În luna octombrie, nopţile vor deveni tot mai reci şi va apărea bruma, informează ANM. La Bistrița, începutul lui Brumărel vine cu ploi și cu temperaturi care nu depășesc 20 de grade Celsius.
Prognoza meteo pentru Transilvania, 3-16 octombrie
Intervalul de prognoză va debuta cu valori termice mai scăzute decât în mod caracteristic datei, astfel că mediile maximelor vor fi de 14…15 grade, dar din 5 octombrie și până în 9 octombrie vor crește treptat și se vor situa între 6 și 22 de grade. În a doua săptămână acestea vor mai scădea ușor și se vor menține la 18…20 de grade mediat regional. Minimele termice se vor situa în medie între 4 și 8 grade, mai scăzute, spre 2…4 grade în 6 și 7 octombrie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în primele două zile și din nou în a doua săptămână a perioadei estimate.
Prognoza meteo de la Administrația Națională de Meteorologie pentru întreaga țară:
În săptămâna 3 – 10 octombrie, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, iar regimul pluviometric în regiunile nordice şi centrale va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
În perioada 10 – 18 octombrie 2022, estimările arată că temperatura aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, iar cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile.
În săptămâna 17 – 24 octombrie 2022, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, posibil local deficitar în sud-vestul ţării.
În ultima săptămână de prognoză, 24 – 31 octombrie, mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în sud-estul teritoriului. Cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă uşor excedentară în regiunile nord-vestice, dar şi uşor deficitară în cele sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această.
Sărbători, evenimente și tradiții din luna octombrie
Prima săptămână e numită Săptămâna lui Procoavă, după numele sfântului sărbătorit pe 1 octombrie. Se consideră că Procoavă e cel ce are grijă ca pământul lucrat de ţărani să aibă apă suficientă până vine primăvara şi-l acoperă cu omăt, dar şi cel căruia se roagă fetele ca să aibă păr bogat şi să le placă flăcăilor.
A doua săptămână din lună e „Săptămâna Satului“, în care gândurile şi atenţia ţăranilor se îndreaptă spre gospodărie. A treia săptămână este Săptămâna Lucinului, de la numele zeului protector al lupilor.
Ultima săptămâna – ”Săptămâna Sâmedrului” şi este perioada în care creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie, „Sâmedru”. În 25 octombrie se sărbătoreşte “Focul lui Sâmedru” (Ajunul Sf. Dumitru). Se fac focuri peste care sar copiii, ca să fie sănătoşi, sau tinerii, ca să se căsătorească. La 26 octombrie se sărbătoreşte Sâmedru, patronul păstorilor (Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir). Se spune că aşa cum este această zi, aşa va fi şi iarna: dacă este lună plină şi senin, iarna va fi mănoasă, iar dacă bate vântul şi plouă, vor fi zăpezi mari. În 27 octombrie se sărbătoreşte Cuviosul Dimitrie cel Nou din Basarabi.
Se crede că dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, anul ce vine va fi roditor, dar şi dacă plouă mult în octombrie atunci în decembrie va fi vânt puternic, şi dacă e multă brumă şi chiar zăpada în octombrie, atunci în ianuarie va fi timp frumos.
Luna octombrie este luna în care se culeg fructele, se strânge porumbul, se adună cartofii, napii, se răsădesc zmeura şi căpşunii. Se fac arăturile şi însămânţările de toamnă, se curăţă pomii şi grădina.
Fenomenul astronomic caracteristic lunii este apariţia curentul de meteori Orionide, a cărui maxim este atins în perioada 20-22 octombrie când pot fi observaţi până la 30 de meteori pe oră. Toate fragmentele ce ard în atmosferă provin de la cometa Halley, conform calculelor Organizaţiei Mondiale de Meteori. Un fenomen astronomic, caracteristic în acest an lunii octombrie, este cel numit Luna Albastră, care se referă la faza de Luna Plină ce are loc de două ori în această lună, respectiv la 2 şi la 31 octombrie.
Tot în octombrie are loc schimbarea orei, prin renunţarea la ora de vară şi revenirea la Timpul Legal Român, respectiv în ultima duminică a lunii, 25 octombrie 2020, când ora 4.00 devine ora 3.00.
Temperatura maximă absolută a acestei luni în România este de 39 de grade Celsius şi s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti (jud. Ialomiţa). Prima ninsoare în ţara noastră, în această lună, a fost înregistrată la 15 octombrie 1970, iar primul strat de zăpadă s-a aşternut la 26 octombrie 1988.
Colaj realizat cu fotografii din colecția Laurențiu Grec
Adaugă comentariu