Folosind lemn, apă și lumina soarelui, comuna Prundu Bârgăului se îndreaptă spre autonomie energetică. Vara aceasta, factura pe care primăria o va plăti pentru consumul instituțiilor publice va scădea la jumătate datorită panourilor fotovoltaice montate deja.
Cu 289.000 de euro, fonduri norvegiene, Primăria Prundu Bârgăului a amplasat deja o bună parte dintre panourile fotovoltaice pe 9 clădiri publice, începând cu cele ale școlilor, primăriei, postului de poliție și instituțiilor medicale.
Firma care a câștigat licitația mai are de lucru o săptămână, după care va Electrica este așteptată să vină să monteze contoarele, urmând ca apoi sistemul să intre în funcțiune.
”Am încercat ca pentru fiecare clădire să acoperim necesarul de electricitate, mai puțin al Liceului Radu Petrescu, care are un consum destul de mare. Acolo încălzim clădirile și cu lemn, dar și cu pompe de căldură, și ne mai trebuie panouri. Avem însă un proiect pentru liceu, sper ca, în viitor să-l putem accesa și vor mai fi montate acolo și alte panouri fotovoltaice”, a spus primarul Doru Crișan pentru Timp Online.
Potrivit sursei citate, capacitatea de producție a panourilor actuale este de peste 280 de MW pe an, ceea ce înseamnă undeva la 50-60% din ceea ce se consumă.
Însă, investițiile în autonomia energetică a comunei vor continua cu alte două proiecte.
Unul dintre ele, în valoare de câteva milioane de euro, vizează termoficarea comunei. După ce vor fi deschise liniile de finanțare va fi depus pe Programul Operațional Regional (POR).
”Vom construi o centrală pe biomasă în spatele fabricii RAAL, iar toată partea din centrul comunei până la Suseni va fi legată la această centrală. Cu cât vom consuma mai multă căldură, cu atât vom produce mai mult curent electric pe care îl vom folosi la iluminatul public și la alte nevoi”, a adăugat primarul.
Se vor facea stfel economii importante la buget ținând cont că ultima factură pentru iluminatul public a fost de peste 50.000 de lei.
Al doilea proiect vizează construirea unei microhidrocentrale (MHC) pe râul Bistrița Ardeleană.
”Va fi una dintre cele 6-7 câte au fost gândite în comunism pentru a fi amplasate pe râul Bistrița. Una a construit-o deja o firmă, este la faza de autorizare, iar una va fi construită de noi la Susenii Bârgăului. Atunci vom ajunge la autonomie energetică, sper, și vom livra energie în sistemul național”, a spus el.
Fiind vorba de o zonă de munte, panourile fotovoltaice produc în timpul iernii doar 10% din energia necesară, așa încât celelalte investiții, în centrala pe biomasă și MHC vor veni în completare.
Bravo, dar când o sa puneți legea în aplicare și o sa avem râuri curate……..????????
Ce ar fi de exemplu,comuna asta sa se uneasca cu Tiha,cu Muresenii,cuBistrita Barg si sa fie un targusor minunat,cu un singur primar cu vreo sapte consilieri si o Primarie?Va dati seama ce prosperitate si ce oportunitati s-ar creea? Dupa mine judetul asta, ar trebui sa aiba maximum 25 de comune!
Daaa, sa fie ca la colegiul medicilor, sa comandati dumneavoastră după bunul plac ce vreți!!
Daca pe unii îi prostiți cu scosul reclamelor de pe pereți, pe alții de ce nu ii „obligați” sa și le ia jos???
Oare să fie vreun interes anume? Sa fie alma, și altii din branșă care fac ce vor, iar domnia dumneavoastră vă luați de un cabinet mic că și-a pus o reclamă de o juma de mp..
Așa e lumea asta, tot ăla mic are de lucru și greșește… Dar știți ceva?? Nu vreți dumneavoastră să vă pensionați în liniște sau macar sa nu ne mai aburiti online și pe grupurile de watsapp cu ideile dumneavoastră proaste, depășite și penibile!!!
Îmi provocați compasiune, că bătrânețea vine cu alei ei probleme… Nu mai sunteți la PRM și nu o cam trecut vremea dumneavoastră
După toate aberatiile pe care le-ai aruncat din hăul prostiei tale, sub diferite nume false, vreau sa te asigur ca nu ma impresionezi câtuși de puțin! Știu exact cine ești și ce poți! Tocmai de aceea nu am agreat nicicand smecherii și paiatele! Da, am făcut politica în mod corect, pana când mi-am dat seama ca nu am ce cauta acolo! Și am plecat! Cred ca totuși îmi pot imagina cum ar arata un județ cu mai puține comune și mai mulți bani în bugetul tarii! Este vorba despre reforma administrativa mult vehiculata într o vreme și apoi, abandonata! Sau, nu am voie! Te legi smecherule de Codul deontologic al Colegiului nostru…. Ia citește-l atent și vorbește după aceea! Cât mai sunt președinte ales în mod democratic(de 5 ori, de către colegii mei!) si voluntar!, nu ai dreptul să-l încalci! Nici tu, nici eu, nimeni! Sa fie clar! Nu ma interesează ce se întâmplă în alte județe! Îți dau totuși o veste buna! Peste câteva luni, vor fi alegeri și nu voi mai candida! Vei putea, dacă te va lăsa noul presedinte să-ți pui bannere și la W C – ul public! Dacă asa crezi ca poți face medicina și nu citind zi de zi, te înșeli! Și uite asa, stimați cititori, se ajunge de la o simpla părere nevinovata, la atac la persoana, din partea unei, unor persoane jalnica, (e), las(e), sub anonimat!
Pentru Mnp, mnp:Minciuna! Nu am fost în PRM niciodată! Pe cine crezi ca poți dezinforma?
Ce?? Alte microhidrocentrale? Deja ura fata de natura are dimensiuni patologice la aceste primate.
Pentru Zero barat : Pentru a incheia acest dialog ciudat , (vorbesc cu o persoana necunoscuta!) imi permit sa afirm ca, relatiile dintre colegi, colegi si terti trebuie sa se bazeze pe transparenta, adevar ,onestitate si incredere! Daca iti spuneai numele adevarat, ne intalneam deja in alta parte ! Sper sa incetezi! Orice derapaj institutional se poate rezolva prin simple sesizari adresate ,spre exemplu …Colegiului! Nu prin ziare si anonime!