Actualitate Recomandări

#We Remember – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

De Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Bistrița, la Monumentul Deportaților din fața Sinagogii, s-au depus coroane și s-a ținut un moment de reculegere în memoria celor peste 6.000 de evrei deportați dintre care s-au întors acasă mai puțin de 700.

La eveniment au participat primarul Ioan Turc, subprefectul Ioan Zăgrean, vicepreședinții Consiliului Județean Camelia Tabără și Ciprian Kecskes-Simionca și membrii Comunității Evreilor din Bistrița-Năsăud, formată acum din circa 30 de persoane.

Președintele Valter Iosif a reamintit de suferințele evreilor care au fost luați din casele lor și deportați la Auschwitz, comunitatea fiind deimată fiindcă majoritatea acestora au fost omorâți, acasă revenind sub 10% dintre ei, îns-ă, pentru că nu au mai avut unde locui și din ce trăi, până în anii 60 au plecat în Israel.

Primarul Bistriței, Ioan Turc, recent întors din Israel, a mărturisit ce emoții l-au încercat la Memorialul Holocaustului și ce anume l-a împresionat în Țara Sfântă.

”Este absolut halucinant ce s-a întâmplat nu cu foarte mult timp în urmă în Europa. Am avut privilegiul de a vizita Israelul, orașul Rehovot, la invitația domnului primar, a domnului Moshe Bas, supraviețuitor al Holocaustului, iar în cadrul acestei vizite, am mers și am văzut și Memorialul Holocaustului. Vă mărturisesc, sub o puternică emoție, pentru că, cu toate că am citit, am auzit și lucruri care s-au transmis pe cale orală, atunci când te afli într-un loc în care totul se prezintă oarecum sistemic, în care începând de la arhitectură și continuând cu toate exponatele e gândit într-un concept să te ajute să înțelegi cu adevărat ce s-a întâmplat, nu ai cum să nu tresari, să nu fi marcat profund. E un episod rușinos pentru specia umană. Nu cred că are rost să îndulcim în niciun fel ce s-a întâmplat. Sper din tot sufletul că aceste lucruri nu se vor mai repeta, nu neapărat ca urmare a legilor, ci ca urmare a transformării interioare a omului. Noi, în ADN-ul nostru, trebuie să respingem aici și pretutindeni orice fel de manifestare îndreptată împotriva unui om sau, cu atât mai grav, împotriva unei comunități, a unui popor. Dumunezeu să-i odihnească în pace celor care au suferit cumplit și să le dea putere celor care astăzi, în Israel și nu numai – poporul evreu fiind un popor universal – au reușit să treacă peste o traumă cumplită. Am văzut ce înseamnă Israelul astăzi. Vă invit să mergeți să vedeți ce înseamnă un popor determinat, cum reușește să scoată apă din piatră seacă, să facă performanță în deșert, ce unitate deosebită, ce coeziune au acești oameni și să-i cunoașteți pe evreii care au plecat din România și care în continuare se consideră români la a doua și a treia generație. Fără evreii plecați din România, Israelul nu era astăzi ce este”.

După depunerea de coroane și un moment de reculegere, participanții au făcut o fotografie de grup, afișând mesajul #WeRemember.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.