ACTUALIZARE La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți desfășurată, vineri, la sediuul AJOFM Bistrița-Năsăud, au participat 164 de absolvenți dintre care 37 au fost selectați pentru a fi încadrați în muncă.
ȘTIREA INIȚIALĂ Circa 440 de locuri de muncă în 34 de companii au avut la dispoziție șomerii care au participat, vineri, la Bursa absolvenților organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, la care și Centrul Militar Județean a fost prezent cu o ofertă pentru soldați gradați.
”Ne bucură faptul că sunt mai multe locuri de muncă pentru cei cu studii superioare, 35. Se caută îndeosebi inginerii din toate domeniile”, a spus Otilia Râpan, directorul AJOFM Bistrița-Năsăud.
Și Armata a ținut să fie prezentă la Bursă. Lt. col. Marius Anton de la Centrul Militar Județean Bistrița-Năsăud a declarat că, pe lângă promovarea profesiei militare și a ofertei educaționale a MApN, instituția face recrutări în această perioadă pentru soldați gradați profesioniști.
”În acest moment avem ofertă de locuri pentru soldați gradați profesioniști. Se pot înscrie până în 24 octombrie, iar apoi avem posturi pentru rezerviști voluntari. Vor fi probe de selecți, iar dacă vor fi repartizați pe unul dintre posturile scoase la concurs vor face pregătire de specialitate de 9 săptămâni după care vor fi repartizați la unitățile militare pentru care au optat. Vor semna un contract cu unitatea militară și vor deveni soldați gradați profesioniști și vor fi retribuiți în medie cu 3000 de lei lunar. Avem foarte mulți tineri, dar nu numai, care vin la CMJ Bistrița-Năsăud și optează pentru unul din posturile pe care le oferă MApN. Luna aceasta am avut peste 30 de persoane care au venit și s-au interesat. Nu și-au întocmit toți dosare, dar au scris o cerere urmând să se gândească la ce vor face. În acest moment, nu sunt posturi vacante la Bistrița, doar la unitatea militară din Dej”, a spus lt. col. Marius Anton.
Anul acesta, AJOFM înregistrează un record în ce privește numărul mic de absolvenți care primesc șomaj, 162, față de alți ani când erau câte 800-1000. Tinerii primesc timp de 6 luni suma de 263 de lei/lunar, ceea ce reprezintă 50% din indicatorul social de referință.
Întrucât la nivelul AJOFM Bistrița-Năsăud sunt în derulare șase proiecte finanțate cu bani europeni pentru integrarea în muncă a diferitelor categorii sociale, cei care vor să angajeze șomeri pot primi timp de mai multe luni bani – în medie 2250 de lei pentru fiecare/ lunar – ca să le plătească salariile. Toate informațiile le pot fi oferite la sediul AJOFM în așa fel încât să aleagă cea mai bună variantă.
În ce-i privește pe șomeri, dacă nu au nicio calificare, pot urma ursuri de formare de la cele de administrator de pensiune agroturistică, la cel de competențe TIC, îngrijitor bătrâni la domiciliu, stilist protezist pentru unghii sau îngrijitor spații verzi.
Până acum, AJOFM, prin Centrul de formare profesională, a organizat 19 cursuri pentru peste 300 de șomeri, 15 deținuți și 21 de persoane care au plătit pentru a le urma.
Nu mă apuc de lucru până gat bacteria din telefon. Lucrez doar cât telefonul e la încărcat. Eu vreau în primărie!
Din 37 angajati, in 3 luni vor mai ramane maxim 12 la firmele respective.