Actualitate

Polițiștii bistrițeni au confiscat primele articole pirotehnice periculoase. Avertisment pentru părinți

Copii inconștienți care au aprins o petardă au rămas fără degetele de la mâini, a reamintit comisarul șef Cătălin Pintilie, șeful Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, care le-a transmis părinților că polițiștii nu vor putea sta lângă fiecare copil să-l supravegheze ce face în perioada sărbătorilor și este de datoria lor să le explice și să îi verifice dacă dețin și folosesc materiale pirotehnice.

În județ sunt 14 firme care au autorizații pentru comercializarea și utilizarea materialelor pirotehnice, iar pe la 10 dintre ele polițiștii au trecut deja. Este vorba de 10 firme din Bistrița și alte patru din Teaca, Năsăud, Beclean și Sângeorz-Băi.

Însă nu doar acestea comercializează artificii și așa-numitele petarde. Sunt și mulți care ar vrea să facă bani în această perioadă și își asumă riscuri care mai de care mai mari.

Într-o conferință de presă – la care a mai participat purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud, Crina Sârb, și comisarul șef Ramona Sângeorzan de la de la Compartimentul Analiză și Prevenire a Criminalității – polițiștii au spus că sunt cu ochii pe cei care vând legal, dar și ilegal artificii și petarde, urmărind inclusiv site-urile de vânzări.

”Sunt mulți care procură aceste materiale de pe piața neagră. Vin din China, din alte țări, prin colecte poștale. Sunt vânzători care atrag clientela prin site-uri pe care noi le supraveghem și ajungem, prin metodele investigative specifice Poliției, să depistăm aceste transporturi ilegale. Articolele pirotehnice nu pot fi transportate prin colet, ci cu transporturi speciale, se poate întâmpla o nenorocire să trimiți articole explozive printr-un colet. Unii au comandat, alții au trimis sau au transportat. Nu pot oferi alte detalii, cazurile sunt anchetate de procurorii de la Parchet”, a spus comisarul șef Cătălin Pintilie.

Deja polițiștii au întocmit șase dosare penale. Ultimele trei sunt pe numele unor bărbați cu vârste de 22, 31 și 39 de ani din Josenii Bârgăului și Bistrița care dețineau 30 de kg de articole pirotehnice care pot fi folosite doar de specialiști, iar alții fără drept.

”Principala noastră țintă este să nu avem de sărbători accidente cu astfel de obiecte pirotehnice, să nu avem răniți, incendii și distrugeri de bunuri”, a spus comisarul șef Cătălin Pintilie.

El a explicat că, potrivit legii, articolele pirotehnice de divertisment se împart în mai multe categorii:

  • F1 – steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliți, cu nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de diverstiment destinate ultilizării în locuință – pot fi utilizate de cei care au peste 16 ani.
  • F2 – articole pirotehnice de divertisment cu risc scăzut și un nivel de zgomot scăzut, destinate utilizării în exterior în spații restrânse
  • F3 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă risc mediu care sunt destinate utilizării în exterior în spații deschise vaste și al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane
  • F4 – articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub denumirea de ”articole pirotehnice de divertisment de uz profesional” care sunt destinate utilizării exclusiv de către profesioniști.

De asemenea, mai sunt articole pirotehnice de scenă sunt împărțite în categoria T1 (risc scăzut) și T2 (exclusiv pentru profesioniști), respectiv P1 (risc scăzut) și P2 (exclusiv pentru pirotehnicieni).

Publicul larg nu are voie să utilizeze decât articole din categoriile T1 și P1.

Sunt infracțiuni și se pedepsesc cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă:

  • orice operațiune cu articole pirotehnice efectuate fără drept, adică deținere, transport, folosire, manipulare
  • comercializarea de articole pirotehnice din categoriile T1 și P1 către persoane care nu au împlinit 18 ani
  • comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni

”Fiecare articol pirotehnic – pentru a putea fi comercializat legal – trebuie să fie etichetat corespunzător în limba română, nu în chineză, nu cu litere chirilice. Trebuie să fie însoțit de un certificat de conformitate, iar pe fiecare etichetă este menționată categoria. Petardele – ca denumire generică – pot face parte și din categoria F1, și F2, și F 3, în funcție de încărcătura pe care o au. Eticheta ne spune din ce categorie fac parte. Sunt mini pocnitori care sunt din categoria F1 , dar majoritatea petardelor – cum sunt cunoscute în vocabularul curent – sunt interzise”, a spus comisarul șef Cătălin Pintilie.

Anul trecut, din fericire, nu au avut accidente cu articole pirotehnice, dar au fost cu ani înainte.

”Vreau să le transmit părinților că noi, Poliția, nu vom reuși să supraveghem fiecare copil în parte. Sfatul nostru este să le explicați copiilor cât de periculoase sunt aceste articole pirotehnice, să-i verificați, să îi controlați și să nu îi expuneți la riscuri“, a spus comisarul șef Cătălin Pintilie.

”Noi, alături de colegii de la Ordine Publică, Proximitate, structurile de la secțiile de poliție rurală profităm că elevii sunt la școală, suntem prezenți cu activități de informare și încercăm să discutăm și cu adulții, să prevenim situațiile neplăcute în care pot ajunge mai ales copiii. Noi, polițiștii, vă recomandăm să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice sau juridice autorizate, să verificați eticheta, să vedeți dacă e inscripționată în limba română și să sesizați Poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice. Precizez că se interzice folosierea articolelor pirotehnice între orele 24.00 și 6.00 cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional în baza aprobării autorităților locale, la o distanță mai mică de 50 de metri de locuințe cu până la 4 niveluri, la o distanță mai mică de 500 de metri de instalații electrice, de gaze, etc., pe drumuri publice, pe alei pietonale, la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri”, a spus și Ramona Sângeorzan.

Iarna trecută au fost înregistrate 25 de dosare penale. Au fost constatate atunci 27 de infracțiuni și s-au dat trei amenzi de 10.000 de lei. S-au confiscat 3475 de kg de articole pirotehnice.

2 comentarii

  • Câtă vreme LEGEA permite comerțul și folosirea anumitor articole pirotehnice (în condițiile legii, desigur) rămâne să ne păzim și noi, fiecare, de riscurile ce derivă.
    Dar decizia primarului de a ”interzice” – prin poruncă proprie, ca Vodă – orice activitate de comerț (legal) cu astfel de produse pe raza municipiului, punând toate piedicile posibile în această direcție (hazardându-se cu afirmația, nesusținută legal, în sensul că în acest an ”va interzice comercializarea în Bistrița a a unor astfel de produse” ) , înseamnă o obstrucționare a exercitării libere a circulației mărfurilor, drept fundamental al economiei de piață.
    În Bistrița nu se pot vinde (legal) astfel de produse, dar cumpărate din altă parte pot fi folosite în municipiu (primăria neputând împiedica legal utilizarea lor).
    Poate primarul multe, dar nu poate orice.
    Și asta-i valabil pentru orice funcționar public sau demnitar !

    5
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.