Actualitate Recomandări

Cutremur! În cât timp fost evacuată clădirea Școlii Gimnaziale ”Ștefan cel Mare” Bistrița (VIDEO)

Județul Bistrița-Năsăud nu se află într-o zonă seismică, dar într-o lume în schimbare, în care pot apărea cutremure oriunde, trebuie să fim pregătiți pentru orice. Este motivul pentru care Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a organizat, joi, un exercițiu de alarmare în caz de cutremur la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” din Bistrița unde învață peste 1100 de elevi.

Șeful Inspecției de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița, col. Cristian Bucur, le-a explicat copiilor de la o clasă pregătitoare scenariul după care se va desfășura exercițiul.

”Regula principală este să ne adăpostim sub băncuță sau la tocul ușii. Când cineva va striga că e cutremur, veți asculta de ce vă spune doamna învățătoare și veți aștepta cuminți până va trece zgâlțâiala. Nu durează mult, 2-3-4 minute, iar după aceea, tot sub îndrumarea doamnei învățătoare, ieșim afară, dar trebuie să ne protejăm capul, cu un caiet, un ghiozan sau chiar cu palmele. Atunci când e cutremur, mai mult ca sigur mai rămâne ceva agățat care poate cădea. Trebuie să mergem cât mai departe de clădiri. Nu mai avem voie să rămânem împreună”, a spus col. Cristian Bucur.

După ce la stația școlii s-a auzit anunțul că s-a produs un cutremur, copiii au stat sub băncuțe, apoi s-au încolonat și, sub supravegherea învățătoarei Maria Șomotecan, au ieșit din clădire.

Toți elevii școlii s-au adunat apoi în curte, după care au sosit și mașinile de intervenție.

”Elevii au reacționat foarte bine pentru că au fost pregătiți pentru asta la fiecare oră de dirigenție, inclusiv cei din ciclul primar au vizionat filmulețe. Toată lumea e speriată de ce se întâmplă, din fericire nu în zona noastră, dar fiindcă la noi în școală toată lumea a știut ce are de făcut, lucrurile s-au desfășurat bine. Deși suntem 1100 de elevi, în mai puțin de 5 minute s-a făcut evacuarea clădirii. Sperăm să nu ne confruntăm niciodată cu situații de felul acesta, dar, dacă Doamne ferește se întâmplă așa ceva, ne pregătim cât mai bine putem”, a spus profesor Lucica Iacob, directorul școlii.

”În Săptămâna Protecției Civile, organizăm exerciții în școli, cu precădăre la cele cu un număr mare de elevi. Ne aflăm la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare cu peste 1100 de elevi. Spre bucuria noastră, se vede faptul că atât conducerea, cât și cadrele didactice au înțeles importanța cunoașterii modului de comportare pe timpul și după un cutremur. Copiii au știut cum să se comporte în fiecare clasă, au așteptat semnalele și au ieșit ordonat. Chiar dacă par rudimentare aceste exerciții, noi punem accent pe ele fiindcă trebuie să fim pregătiți în orice moment. Deși Bistrița nu este cunoscută drept într-o zonă cu risc sesismic, atunci când suntem plecați în țară sau în străinătate în vacanță, în orice moment putem fi surprinși de un cutremur și este bine ca de la vârste fragede copiii să știe ce trebuie să facă și cum să se comporte. După acest exercițiu, va fi încă o instruire cu cadrele didactice din școală. Vom vedea ce nu s-a făcut așa cum ne-am propus ca să putem îmbunătăți lucrurile pe viitor. Vom continua astfel de exerciții nu doar în această săptămână, ci tot timpul anului școlar”, a spus căpitan Marius Rus, purtătorul de cuvânt al ISU.

1 comentariu

  • Acest tip de exercitiu trebuie sa se tina cel putin o data pe luna, in toate institutiile si firmele din oras. Doar asa putem reactiona adecvat.
    Nu ar trebui sa uitam nici de un posibil incendiu si exercitiile aferente lui.

    9
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.