Miercuri a început conferinţa judeţeană ”Zilele medicale bistriţene” – ediţia a III-a, la care au fost invitate să conferenţieze personalităţi ale lumii medicale din Cluj-Napoca şi Târgu Mureş. Manifestarea ştiinţifică se desfăşoară la Hotel Ozana până vineri inclusiv. În prima zi, tema principală a fost relaţia medic-pacient, despre care a vorbit preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.
„Relaţia medic-pacient nu se poate construi decât pe încredere, iar încrederea nu se poate dobândi decât prin respectul reciproc. În România, această relaţie se degradează zi de zi pentru că în toţi aceşti ani dominantă a fost demagogia, populismul greţos şi ipocrizia. Toţi au declarat că educaţia şi sănătatea sunt priorităţi naţionale, dar de finanţat politici publice pentru educaţie şi sănătate nu am văzut pe nimeni. În acest context, cel mai simplu este să-i blamezi pe medici, să-i culpabilizezi şi să ţii sabia lui Damocles deasupra capului lor. Blamarea medicilor a devenit sport naţional. Când există o problemă mai delicată în societate veţi vedea că apare o ştire despre doctori. E grav că dau lecţii de moralitate inculţii şi imoralii. Fiecare se caţără pe un scaun mai înalt decât înălţimea cărţilor pe care le-au citit şi atunci încep să dea lecţii”, a spus preşedintele CMR.
El a afirmat că relaţia între medic şi pacient e una tradiţională în România unde încă mai asistăm la atitudinea paternalistă în care pacientul acceptă ce îi spune medicul. „Această relaţie într-un sistem subfinanţat face ca rezultatele obţinute să fie comparative sau chiar mai bune decât rezultatele din alte sisteme bine finanţate. Încrederea este un element esenţial în terapeutică. Pacientul în România e pasiv şi dependent, acceptă şi aderă la tratament pentru a-i face plăcere medicului. Când e bolnav, în România pacientul nu e considerat responsabil de boala sa. Dar nu e de condamnat. Ca să treci la responsabilitate individuală, trebuie ca statul să-şi rezolve responsabilitatea sa socială. Degeaba îi spui cuiva cu venitul minim pe economie că trebuie să aibă grijă de sănătatea sa mâncând eco când el nu are cu ce cumpăra pentru copii. Când e bolnav, pacientul nu poate fi considerat responsabil. Responsabilitatea statului în România e mai mult la nivel declarativ”, a spus prof. Astărăstoae.
Astărăstoae a precizat că medicul trebuie să fie autonom profesional, iar această independenţă nu trebuie să fie controlată de niciun „procuror ceauşist care s-a colorat”. „Au fost nişte promisiuni foarte ferme legate de reconstrucţia încrederii în corpul medical, dar văd că, în acest moment, în afară de Ministerul Sănătăţii, domnul prim-ministru Victor Ponta a uitat. Ba la un moment dat a spus că nu a declarat. Noroc că au fost unii martori. Aceasta este raţiunea pentru care, dacă nu se vor îndeplini acele promisiuni, nu mă refer numai la cele cu bani, ne va aştepta o bătălie. Mă refer la promisiunea de a nu mai fi hăituiţi medicii de tot felul de persoane care sunt în tot felul de organisme de forţă, de a nu mai fi trecuţi ca bugetari, de a nu mai fi obligaţi să fie membri în Colegiul Medicilor ca să plătească poliţie de malpraxis ca să îmbogăţească societăţi de asigurări, dacă aceste lucruri nu se îndeplinesc va trebui să luptăm în continuare. Ne va aştepta o bătălie mergând până la nesupunere civică. Medicii au inventat nesupunerea civică şi tot ei o vor pune în practică”, a declarat Vasile Astărăstoae.
