Salvatorii continuă acțiunile de căutare a tânărului de 22 de ani, dat dispărut în apele lacului Colibița după ce s-a răsturnat sâmbătă după-amiază cu o hidrobicicletă în care se mai aflau doi tineri, toți din Sânpaul, județul Mureș. Doi dintre ei au ajuns singuri la mal, al treilea este încă de negăsit.
Misiunea este realizată în sistem integrat. ISU Bistrița-Năsăud a direcționat la Colibița, încă de la primele ore ale dimineții de duminică, un echipaj de pompieri cu barcă, un echipaj de scafandri, precum și un echipaj SMURD.
De asemenea, Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului, din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, precum și jandarmii Postului Montan de Jandarmi Colibița acționează în sprijin, pentru găsirea tânărului.
Suplimentar, căutările se realizează și cu un sonar profesionist de către doi pompieri aflați în timpul liber, informează ISU Bistrița-Năsăud.
Misiunea de căutare a fost sistată pe timpul nopții, luni dimineață urmând a fi reluată.
Vom reveni cu informații pe măsură ce apar noutăți.
(Foto-Video: ISU BN)
In 2005 a căzut in Lacul Colibița un autoturism. Șoferul s-a salvat, pasagera s-a dus la fund cu tot cu mașina.
Au venit scafandri militari de la Constanța, (bugetari) au găsit mașina goală la 40m adâncime.
Au apelat la o firma PRIVATĂ , (Oancea) tot de la Constanța care au găsit fata la 70m adâncime.
–
Lacul asta a adânc rău, nu merge cu căutări de suprafața si aparatura ușoară.
E nevoie de scufundări la mare adâncime, la presiuni mari ale apei, misiuni periculoase, pe care doar cei care fac scufundări in mări si in oceane sunt capabili să le facă.
Cereți ajutorul colegilor de pe litoral.
Aveți parțial dreptate, cu rectificarea că recuperarea victimei accidentului din 2005 s-a făcut de către scafandrii speologi ai Corpului Român de Salvaspeo din cadrul Federației Române de Speologie, specializați în activități complexe în mediul pe care, de altfel, l-ați descris foarte corect. Aveți aici raportul de intervenție al președintelui la acea vreme a CORSA, Ionuț Lațcu. https://www.carpati.org/stire/interventie_corsa_la_accidentul_de_la_colibita/239/
Toate cele bune și stați în siguranță!
Poliția din Suedia are câini antrenați, care indică locul in care se află persoana care s-a înecat.
Au mirosul foarte dezvoltat, pur si simplu miros prin apă, sau mai bine zis apa miroase altfel in locul respectiv.
–
https://www.dr.dk/nyheder/indland/svenske-hunde-fandt-kim-walls-hoved-faerten-kommer-altid-op
👍🏻
Sunt buni si cainii …de droguri!!
Colibița, cuib de securiști, afaceriști diletanți și cotizanți la partide?!
Recent am fost la Colibița și-am folosit bărcile în cauză:
1. Nu există nicio persoană desemnată să se ocupe de activitatea de la ponton, plătești taxa și mergi să le folosești de capul tău. Există veste de salvare într-un dulap lângă ponton pe care dacă vrei le folosești, dacă nu, nu.
2. Bărcile în cauză mai mult ca sigur sunt expirate și nu sunt omologate conform normelor (probabil ceva bărci Second-Hand aduse pe 2 lei de prin Vest). La 2 persoane adulte într-o barcă se înclină grav barca dacă una din persoane are 20 kg în plus față de cealaltă persoană. Aceleași persoane am folosit bărci la Chios în Cluj și nici vorbă să se încline barca!
3. La urcat în barcă să prespunem că reușești cumva, dar la coborât din barcă este o întreagă aventură, asta având în vedere că nu există ca și la Cluj, o persoană desemnată pe ponton care să țină de sfoară barca până cobori. Persoana desemnată la ponton te poate determina să folosești vesta de salvare, astfel în caz de răsturnare și lovire la cap (stare de inconștiență) sau dacă nu știi înota, poți scăpa teafăr; astfel nu se va mai ajunge la asemnea tragedii.
ISU Bistrița și alte insituții “competente” pe ce bază au dat avize? Bistrița, cuib de securiști cu afaceri care nu sunt controlate de nimeni. Acesta să fie adevărul?!
La Bistrița merge și așa?
02.15 ai perfecta dreptate cuib de „afaceristi” locali pădurari,primari și politicieni
Pentru avize….bărci…..nave ….corabii…navigare ….pontoane….exista Căpitania Dej….
Mulțumesc pentru. că m-ați corectat domnule Crin-Triandafil Theodorescu.
Vă cunosc doar de prin articolele de pe internet.
Sunteti un om de mare valoare, vă apreciez si vă respect.
Iertați-mă, am vrut mai degrabă să vă completez decât să vă corectez, și asta doar pentru ca informația să fie cât mai limpede. Așa cum nu e, din nefericire, apa din zona bentonică a lacului. În cele aproape două decenii care s-au scurs de la intervenția speologilor la Colibița, autoritățile au avansat mult în dotări, echipamente și calificări pentru genul acesta de intervenții. Lucrurile s-au schimbat substanțial. Din păcate durerea va rămâne pentru totdeauna în familiile afectate.
PS. Pe fata din 2005 a chemat-o Mihaela. N-am cum să uit, chiar azi am trecut-o din nou în caietul meu de pomeniri, pentru al 18-lea an.
E trist ….
Ar trebui ca pe lac doar controlat sa se navigheze …Adica nu fiecare de capul lui…. au fost mult prea multe accidente si s a platit prea mult cu vieti omenesti !!!