Timpul de așteptare la UPU-SMURD de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud a scăzut considerabil în 2022, deși numărul de prezentări a depășit perioada dinainte de pandemie, iar personalul este același, a declarat medicul Tiberiu Tudor, coordonator, într-o conferință de presă.
Potrivit sursei citate, în 2019, înainte de modernizarea acestui serviciu, la UPU s-au înregistrat peste 47.000 de prezentări, în 2020 și 2021, în timpul pandemiei, numărul a scăzut la circa 30.000, iar în 2022 a revenit în forță, ajungându-se la peste 48.000 de prezentați.
”În 2019, se aștepta la UPU chiar și 200-300 de minute până la prima consultație medicală, iar în 2022 s-a ajuns la un timp de așteptare la 40 de minute până la primul set de investigații medicale și la 41 de minute până la primul consult medical. Dintre cei 48.000 de pacienți, s-au internat 12.000 prin UPU, iar dintre aceștia 9728 de pacienți au avut nevoie de multiple consulturi interdisciplinare pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și pentru tratament”, a spus dr. Tudor.
În UPU Pediatrie au fost consultați numai în luna decembrie a anului trecut 550 de copii cu infecții virale.
”Este o încărcare mare pentru Pediatrie Urgență fiindcă avem un singur medic de gardă pe tură. Sunt momente când așteaptă 10-15 copii, atunci apar nemulțumiri, dar nu are cum un singur medic și două paturi de consultație. Mulți pacienți pediatrici au fost aduși de părinți fără măcar să contacteze medicul de familie. De aceea, recomandarea ar fi ca toată lumea să încerce să ia legătura în primul rând cu medicul de familie să fie consultat pacientul – medicii de familie au posibilitatea să meargă și acasă să consulte – și dacă într-adevăr nu este bine, abia apoi să fie adus la serviciul de urgență pentru a fi internat. Și internările trebuie considerate prudent pentru că deja secția de Pediatrie este sufocată de numărul mare de prezentări și ne așteptăm ca după reînceperea cursurile să crească și mai mult prezentările”, a spus dr. Tudor.
De altfel, întreg UPU de la SJU funcționează cu mai puțin personal decât ar fi nevoie. În prezent, sunt doi medici pe tură, iar raportat la numărul de consultații ar fi nevoie de 5, însă abia anul acesta s-au deblocat posturile și pot fi scoase la concurs.
”În ianuarie vor veni cinci medici noi, un pediatru și patru medici urgentiști”, a spus dr. Tudor, care a purtat discuții cu mai mulți absolvenți de rezidențiat care s-au arătat interesați să se prezinte la concursul care va fi organizat în perioada următoare.
Dr. Tiberiu Tudor coordonează de 7 luni serviciul de urgență al spitalului, iar managerul Spitalului Județean de Urgență, Gabriel Lazany, a declarat că aceasta este una dintre marile reușite ale medicului coordonator, aceea de a atrage noi specialiști care să lucreze în UPU.
Sa astepti de cinci ori mai putin ca sa …..mori!!!
La. Năsăud nu se gândesc sa aducă ceva medici, este lipsa pneumolog neurochirurg dermatolog și mulți alți asa ca faceți ceva și pt spitalul din Năsăud