Actualitate

Diana Morar, despre ”șansa uriașă” a României, obiectiv de țară pentru PNL

Deputatul PNL Diana Morar a explicat, într-o conferință de presă, ce pași mai trebuie făcuți pentru ca România să intre în Spațiul Schengen, ”obiectiv de țară pentru PNL”:

”Fac parte din comisia mixtă de aprobare a pachetului de legi pentru justiție, formată din senatori și deputați de la toate grupurile parlamentare. Lucrăm la această comisie aproape zilnic până seara. Sunt întoarse pe toate părțile absolut toate articolele de lege. Este fals ceea ce susțin unii că nu ar exista o dezbatere reală în comisie. Dimpotrivă, există această dezbatere. Sunt multe discuții chiar și în prezent pe multe articole care deja au trecut la prima mână prin această comisie.

Obiectivul pe care îl vizează PNL este ca România să aibă șansa de a depune cererea de aderare la Spațiul Schengen la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) care va avea loc în decembrie. Până la acea dată, România trebuie să aibă îndeplinite toate criteriile de aderare și le are îndeplinite pe absolut toate palierele, inclusiv cele legate de Ministerul de Finanțe, de Ministerul Transporturilor și de Ministerul de Interne. Singura chestiune în discuție este raportul MCV care este din nou supus atenției, monitorizării, la jumătatea lunii octombrie, iar dorința noastră este ca pachetul de legi pe justiție să iasă din Parlament pentru ca să se ridice acest statut de monitorizare. Îndeplinind și acest obiectiv, practic le avem îndeplinite pe toate pentru aderarea la Spațiul Schengen.

De săptămâna viitoare, în România se vor afla 13 experți internaționali din 27 de state UE care vor analiza celelalte criterii de îndeplinire a obiectivelor instituite pentru aderarea la Spațiul Schengen care vor fi prezenți în autoritățile și instituțiile subordonate Ministerului Transporturilor, Finanțelor și Ministerului de Interne.

Raportul MVC este o chestiune separată care se discută cu Ministerul Justiției, existând mereu o legătură directă între reprezentanții Ministerului Justiției din România și raportorii din acest domeniu.

Legat de Comisia de la Veneția, s-a susținut în mod fals că, în momentul în care legile au intrat în dezbatere parlamentară, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei ar fi susținut că trebuie să așteptăm un nou raport la Comisiei de la Veneția pe parcursul parlamentar în care discutăm și adoptăm aceste legi. În realitate, se referă la faptul că România trebuie să țină cont și în dezbaterile parlamentare de ceea ce deja Comisia de la Veneția și GRECO s-au pronunțat vizavi de sistemul judiciar din România.

Cu toate acestea, a fost sesizată din nou Comisia de la Veneția de către reprezentanții USR pentru acest pachet legislativ. USR putea sesiza Comisia de la Veneția când conduceau ei Ministerul Justiției pentru întreg pachetul și să ceară o opinie concretă asupra acestor pachete de legi, dar nu au făcut-o decât în două aspecte care i-au interesat și anume numirea procurorilor și poliția judiciară.

Comisia de la Veneția a dat un răspuns, iar inițiatorul a ținut cont de toate aceste raportări ale Comisiei de la Veneția, dar cei de la USR au sesizat-o din nou, iar Comisia de la Veneția urmează să se întâlnească în decembrie pentru a analiza cererea României. Parlamentul nu este ținut pe loc de ceea ce pronunță Comisia de la Veneția care poate da recomandări, sugestii, nu împachează în mod direct legile ca directivele europene sau regulamentele europene, iar noi sperăm să ne încadrăm în calendarul propus pentru a acorda României această șansă uriașă pe care o avem, care este un obiectiv de țară pentru PNL”.

Diana Morar a menționat că, în perioada 8-10 noiembrie, va participa la Reykjavik (Islanda) la cel mai mare forum al femeilor lideri politici din lume, ”Women Political Leaders”, care reunește femei implicate în politică la nivel central și internațional.

1 comentariu

  • Sansa Romaniei ar fi sa scape de eczema constituita din politrucii oportunisti fsn si de urmasii sekuristilor. Cat despre cei care elaboreaza pachetul de legi ,sunt cam aceiasi echipa de pe vremea lui Basescu .Unul dintre ei…unul mare…zicea zilele trecute ca nu vede de ce e necesar sa astepte avizul comisiei dz la Venetia.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.