Varianta de proiect, iniţiată în urmă cu câteva săptămâni de Ministerul Pădurilor, Apelor şi Pisciculturii se află în dezbatere publică până în 10 mai, urmând ca după această dată să intre în lucru în comisiile de specialitate ale Parlamentului României.
Timp de mai multe ore participanţii la întâlnirea tehnică organizată la Prefectura Bistriţa-Năsăud au trecut în revistă paragrafele proiectului ministerial şi au făcut propuneri concrete de modificare. Principalele nemulţumiri au fost legate de modul în care Noul Cod Silvic reglementează vânzarea masei lemnoase şi transportul acesteia precum şi regimul contravenţiilor. ”Există temerea că firmele româneşti de profil, mai ales cele mici şi mijlocii ar putea fi eliminate de pe piaţă în câteva luni de companii cu capital străin, după intrarea în vigoare a Noului Cod, pentru că nu vor putea suporta noile cheltuieli după renunţarea la exploatarea pe picior. Şi lemnul riscă sa fie compromis dacă va rămâne luni de zile în noile depozite din pricina contestării licitaţiilor”, a explicat reprezentantul unei asociaţii a forestierilor prezent la întâlnire.
Senatorul PNL Ioan Deneş a afirmat că noul Cod Silvic trebuie amendat în aşa fel încât să poată fi armonizate interesele publice cu cele ale unui număr cât mai mare de oameni: ”E adevărat că firmele de exploatare a lemnului din străinătate au ani buni de experienţă în faţa celor autohtone. Trebuie să găsim soluţii care să nu le dezavantajeze din start pe cele româneşti”.
În cursul dezbaterii de la Bistriţa au fost formulate câteva zeci de propuneri de modificare ale proiectului noului Cod Silvic, între care accesul la lemnul de foc pentru gospodăriile individuale fără obligativitatea tranzitării prin depozite, valorificarea creditelor de carbon, eliminarea paragrafului privind interdicţia transportului pe timp de noapte, etc, informează Biroul de presă al deputatului Stelian Dolha.
Preşedinele PNL Bistriţa-Năsăud, Stelian Dolha, s-a angajat să depună şi să susţină în comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor modificările convenite în numele participanţilor la dezbaterea de la Bistriţa: ”Mă voi bate pentru fiecare dintre aceste modificări. Proiectul ministerului poate fi îmbunătăţit şi acesta este scopul acestor dezbateri cu specialiştii, cu cei care lucrează efectiv în teren. Pe ansamblu, ca viziune, acest nou proiect de Cod Silvic este unul dintre cele mai bune, pentru că are şanse să stopeze tăierile abuzive de păduri. Are însă aspecte care trebuie corectate. Şi neapărat va trebui să fie adoptat împreună cu normele de aplicare şi cu legile subsecvente” , a spus parlamentarul PNL.
hotu’ striga hotii