Actualitate

Primarul din Lechinţa, Romeo Florian: Vreau să întreb, totuşi, ce administrează Apele Române?

Primarul Lechinţei, Romeo Florian, s-a arătat revoltat de activitatea Sistemului de Gospodărire a Apelor despre care a spus că nu face nimic pentru întreţinerea cursurilor de apă din comuna sa, doar vine să dea amenzi. Florian a declarat că i se pare inadmisibil ca Lechinţa să fie inundată de lacurile de la Brăteni şi Budurleni la fiecare ploaie, iar SGA să stea cu mâinile în sân.

Edilul Lechinţei, care este şi preşedintele Asociaţiei Comunelor din România filiala Bistriţa-Năsăud, a explodat de-a dreptul la o şedinţă de la Prefectură în care s-a discutat despre salubrizarea cursurilor de apă. Romeo Florian s-a răfuit pe faţă şi fără ocolişuri cu directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), Petru Drăgan.

„Ce administraţi dumneavoastră? A plouat mult la Sîngeorz-Băi şi nu ştiu unde şi aţi inundat Lechinţa. S-a dat drumul la Brăteni la apă. În tot judeţul scădea apa, la Lechinţa creştea. Eu noaptea la 12 şi la 1 eram la pod la Ţigău pentru că m-au inundat şi (lacurile –n.r.) Budurleni, şi Brăteni. De la Brăteni s-a rupt malul şi s-au inundat 200 de hectare, iar noaptea între Lechinţa şi Chiraleş s-a rupt malul la întâlnirea Văii Dipşei cu Lechinţa şi s-a inundat cealaltă parte a comunei. Şi acum veniţi să-mi spuneţi să curăţăm noi văile. Există proiect din 2009-2010 vizavi de colmatarea Văii Dipşei şi aLechinţei până la Chiraleş. În fiecare an avem aceeaşi problemă: sute de hectare de culturi se duc dracului. Să ne apucăm noi să vă tăiem răchiţile din vale? Ce administraţi dumneavoastră, Apele Române?”, a spus primarul într-o şedinţă, la Prefectură, în care s-a pus problema salubrizării cursurilor de apă.

Edilul a declarat că în fiecare primăvară strânge gunoaiele împreună cu copiii de la şcoală, coseşte iarba pe banii Primăriei Lechinţa, iar cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor  Bistriţa-Năsăud nu fac altceva decât să aplice amenzi.

„Veniţi să ne amendaţi şi să ne spuneţi nu ştiu ce. Ce să ne spuneţi? Instituţia dumneavoastră ce face? Veniţi să ne trasaţi sarcini nouă, primarilor?”, a spus Florian.

Edilul a relatat că, în această perioadă, sătenii scot din gospodării fân şi alte furaje pe care nu au unde să le depoziteze fiindcă nu mai sunt gropi de gunoi, toate fiind desfiinţate.

„La mine, eu fac salubrizarea în comună. O dată pe săptămână, maşina de gunoi parchează în faţă la fiecare cetăţean. Dacă scoate doi saci, iau doi, dacă scoate trei, iau trei. Nu înţeleg de ce e plin dealul Lechinţei de PET-uri, la fel cum nu înţeleg de ce e plin Dealul Herinei şi orăşenii, în loc să-şi lase pampersurile acasă, le dau drumul pe Dealul Herinei. În fiecare lună, Drumurile Naţionale curăţă Dealul Herinei. La fel curăţăm şi noi un deal între Lechinţa şi Matei. De două ori l-am curăţat anul acesta. Acolo duc gunoi de grajd oamenii de ani de zile. Ce să le fac? Am pus plăci de metal, le-au furat şi le-au dus la fier vechi. Am pus de lemn, stau acolo bine merci. Acolo îşi duc resturile menajere din grajduri. Unde să le ducă? La Tărpiu? Le mai duc eu cu maşina de salubrizare dacă le pun în saci. La fel între Vermeş şi Sângeorzul Nou, o fostă groapă. Acolo îşi duc gunoiul din grajduri. Ce să facem cu ei, să amendăm? Haideţi să le dăm amenzi primarilor şi oamenilor şi instituţiile să administreze apele române care, până la urmă, tot în sarcina noastră sunt. La Lechinţa, în afară de Primărie, nu lucrează nimeni pe apele române. Nu aparţin de Primăria Lechinţa. Nu sunt în subordinea mea. De pe Şieu se scoate balast. Îmi virează cineva mie bani la Primărie?”, a mai spus Romeo Florian.

În replică, Petru Drăgan, a spus că se află în conducerea SGA, nu SSA (Serviciul de Salurizare a Apelor). „Suntem în calitate de consultanţi. Cu doi oameni eu nu pot face salubrizare şi tăieri. Sunt absolut de acord să fie date în administrare sau concesionate cursurile de apă”, a declarat Drăgan.

În ce priveşte inundaţiile din Lechinţa, şeful SGA a declarat că problema e veche. „Lacurile nu ne aparţin nouă, aparţin unor persoane fizice. Sunt monitorizate, dar trebuie să discutăm local problema. În ce priveşte deversările dintr-un lac în altul, nu am primit niciun raport. Vă rog să-mi transmiteţi un raport ca să putem vedea ce se întâmplă”, a spus Drăgan.

Cristiana Sabău

4 comentarii

  • Bai desteptule de primar de Lechinta.!
    Daca nu ar fi lacurile alea, Lechinta ar putea sa o pateasca rau de tot in cazul unor viituri mari. Lacurile s-au facut dintotdeauna ca un obstacol in calea viiturilor, si e normal sa goleasca apa controlat din lac la ploi mari, sa poata retine o eventuala viitura catastrofala.
    Mai bine ai vorbi sa dea drumul la apa din lacuri vara, ca sa nu mai puta Valea Lechintei a zer de la laptarie..

  • HMMM…… ADMINISTRAREA APELOR ROMANE…..
    ESTE GRESIT SPUS …SGA….ADICA SECTIA DE GOSPODARIRE A APELOR ROMANE….ERA MAI CORECT SPUS : S.O.A ….. ADICA SECTIA DE …. OBSERVARE A APELOR ….CARE AR TREBUI SA FACA PARTE DIN AGENTIA SAU GARDA DE MEDIU…
    CE ADMINISTREAZA ?
    SALARII DE STAT….. DEGEABA BRE….PRIMARE !

  • DOMNULE PRIMAR CIND BAGATUI APA IN SINIACOB SI CIND REZOLVATI DRUMUL SINIACOBULUI ‘? CA OAMENI SA-U SATURAT DE NOROAIELE CARE SE FAC ACOLO DUPA PLOII .CA ACUMA AVETI BANI EUROPENI.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.