Costume populare, vechi şi noi, au fost etalate la Zagra în a doua zi de Paşti, la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalul portului popular, organizat de Protopopiatul Năsăud, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Primăria comunei Zagra.
”Sunt preot aici de 36 de ani şi am observat cum de la an la an scade interesul tinerilor şi chiar al bătrânilor pentru costumul popular, jocul nostru tradiţional şi faţă de tot ce înseamnă tradiţii. Eu ştiu că trăim în postmodernism, dar nu e permis să uităm ceea ce caracterizează fiinţa poporului român: datinile, obiceiurile, tradiţiile. Ele au fost promovate şi conservate cu sfinţenie de-a lungul veacurilor în această matrice a neamului românesc, satul cu toate valorile lui, inclusiv cu veşnicia, aşa cum spunea marele poet Lucian Blaga”, a declarat protopopul Năsăudului, Ioan Dâmbu.
El a precizat că tocmai de aceea a fost organizat un joc ţărănesc oficial care să plece din biserică: ”I-am rugat stăruitor pe oameni săs e îmbrace frumos şi în alai ca de nuntă să mergem de la biserică la Căminul cultural, alt loc pentru promovarea tradiţiilor româneşti, şi acolo să ne punem în valoare virtuţile, începând cu jocul popular şi costumul popular în toată frumuseţea şi mândria lui. Le-am vorbit despre ce înseamnă cultura românească, pornind de la omul frumos. Portul popular, hora satului, sunt mijloacele cele mai eficiente pentru a ţine uniţi locuitorii vetrelor noastre româneşti. Dacă peste săptămână se întâmplau disensiuni între ei, pe câmp sau acasă, duminica la biserică preotul le spunea: ”Pace tuturor!” şi apoi oamenii se prindeau la joc, cu sentimentul că nu putem trăi singuri, ci doar în colectivitate”.
Părintele Dâmbu a menţionat că nu i-a fost uşor să reînvie acest obicei. ”Nu vedem pe nimeni trist, deşi anul acesta au fost 12 înmormântări în numai trei luni de zile şi satul este într-un anumit doliu. Dar nu unul care este egal cu tristeţea, ci cu bucuria Învierii. Mulţumesc Centrului Judeţean pentru Cultură care a trimis taraful format din Ionică Moldovan şi ortacii lui, dar şi domnului primar, care ne-a ajutat material, oferind tuturor un cozonac, o bere, un suc, oamenii venind aici direct de la biserică”, a spus el, adăugând că satul Zagra numără mai puţin de o mie de suflete.
Pe pagina noastră de Facebook puteţi vedea o galerie foto!
Adaugă comentariu