicita APM-ului si GARZII de MEDIU sa oblige DSP din cadrul Primariei sa refaca cele peste 450 locasuri ale arborilor de aliniament stradal acoperite in prezent de dale si cu cioate.
    Legea 24 spatii Verzi precum si CADASTRUL VERDE nefinalizat, obliga primariile sa refaca si sa replanteze arbori in locurile goale.
    Singurul ASPIRATOR eficient aflat pe planeta care prin procesul de fotosinteza ne da noua aer si animalelor la fel si asigura oxigenul pe pamant sunt arborii, arbustii si tot ce e VERDE in general.
    Udatul strazilor este o solutie temporara fiindca la caldurile existente apa de pe asfalt se usuca in 10 minute efectul de reducere a prafului este de maxim 30-60 minute.
    Despre ce vorbim ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.