Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” vă invită la un spectacol cu texte din Memoriile și Jurnalele reginei în acorduri de vioară și pian: ”Maria, Regina României, gânduri către țară”.
Evenimentul cultural are loc cu ocazia Centenarului Încoronării. În 15 octombrie se împlinesc 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României întregite.
Teatrul și muzica se unesc. Poezie, culori și arome demult apuse.
Miercuri 19 octombrie, ora 19.00, Palatul Culturii. Un bilet costă 20 de lei.
Îi vom cunoaște pe: actrița Roxana Lupu – care a interpretat rolul reginei în filmul omonim; baritonul și actorul Nicholas Lupu – în rolul lui Boris Moscovici în filmul dedicat reginei; pianistul Alex Penescu; violonistul Daniel Mihai; pianista Anta Agavriloae, care vor interpreta creații ale unor compozitori francezi, englezi și români a căror muzică s-a auzit în saloanele regale în epocă.
De ce să mint? Nu am fantezii aristocrate, să meargă Dr. Marius Pop.
Aproape centenar,Ferdinand a devenit rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub denumirea de Ferdinand I
Este vorba despre centenarul incoronarii, astfel cum se mentioneaza in articol, eveniment care a avut loc la data de 15 octombrie 1922.
Buna ziua ,doamna sau domnule…..Sincer, voi avea miercuri placerea, sa particip la acest magnific spectacol, dedicat „‘Incoronarii”‘! Sa auzim ,numai de bine! MNPop
Comunistii/tovarasii judetului participa???
Motto:
„Punând pe Capul Meu, într-această străveche cetate a Daciei Romane, Coroana de oţel de la Plevna, pe care noi şi glorioase lupte au făcut-o pe veci Coroana României-Mari, Mă închin cu evlavie memoriei celor cari, în toate vremurile şi de pretutindeni, prin credinţa lor, prin munca şi prin jertfa lor, au asigurat unitatea naţională şi salut cu dragoste pe acei cari au proclamat-o într-un glas şi o simţire de la Tisa până la Nistru şi până la Mare (…)”
(Alba-Iulia, 15 Octomvrie 1922 FERDINAND I- Din Proclamaţia către ţară, dată cu prilejul încoronării ca rege al tuturor românilor)
Asadar, în urmă cu un secol, în data de 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, s-a a avut loc unul dintre cele mai importante momente din istoria contemporană a României, prin încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, ca suverani ai tuturor românilor dintre Nistru şi Tisa.
Ideea unei încoronări regale, pentru a sărbători naşterea României Mari, a fost acceptată la scurt timp după încheierea Tratatelor de Pace.
Evenimentele s-au desfăşurat în „Catedrala Reântregirii” care a fost ridicată special pentru încoronare, în mai puţin de un an, iar pentru a permite ridicarea lăcaşului de cult ortodox, a fost demolat o parte din zidul cetăţii Alba Iulia, inclusiv o zonă a fortificatiei incluzând bastionul Mihail.
Slujba încoronării şi Te Deum-ul au fost oficiate de patru mitropoliţi ortodocşi, iar Regele Ferdinand I şi Regina Maria au fost aşezaţi pe tronurile împărăteşti.
După terminarea serviciului religios, suveranii şi întregul cortegiu au fost conduşi de Înalţii Prelaţi în curtea Catedralei, sub un baldachin, întreţesut cu brocart roşu şi galben pe un fond alb, urmaţi de preşedinţii Corpurilor Legiuitoare cu coroanele regale unde a avut loc încoronarea suveranilor României Mari.
Regele Ferdinand I, de confesiune catolică, şi-a pus singur pe cap coroana de otel mostenită de la Regele Carol I, căreia i s-au adăugat insemnele Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei, apoi Regina Maria a îngenuncheat în faţa sa şi acesta i-a aşezat pe cap o coroană nouă care fusese confecţionată din 1,8 kilograme de aur, provenind din Munţii Apuseni.
Au fost trase 101 salve de tun care au anunţat imediat că primul suveran al tuturor românilor a primit consacrarea funcţiei sale. Apoi, cei doi suverani au ieşit din Catedrala Reîntregirii pentru a fi aclamaţi de aproximativ 30.000 de spectatori şi de 15.000 de soldaţi.
A urmat o paradă militară în timpul căreia Ferdinand I şi Maria au mers călare în fruntea regimentelor ai căror comandanţi onorifici erau.
Stimata Curiozitate, vorbea vreo 5 limbi…. In general, membrii Caselor Regale, vorbesc cel putin 3 limbi de circulatie internationala! Cu respect,MNPop