Social

”Distrugătorul universal” și-a făcut apariția și în Bistrița-Năsăud. Unde a atacat și ce a ucis

Animalul foarte periculos pentru fondurile de vânătoare, cât şi pentru gospodăriile oamenilor, supranumit ”distrugătorul universal”, și-a făcut apariția și în județul Bistrița-Năsăud. Până acum a dat două atacuri în două localități diferite, a spus directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman, într-o emisiune la AS TV.

Este vorba de șacalul auriu, care tinde să devină o problemă pentru fauna din România.

”Anul acesta s-au produs două pagube făcute de șacali în județul nostru, la capre și la oi, aici la Simionești, lângă Bistrița și în comuna Nușeni”, a explicat Sever Roman.

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă și cu botul ascuțit. El trăiește în nordul Africii, în sudul Asiei, în sudul si estul Europei și se hrănește cu animale mici și cu hoituri.

Şacalul ucide aproape tot ce întâlneşte în cale, animale sălbatice sau domestice. Evoluţia exemplarelor este spectaculoasă. Dacă în 2007 erau menţionate ceva mai mult de 1.600 de exemplare pe teritoriul României, în 2018 numărul acestora a ajuns la peste 12.000. Statistica Ministerului Mediului arată că în 2020 existau circa 16.000 de şacali. Singurul duşmani natural de pe teritoriul României ar fi lupul.

Judeţele cu efectivele de şacal cele mai mari sunt Tulcea, Dolj, Constanţa, Vaslui, Călăraşi şi Olt, unde exemplarele de lup sunt foarte reduse sau chiar lipsesc cu desăvârşire, în cazul judeţelor Tulcea şi Constanţa efectivele de şacal depăşindu-le pe cele de vulpe. 

În ultimii ani, prezenţa acestuia se face simţită şi în Transilvania. Se bănuieşte că, cel mai probabil, şacalii au apărut în Ardeal venind pe Mureş, din Ungaria.

Anul acesta, sălbăticiunile au făcut multe pagube în rândul animalelor domestice și la culturi.

”Am fost într-un număr de 114 comisii de evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice, împreună cu Garda de Mediu, cu Garda Forestieră și reprezentantul primăriei pe raza căreia a fost produsă paguba. Cetățenii trebuie să îndeplinească foarte multe criterii pentru a fi despăgubiți pentru pagubele produse de aceste animale sălbatice. În unele cazuri primesc despăgubiri suportate de Ministerul Apelor și Pădurilor, dar în cele mai multe situații nu primesc pentru că nu îndeplinesc acele condiții din legislație. De exemplu, unii nu fac dovada îngrădirii, păzirii acelor animale domestice, nu au notificat în prealabil gestionarii fondurilor de vânătoare să facă acțiuni de îndepărtare a vântului în cazul mistreților. Apoi, dacă terenurile nu sunt trecute în Registrul Agricol al Primăriei, acesta este iar un motiv de respingerea solicitărilor de primire a despăgubirilor”, a spus Sever Roman.

12 comentarii

  • Sacalii Romaniei sunt bine cunoscuti, sunt nascuti aici si au adus si alti sacali din afara infrupatandu-se bucata cu bucata din trupul tarii , facandu-ne pe noi niste pitigoi care doar ciripim pe la colturi si in case .Televiziunile i-a prezentat de multe ori cu lux de amanunte pe fiecare in parte .

    37
    6
  • Din biologie știm că omul este distrugătorul universal și că șacalul auriu sosește la Bistrița ca să-l anunțe pe domnul primar despre încălzirea globală.

    26
    4
  • Interesant! O fi venit să se dea și el cu trenulețul Thomas. Evident, condus de vom turc!

    18
    8
  • Multumim pentru informatii. Intr-adevar, sacalul si-a facut simtita prezenta in zona Spitalului TBC, respectiv puntea TBC, la gospodariile de pe malurile apei. Ne-a omorat un motan, pisica este muscata de cap si facem eforturi s-o salvam.

    15
    2
    • Șacalul ocupă în lanțul trofic locul lăsat liber de lupi. Unde sunt lupi nu sunt șacali. Singurul avantaj e că un ciobănesc carpatin elimină cu ușurință un șacal, dar să alunge un lup e nevoie de mai mulți ciobănești.

      15
      1
  • Si la mine (Coasta,com.Sieu Odorhei) a fost in noaptea de sambata,a omorat o caprita si una o trebuit sacrificata ca era muscata tare la gat,,,,,,
    PS: Nu stiam ce animal este,,,cu ajutorul dumneavoastra am identificat pradatorul.Multumesc!

    13
    1
  • Și în comuna Șintereag sunt, și nu de anul acesta. E înfiorător când încep să urle seara, târziu. Mulți cititori râd, glumesc și parafrazează, însă este o problemă cât se poate de serioasă și de gravă.

    11
    1
  • Mai grav e un lup ! Șacalul mănâncă rozătoare mici, șerpi, cadavre de animale, dar și vegetale ( păducel, cătină, struguri) prezența lui duce la scăderea populației de vulpi dar și el dispare in zonele unde apare lupul. Un lucru interesant, se poate imperechea cu cu câini și rezultă urmași fertili.

    3
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.