Social

Primarul comunei Spermezeu, Sorin Hognogi, trimis în judecată. Rechizitoriul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a primarului comunei Spermezeu, Sorin Hognogi, și a doi angajați din primărie într-un dosar privind obținerea unor subvenții de la APIA.

Comunicatul DNA:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MIZGAN MARIAN-CONSTANTIN, la data faptelor referent în cadrul primăriei comunei Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud, pentru săvârșirea infracțiunilor de: folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals intelectual în formă continuată

HOGNOGI SORIN, la data faptelor primar al comunei Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud, pentru săvârșirea infracțiunilor de: instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată

ȘOȘ IOAN-VASILE, la data faptelor inspector principal în cadrul primăriei comunei Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2018-2022, inculpatul Mizgan Marian-Constantin, la instigarea primarului Hognogi Sorin și cu complicitatea inculpatului Șoș Ioan-Vasile, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false și inexacte (adeverințe) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate. Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 268.721 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bistrița-Năsăud cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”.

Luna trecută, primarul Sorin Hognogi anunța că procurorii DNA au început urmărirea penală într-un dosar privind subvenții obținute de la APIA pentru o suprafață de pășune: ”A început urmărirea penală față de primarul Sorin Hognogi și doi colegi din Primăria comunei Spermezeu, care face referire la suprafața de pășune din localitatea Dumbrăvița pentru care în urmă cu patru ani am adoptat o soluție pentru a obține fonduri europene – subvenție de la APIA pentru crescătorii de animale din acea localitate. Procurorii anticorupție au considerat că soluția adoptată de noi a fost una nelegală și eu doresc ca acest dosar să ajungă în instanță. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, în urmă cu un an, pentru aceeași faptă a clasat acest dosar. Acele subvenții au fost benefice crescătorilor de animale din Dumbrăvița. Cu acele subvenții s-a făcut o stână europeană, s-au făcut băi pentru tratarea animalelor, s-au făcut adăpători și drum de acces în pășune, lucruri normale și foarte utile. Tocmai de aceea doresc ca instanța să vadă că nu am obținut niciun folos material sau de altă natură, eu și colegii mei implicați în acest dosar penal. Acest dosar vine în urma unei reclamații făcute de contracandidatul meu din anul 2020, care m-a reclamat pentru obținere ilegală de fonduri, evaziune fiscală, abuz în serviciu, delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Toate aceste reclamații au fost clasate în 2021. De aceea doresc să merg în instanță alături de colegii mei și să demonstrăm că tot ce s-a obținut pentru acea suprafață de pășune a fost benefic pentru cetățenii localității Dumbrăvița”.

10 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.