Al treilea mare prădător al Europei, după urs și lup, cu trunchi scurt, picioare lungi și labe foarte bine dezvoltate, cu care aleargă foarte eficient prin zăpadă, un carnivor extrem de discret, care trăiește izolat și se ferește de contactul cu oamenii a fost fotografiat la Poiana Ilvei.
”Am avut dimineață un musafir neașteptat! Cred că e bolnav și mai știu că e ocrotit de lege! Cred că e bolnav și mi-e frică să nu se îmbolnăvească cățelușii. Este vorba de un râs (linx)”, a scris pe Facebook Carolina Mureșan, o localnică activă în grupul Poiana Ilvei.
Conform WWF România, râsul este al treilea mare prădător al Europei, după urs și lup. Are un trunchi scurt, picioare lungi și labe foarte bine dezvoltate, cu care alearga foarte eficient prin zăpadă. Smocurile din vârfurile urechilor îi conferă aspectul său atât de cunoscut. Felina are văzul și auzul extrem de fine, fiind capabilă să detecteze o pradă mică în zăpadă de la zeci de metri distanță.
Râsul este un carnivor extrem de discret, care trăiește izolat și se ferește de contactul cu oamenii. Apare de-a lungul lanțurilor muntoase din sud-estul și centrul Europei, dar și din nordul sau estul continetului, până în pădurile boreale ale Rusiei, apoi Centrul Asiei și platoul Tibetan. În Europa trăiesc circa 9.000 – 10.000 de râși, , iar dintre aceștia, circa 1.200 – 1.500 de indivizi trăiesc în pădurile de pe teritoriul României, figurând pe lista animalelor strict protejate.
În Bistrița-Năsăud au fost numărate aproximativ 100 de exemplare de râs în anul 2020.
De unde știți voi ziariști ca râsu este coborât din Munți Rodnei?
Va dați și voi cu presupusul, u sunteți e specialitate , poate este coborât din Munti Calimani.