Actualitate Economie

Mopan Bistriţa, istoria unei privatizări eşuate

Zece ani au trecut de când statul român, deţinătorul a circa 80% din acţiunile fostei Mopan SA Bistriţa, şi-a dovedit pe deplin neputinţa în încercarea de a privatiza această companie. Moara degradată pe care o vedem în timp ce trecem pasarela spre zona industrială e cea mai bună dovadă a felului prost în care în România s-a făcut tranziţia de la comunism la capitalism.

Mopan a fost scoasă la vânzare pentru prima oară în 2002. Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS) a vândut pachetul de 310.089 de acţiuni, reprezentând 78,01% din capitalul social al SC Mopan SA la preţul de 9,5 miliarde de lei vechi adică 286.000 de dolari, către SC Comcereal SA Sibiu. Întrucât câştigătorul nu şi-a onorat obligaţiile, licitaţia a fost reluată în 2003, când APAPS Cluj a reuşit să vândă acelaşi pachet majoritar de acţiuni către SC Cent Product SRL Bistriţa, o firmă înfiinţată în data de 16 mai 2003, cu aproximativ o lună înaintea primei strigări.

Conform datelor furnizate atunci de Oficiul Registrului Comerţului, SC Cent Product SRL îi avea ca asociaţi pe Petre Nicula, fostul director general al Mopan Bistriţa,  Doru Ciocan, la vremea aceea funcţionar în cadrul firmei de termoficare a Bistriţei, SC Proditerm SA, în prezent şef al ANRSC Bucureşti. Asociaţi mai erau în acte directorul de atunci al APAPS Bistriţa, Ignat Ezechil, Marius Bor, fost preşedinte al organizaţiei de tineret a PSD Bistriţa-Năsăud, Cristian Georgiu, dar şi Contantin Uţă, care deţine firma Cipt Partener, cea care s-a prezentat la licitaţia Mopan pe post de „iepuraş”. Efectul a fost acela de a menţine preţul de vânzare cât mai scăzut. Cent Product SRL a cumpărat pachetul majoritar al Mopan cu mai puţin de 4 miliarde de lei vechi. Imediat după privatizare, cumpărătorii au revândut acţiunile lui Komlosy Coloman care deţinea o agenţie imobiliară. Acesta a scos la rândul lui moara fabricii la licitaţie. Fosta APAPS, actuala Autoritate pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) s-a autosesizat în scandalul privatizării Mopan Bistriţa întrucât a susţinut că firma care a cumpărat Mopan nu avea voie să vândă activele acesteia, obligaţie asumată prin contract.

Ca să aflăm care este situaţia în prezent ne-am adresat AVAS cu un set de întrebări la care, în baza Legii 544, am primit şi răspuns. Iată-le:

Privatizarea acestei companii a fost una de succes? Iar dacă nu, care au fost motivele eşecului?

Contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni reprezentând 78,01% din capitalul social al SC Mopan a fost încheiat la data de 27.06.2003. Societatea şi-a respectat clauzele contractuale până la intrarea în insolvenţă/faliment/radiere de la Oficiul Registrului Comerţului Bistriţa Năsăud.

Cui au fost vândute acţiunile societăţii şi la ce preţ? A fost achitat preţul de către cumpărător?

Pachetul de acţiuni a fost cumpărat de către SC Cent Product SRL. Preţul convenit prin contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni în sumă de 392.479,65 lei a fost achitat integral de către cumpărător.

Ce clauze prevedea contractul de privatizare?

Contractul de privatizare prevedea „menţinerea obiectului principal de activitate potrivit Statutului societăţii, pentru o perioadă de 5 ani de la semnarea contractului”. Conform documentelor de certificare a obligaţiei, respectiv Certificatului emis de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, obiectul de activitate a fost menţinut.

Cum poate fi explicată situaţia actuală a activelor societăţii aflate în risc de prăbuşire?

Pe perioada monitorizării post-privatizare, respectiv 27.06.2003 – 27.06.2008, la data de la data de 29.08.2006 societatea privatizată a intrat în procedura insolvenţei, fiind radiată la data de 16.06.2009. Pentru nerespectarea obligaţiilor asumate prin contract cumpărătorul a fost acţionat in instanţă, dar pe durata desfăşurării proceselor legate de penalităţile aferente contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni a fost deschisă procedura insolvenţei şi pentru cumpărătorul SC Cent Product SRL. De la data de 17.04 2009, SC Mopan SA nu mai desfăşoară nici o activitate, iar lichidatorul judiciar Levitomi Expert SPRL nu a identificat bunuri mobile sau imobile aparţinând acesteia.

Societatea va fi scoasă din nou la privatizare?

Întrucât societatea a fost radiată, nu mai poate fi scoasă la privatizare.

Cui i-a rămas de fapt moara Mopan

Potrivit portalului instanţelor de judecată, în 2009, s-a declarat falimentul Mopan SA. La vremea aceea, Constantin Uţă care probabil investise cel mai mult în cumpărarea pachetului de acţiuni al Mopan SA prin intermediul SC Cent Product SRL, acţionase în judecată ca şi „recurent creditor”. De cealaltă parte a baricadei erau administratorii companiei Ioan Sorin Puşcaş, Coloman Komlosy şi Lucian Papp, respectiv lichidatorul SC Levitomi Expert SPRL. Uţă a pierdut procesul.

În 2011, a intrat în insolvenţă şi SC Cent Product SRL, lichidator fiind Şerban Simion. În 11 aprilie 2012, Tribunalul Bistriţa-Năsăud a declarat falimentul companiei. Direcţia Finanţelor Publice a făcut recurs, dar a pierdut la Curtea de Apel Cluj. Urmare a acestui fapt, Coloman Komlosy şi partenerii lui a rămas cu activele Mopan, iar intermediarii cel mai probabil cu banii.

Cristiana Sabău

5 comentarii

  • …si oare cine isi mai aduce aminte si despre faptul ca urmasa fostilor proprietari s-a luptat prin toate instantele pentru mostenirea de la parintii sai ?

  • Familia Veprik a locuit in Piata Mica, la nr.15; Jarmila se stabilise in Hunedoara, unde ea era profesoara, iar sotul ei-Mihai- era medic

    • Am avut onoarea să-i cunosc prin intermediul unei corespondenţe de acum zece ani. Mi-au pus la dispoziţie toate actele pe care le aveau la acel moment. Ştiu că au purtat o bătălie crâncenă pentru teren, dar nu mai ştiu ce s-a întâmplat în final. Din păcate, am pierdut datele de contact şi nu mai ştiu cum să iau legătura cu dânşii.

    • Am avut-o si eu de profesoara, tin minte avea o fata ca o zana, astazi iar zice de „BARBY”doamne cum trec timpurile.Nici nu mias mai fi amintit-o daca nu citeam articolul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.