Actualitate

CJ Bistrița-Năsăud pregătește investiții de circa 90 de milioane de euro în sistemul de sănătate

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud are în plan proiecte de 87,5 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de sănătate din județ. Cel mai important este extinderea cu o clădire nouă având patru etaje a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, cu pasarelă de trecere, dar și creșterea eficienței energetice a sediului central SJU, a declarat președintele CJ, Radu Moldovan, la conferința de alegeri a PSD.

”Proiectul (de construire a noului corp al spitalului -n.r.) arată spectaculos și sper eu ca în doi ani să putem avea o cu totul altă imagine în zona sediului central al SJU”, a spus Radu Moldovan.

Deși a mărturisit că nu îi plac explicațiile și justificările, președintele CJ a recunoscut că se vede în situația de a face și el acest lucru în ce privește mult așteptatul centru de radioterapie pentru bolnavii de cancer.

”Din păcate, legea parteneriatului public-privat este prima și este destul de lacunară. Cred că avem 2-3 licitații la care nu s-a prezentat nimeni, am încercat să mai modificăm din documentații și să o facem mai atractivă, sper să găsim pe cineva care să vină și să facă această investiție vitală având în vedere că peste 7000 de concetățeni ai noștri sunt diagnosticați cu cancer”, a spus el.

Un alt proiet depus în 2019 la Ministerul Sănătății, redepus în urmă cu o lună la Compania Națională de Investiții este cel pentru extinderea și modernizarea secției de psihiatrie: ”Avem și promisiunea Primăriei Bistrița că ne va sprijini să modernizăm etajele 1,2,3, 4 și 5 ale clădirii vechi. Sper să se țină de cuvânt”.

Tot în planurile CJ este și contruirea unui campus universitar pe strada Toamnei, unde a funcționat până nu demult o structură a DGASPC, proiect care va fi finanțat prin Programul Operațional Regional.

”Universitatea de Medicină, Știință și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș a venit în urmă cu doi ani alături de județul Bistrița-Năsăud. Din acest an, în urma tuturor procedurilor, la Bistrița, sunt organizate studii la nivel de licență pentru asistență medicală generală. Senatul Universității a aprobat ca, de anul viitor, să avem și asistenți de farmacie și tehnică dentară. Consiliul de Administrație al Spitalului a demarat deja procedurile și sper ca într-un timp foarteurt să finalizeze așa încât la nivelul Ministerului Sănătății să ni se poată aproba trecerea la spital de urgență la spital clinic de urgență, lucru care va aduce beneficii cetățenilor”, a conchis Radu Moldovan.

3 comentarii

  • Incă din anul 2016 se discuta despre înfiinţarea, unui colegiu universitar pentru viitorii asistenţi medicali, în colaborare cu UMF Târgu Mureş, care pâna acum nu s-a realizat.
    (Vezi: http://www.timponline.ro/la-bistrita-se-va-infiinta-in-colaborare-cu-umf…).
    Faptul că până la urmă acest deziderat a devenit realitate este de apreciat. Contestabil este modul triumfalist in care politicienii prezintă lucrurile, asumăndu-si meritele in realizarea obiectivului.
    Ba mai mult , Radu Moldovan- Președintele Consiliuluii Județean Bistrița-Năsăud a anunțat că se urmează construirea unui „campus universitar” pe str. Toamnei, un proiect de 10 milioane euro, cu finanțare europeană, prin POR 2021-2027, care va fi pus la dispoziția UMFST Târgu Mureș. În realitate este vorba despre clădirea unde a funcţionat Centrul de Plasament de tip familial pentru copii cu dizabilităţi şi care urmează a fi adaptată cerintelor UMF, după ce a devenit disponibilă ca urmare a transferării copiilor în Casa de tip familial din Viișoara și respectiv din Unirea. (Vezi: https://rasunetul.ro/fostul-centru-de-plasament-de-pe-toamnei-va-gazdui-…)
    De fapt este vorba de o mare confuzie când vine vorba de Campus Universitar. Prin definitie un CAMPUS UNIVERSITAR inseamnă un complex studentesc in care sunt amplasate unități de învățământ superior cu toate dotările pentru învățământ , cercetare, locuințe pentru profesori și studenți, terenuri de sport, agrement etc.
    Prin urmare, reabilitarea fostului Centru de Plasament de tip familial pentru copii cu dizabilităţi de pe strada Toamnei nu reprezintă un „campus universitar”, desi Bistrita ar avea nevoie de un astfel de complex unde să fie adunate impreuna toate extensiile universitare , care in prezent sunt imprastiate in tot orasul in spatii improvizate. Un asemenea CAMPUS ar fi de natură să creeze o atractivitate ridicata pentru viitorii studenti si un climat academic asociat cu o mai buna stabilitate a invătămantului universitar la Bistrita.

    10
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.