El a declarat că, după alegeri, toate aceste discuţii au fost uitate. „Sunt chestiuni pe care le-am discutat, au fost acceptate, iar după alegeri a fost amnezie, s-a uitat. Nu ştiu dacă pe fruntea noastră scrie chiar că suntem fraieri. Corpul profesional nu mai acceptă să fie călcat în picioare şi batjocorit. Acesta e mesajul pe care am vrut să vi-l aduc. Toate asociaţiile de pacienţi au mers alături de noi, nu împotriva noastră. O alianţă medici –pacienţi e distrugătoare pentru orice politician chiar dacă acum la congrese şi supercongrese uită”, a declarat Astărăstoae.
Preşedintele CMR a subliniat că medicii nu au drepturi, doar obligaţii. „În multe din întâlnirile cu dumneavoastră am auzit adesea că medicii nu au drepturi, iar pacienţii au. Da, aşa este. De când ne-am ales această profesie, avem numai obligaţii. De aceea ne-am autoreglementat, de aceea am făcut coduri deontologice care au rădăcini adânci în mitologie. În jurămintele pe care le facem cerem să ni se dea putere să tratăm pe cel bogat şi pe cel sărac, pe cel puternic, pe cel puternic şi pe cel slab şi să nu vedem în ei decât scânteia dumneazeaiscă pe care a sădit-o Dumnezeu. E un jurământ de purificare. Medicina nu e o profesie, e o misiune de a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie. Devoţiunea face ca medicina să difere de alte profesii fiindcă acolo trebuie numai să ştii să faci, nu trebuie să fii”, a spus el.
La prezentarea sa au asistat prefectul Ioan Ţintean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dorin Popescu, preşedintele Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud, Dan Cocoi, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Mircea Gelu Buta, dar şi preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bistriţa-Năsăud, dr. Marius Pop.
Cristiana Sabău
Mai multe imagini de la ”Zilele medicale bistriţene”, pe pagina noastră de Facebook!
A lovi in ,,fibra,, unui popor, a lovi valorile intelectuale, a devenit un sport (politic!?) national. Sa nu ne mai miram asadar cum sunt tratati medicii, dascalii, oamenii de cultura, s.a. ” Corpul profesional nu mai acceptă să fie călcat în picioare şi batjocorit.”. Corect! Si, cu ce veti incepe? Ploiticienii nu au timp acum de dumneavoastra. Trebuie sa multumeasca cancelariilor occidentale, pentru ,,valoroasele si inestimabilele sfaturi” primite in vara, cand cu derapajul STATULUI DE DREPTI.
Acest domn ce se numeşte medic spune „că blamarea medicilor de către ”inculţi şi imorali” a devenit sport naţional” putem înţelege ca suntem o naţie de inculţi şi imorali. Dar tot acest domn recunoşte că şansa pacientului este dată şi de încrederea în medic. Ore aceste declaraţi nu sunt sofisme, nedemne de oricărui om, darămite unui medic care prin natura meseriei are respectul celor din jur.
Va rog sa-mi permiteti sa merg pe aceeasi idee, d-le Safriuc.
„Relaţia medic-pacient nu se poate construi decât pe încredere, iar încrederea nu se poate dobândi decât prin respectul reciproc…” Consider ca relatia medic- pacient se construeste si se bazeaza pe DIALOG/ COMUNICARE care este, cu atat mai mult cu cat d-ul doctor ne claseaza pe cei din afara breslei ca fiind inculti, tot responsabilitatea medicului. Poti avea asteptari de la un intelectual sa initieze si sa conduca un dialog. Am spus dialog si nu interogatoriu sau monolog. Am tot respectul pentru aceasta profesie deosebit de grea, dar care are nevoie sa introduca si alte competente pentru imbunatatirea actului medical. Sanatate!
Declaratii contradictorii cum ar fi; necesitatea dialogului cu respectul reciproc şi sport naţional cu inculţi şi imorali, definţează rolul foarte important al anamnezei. Componente pentru îmbunatăţirea actului medical sunt introduse tocmai de domnul rectorul UMF Iaşi Vasile Astărăstoae, Bioetica. Această nou materie trată ca ştiinţă şi în lumina Revelaţiei nu poate permite celui care susţine astfel de idei, să confunde o naţiune cu o sumă de inculţi şi imorali.
„Persoana umană nu poate fi subiectul profitului” este unul dintre principiile Bioeticii.