Recomandări Social

14 baraje de importanță normală și redusă din județul BIstrița-Năsăud vor fi verificate de Apele Române

Un număr de 14 baraje de importanță normală și redusă, aflate pe raza județului Bistrița-Năsăud, sunt verificate de specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă Someș-Tisa în ceea ce privește siguranța în exploatare, modul de îndeplinire a măsurilor stabilite prin expertize și inspecții tehnice, existența actelor de reglementare și respectarea acestora, precum și starea tehnică a lucrărilor hidrotehnice.

”În spațiul hidrografic Someș-Tisa sunt 102 baraje din categoriile de importanță C și D, adică baraje de mică capacitate, de importanţă normală şi redusă. Dintre acestea, 11 se află în administrarea instituției noastre, restul având alți deținători.  Pe județe, situația se prezintă astfel:

  • Cluj – 28 de baraje;
  • Bistrița-Năsăud – 14 baraje;
  • Sălaj – 19 baraje;
  • Satu Mare – 24 de baraje;
  • Maramureș – 17 baraje. 

Verificările se fac în urma Hotărârii nr. 42 din 03.10.2022 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind dispunerea măsurilor necesare verificării tehnice a calității construcției și siguranței exploatării barajelor aflate pe teritoriul României.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente cu urmări nedorite la nivelul comunităților locale, vor fi verificate la nivel național 2.025 de baraje. Dintre acestea, 321 se află în administrarea A.N. „Apele Române”, iar celelalte 1.704 de baraje se află în administrarea S.C. Hidroelectrica S.A., a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, a autorităților publice sau a altor deținători.

Acțiunea se va finaliza până la data de 20 noiembrie 2022 cu un raport de sinteză ce va furniza o imagine actualizată a stării construcțiilor încadrate în categoriile de importanță C și D. Raportul va cuprinde măsurile ce se impun pentru exploatarea în siguranță a lucrărilor hidrotehnice și va fi înaintat Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne.

Verificările se fac după ce unul dintre barajele de la Roșia Montană (Alba) s-a fisurat, iar peste 250 de oameni au fost anunțați în toiul nopții că trebuie să își părăsească locuințele.

Tăul Mare este un lac artificial, amenajat în 1908. Era folosit pentru spălarea minereului aurifer. Barajul propriu-zis este ridicat pe o veche construcție romană, din piatră și pământ, refăcută de-a lungul anilor. Conducta de golire a fundului lacului nu mai funcționează de zeci de ani.

4 comentarii

  • O mare porcarie si prostie unde se sparg sume mari de bani public cheltuiti incontrorabil. Aceste betoane retin namolul si colmateaza corpurile de apa ducand la disparitia pestilor care se sufoaca cu branhile pline de namol iar icrele si alevinii la fel. In comparatie cu noi occidentalii din Austria si-au dinamitat aceste baraje facut in anii 60 realizand distrugerile de mediu. Popor prost!

    12
    12
  • Marea majoritate nu au scarita de pesti, astfel migratia fiind intrerupta. Nu peste mult timp copiii Romaniei nu vor mai apuca nici un peste sau vreo poveste fascinanta despre pesti mari prinsi in noptile de vara. Vor sti doar de tic-toc.

    10
    11
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.