”La USL, ministrul energiei se ocupă cu sănătatea!
Neputinţa de a crea oportunităţi, a atrage investiţii sau a guverna în general a fost completată cu încă o atitudine destructivă pentru această ţară. Pe principiul “dacă tot nu putem ajuta, măcar să încurcăm”, ministrul energiei, Constantin Niţă, a decis să pună frână, în mod arbitrar, unui domeniu care are o dezvoltare accelerată la noi în ţară comparativ cu restul ţărilor UE – anume cel al energiei generate de panourile solare. Fără a intra în detalii, distinsul ministru al USL a decis ca parcurile de panouri fotovoltaice să nu mai poată fi amenajate pe terenurile agricole. Argumentul oficial este cel potrivit căruia, în acest fel, ţara ar rămâne fără resurse agricole! Evident, acest argument este unul penibil, randamentul economic al unui hectar de panouri fotovoltaice este mult mai bun decât cel agricol. Astfel, nesocotind că doar o mică parte din terenul agricol al ţării este lucrat efectiv, România ar fi mult mai câştigată economic dacă suprafaţa sa neamenajată ar fi acoperită de investiţii în energie regenerabilă decât de culturi agricole. Practic, exportând energia electrică generată pe un hectar de teren s-ar putea importa alimente vegetale cultivate pe o suprafaţă mult mai mare.
Revenind, în ritmul în care se fac aceste investiţii, România este pe cale de a-şi îndeplini în următorii doi ani norma UE în materie de energie “verde”, adică aceasta să reprezinte 24 la sută din totalul energiei electrice produse. Întrucât în acest moment pentru o investiţie în panouri solare birocraţia este relativ redusă, noi credem că adevărata miză a acestei decizii ţine de lipsa de transparenţă şi corupţie. Cu alte cuvinte, orice domeniu care nu este generator de şpagă şi corupţie trebuie strangulat până când va recurge la aceste practici.
Lăsând la o parte fondul problemei, observăm din nou cum un guvern USL cu susţinere parlamentară covârşitoare recurge la ordonanţe de urgenţă, neutilizând dezbateri publice şi transformând un Parlament de sute de parlamentari într-unul de formă doar. De asemenea, suntem consternaţi de modul arogant şi iresponsabil în care domnul ministru Constantin Niţă tratează problema investitorilor care au cumpărat deja teren în acest scop şi ale căror investiţii vor fi astfel blocate. Răspunsul dânsului referitor la aceşti oameni, “să fie sănătoşi!” este unul nedemn şi sfidător exact pentru acea categorie de oameni care aduc plus-valoare în această ţară!
Forţa Civică Bistriţa-Năsăud va lua atitudine faţă de aceste măsuri cu profund impact negativ atât asupra mediului de afaceri, cât şi a comunităţilor locale care beneficiază de pe urma investiţiilor în acest domeniu. În acest sens vom organiza petiţii publice împotriva ordonanţei de urgenţă elaborată de domnul ministru Niţă, prin strângerea de semnături în localităţi în care există astfel de investiţii precum şi în localităţi propuse ca eligibile. Considerăm că impactul acestei ordonanţe ar fi unul foarte grav tocmai pentru localităţile de câmpie din judeţul nostru, rămase în urmă ca dezvoltare economică, însă propice pentru investiţii în panouri fotovoltaice datorită terenurilor cu bună expunere solară”.
Departamentul de comunicare al Partidului Forţa Civică, Organizaţia Bistriţa-Năsăud
Propun sa amenajam intreg teritoriul Romaniei cu asa ceva.
La ce e buna mancarea ??
Bine, faptul ca aia cu panourile nu prea sunt romani n-are relevanta…
Dezinformare la text de la Forta Civica, de data asta preluat fara niciun „background”, dezinformare si despre practici de la guvern si la comentatorul oaspetele lafel. Ar trebui macar sa contactati pe cei din localitate Bistrita care sint in tematica si sa va informati corect si integral deasupra fotovoltaice.
Deasemenea este absurd sa crezi a placezi o tara intreaga cu panouri. Nici macar tehnic este pozibil o prostie de genul asta.
Dvs ati luat-o de buna ??
🙂
E foarte potrivit sa apara cuvantul neputinta alaturi de poza acestui debil …
Acesti cetateni de la Forta Cinica nu au simtul ridicolului vizazi de pretentiile dumnealor de atoatestiutori?
Daca au solutii la toate problemele, cum de nu s-au afirmat in capitala si au ramas in burgul nostru linistit?