Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” din Bistrița a reușit, din nou, să determine toată suflarea școlii să citească timp de o oră. De la portar, la director, fiecare s-a bucurat de lectura unei cărți pe care fie a adus-o de acasă, fie a împrumutat-o de la biblioteca școli.
ZICI că s-a petrecut o minune, dar nu a fost altceva decât felul în care școala înțelege de mai mulți ani să celebreze Ziua Internațională a Cititului Împreună, un proiect al profesoarelor Irina Vlas și Venera Roth-Gross.
Încă de la intrare, am găsit-o pe doamna de la poartă cu o carte în mână și cu un teanc de cărți pe masă pentru cei care, fie au uitat să ia cărțile cu ei, fie au vrut să răsfoiască un volum pe care să nu-l mai lase din mână. În sala profesorală, citeau de zor și profesorii care aveau o oră liberă.
Printre ei și profesoara Irina Vlas, una dintre inițiatoarele proiectului. ”Noi vrem nu doar să promovăm, ci și să încurajăm cititul. Primul demers l-am făcut în 2018. În fiecare an, am încercat să aducem ceva nou. (…). Ne dorim foarte tare să fim un exemplu pentru că, dacă noi nu mobilizăm copiii care sunt prea atrași de partea tehnică, de ceea ce reprezintă un click distanță, atunci nu avem speranța că această minunată pasiune de a citi ar mai putea fi vreodată dusă la anumite nivele. Am încercat să dăm exemplu, nu numai noi cadrele didactice, ci și ceilalți membri ai acestei școli, de la mic la mare, iar acest exemplu să fie picătura din ocean care să înlăture seceta de lectură”.
Profesoara Venera Roth-Gross a ales să citească o carte de Julian Barnes, unul dintre autorii ei preferați.
”Elevii citesc, dar nu toți. Sunt copii foarte pasionați de lectură cam în toate clasele, dar sunt și copii care mărturisesc care nu citesc și nici nu li se pare atât de grav. De aici proiectul nostru care încearcă să eradicheze acest fenomen”, a spus ea.
Directoarea CNAM, prof. de franceză Monica Buboly, a ales să citească azi din biografia pictorului Auguste Renoir scrisă în limba franceză.
”Trebuie să recunosc că am primit-o recent. Lecturile pe care le avem validează ceea ce simțim și trăim. Am rămas foarte surspinsă la clasa a V-a când am discutat puțin despre lectură – fiind această zi dedicată lecturii la noi în școală – iar un elev mi-a spus că și el citește o biografie și m-am bucurat. Pot să spun că un alt prilej de bucurie este că elevii sunt preocupați de lecturile clasice, cele care ulterior îi vor defini ca adulți, care pun bazele culturii generale și care ne ajută într-o conversație, în viață să ținem fruntea sus și să spunem lucruri potrivite”, a spus Monica Buboly.
În sălile de clasă, pe elevi i-am găsit citind. Unii dintre ei probabil că nu vor lăsa cărțile din mâini până la ultima pagină, ceea ce înseamnă că proiectul și-a atins și anul acesta scopul.
Ziua Internaţională a Cititului Împreună (ZICI) este un eveniment global marcat de milioane de oameni în peste 100 de țări, organizat de către Lit World (http://www.litworld.org/).
Minunată inițiativă! Citiți cât mai mult dragi tineri, nimic nu vă ajută mai mult în viață decât lectura!
👏🏻👏🏻👏🏻
Daca imi place un scriitor, îi citesc toate cărțile. Unul dintre ultimii autori pe care i-am descoperit anul trecut este John Steinbeck.
Felul in care observa si descrie ceea ce se întâmpla in jurul lui este fascinant. Steinbeck este un bun psiholog, sociolog, antropolog, etnolog, istoric, etimolog, un om cu o cultura generală vastă.
Nu știu cine este Julian Barnes, dar am găsit câteva cărți audio și carți electronice pe internet, cărți care se pot închiria ( Log-in pe pagina de internet a Bibliotecii din comuna in care locuiesc, identificare cu CNP, maxim 5 cărți pe lună).
Mă gândesc sa închiriez cartea lui Julian Barnes “Singura Istorie”https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Only_Story
The Only History
La Seule Histoire
🇩🇰Den Eneste Historie 🇩🇰
Singura POVESTE