Dintre ucrainenii care au ajuns în prima parte a acestui an în județul Bistrița-Năsăud, 70 au avut nevoie de medicamente și de îngrijiri medicale, se arată în raportul de activitate al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, valoarea acestora fiind suportată de statul român.
Nu mai puțin de 30 de furnizori de servicii medicale, farmacii, spitale, laboratoare, medici au oferit servicii acestora în valoare de peste 42.000 de lei.
Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 15/2022, cu modificările și completările ulterioare, statul român, la fel ca și alte state ale Uniunii Europene, a adoptat o serie de măsuri în vederea acordării de sprijin și asistență umanitară cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
Astfel, persoanele prevăzute în OUGnr. 15/2022, cu modificările și completările ulterioare, care necesită servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, beneficiază de pachetul de servicii de bază prevăzut în contractul cadru privind condițiile acordării asistenței medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate și în normele de aplicare ale acestuia, precum și de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și serviciile medicale cuprinse în programele naționale de sănătate curative, ca și asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, a contribuției personale pentru medicamentele acordate în tratamentul ambulatoriu și cu scutire de la coplată.
Situația centralizată a serviciile medicale, medicamentelor, materialelor sanitare, dispozitivelor medicale acordate de furnizorii aflați în relații contractuale cu CJAS, persoanelor menționate în OUG nr. 15/2022 este descrisă mai jos:
Sursa: Raport de activitate CJAS BIstrița-Năsăud
Ce nu se scrie este că au mai fost servicii medicale făcute de medici GRATUIT!!!